Pediatričky radia: Ako zabojovať so soplíkom, viete, kedy je infekčný?

Ilustračné foto
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2023-04-18 19:00:00 |

Detské ochorenia sú nepríjemnou záležitosťou nielen pre samotné detičky, ktoré sa pasujú s nechcenými príznakmi, ale aj pre samotných rodičov, ktorí chcú čo najdôkladnejšie zabezpečiť, aby si s detičkami mohli zažiť príjemnejšie situácie.

Keďže choroba si mnohokrát nevyberá a ,,nalepí" sa mnohokrát bez väčších komplikácií, je vhodné si objasniť určité záležitosti. ,,Medzi najčastejšie detské ochorenia patria zápaly slizníc horných dýchacích ciest. Väčšinou ide o banálne ochorenie nosohltana, ktoré sa však v detskom veku môže skomplikovať rozšírením infekcie do stredného ucha, prínosových dutín, hrtanu a priedušiek, prípadne do pľúc. Vzácne môžu byť príznaky kataru horných dýchacích ciest prvými príznakmi zápalu mozgových blán," uvádza sa na uvzsr.sk. Ďalej Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky spomína, že taktiež je mnohokrát rozšírené u detí aj ochorenie, pri ktorom sa vyskytujú vyrážky na koži. Medzi takéto choroby patria napríklad ovčie kiahne, ďalej možno spomenúť aj osýpky a ochorenie s názvom šarlach. Okrem toho sa u detí často vyskytujú aj nepríjemné záležitosti v podobe ochorenia tráviaceho systému. K spomínaným častým nepríjemnostiam u detí ohľadom ochorení patria aj tie, ktoré sú zapríčinené výskytom parazitov. 

,,Výskyt nádchy u detí predškolského veku môže byť 6-12 x do roka. Liečba môže byť 7-14 dní, čo môže imponovať, že dieťa je ,,choré stále". Bohužiaľ, kým si imunita navykne na kolektív iných detí ( a vírusov), v mnohých prípadoch sa nedá nič robiť," poznamenala pediatrička MUDr. Denisa Jaššová na sociálnej sieti Instagram. Spomínaná pediatrička tiež podotkla, že rodičia a deti určite kedysi zažili alebo zažívajú príznaky, napríklad v podobe nádchy a sopľa.

Pediatrička Jaššová v príspevku na svojom profile na sociálnej sieti Instagram poznamenala, že dieťatko je pre ostatné detičky najviac infekčné v súvislosti s výskytom soplíka práve vtedy, keď je sopeľ ,,priezračnej farby" (teda nie zelenej). Z dôvodu, že jeho výskyt signalizuje u detičiek prítomnosť začiatku ochorenia. ,,Núti" ich poťahovať nosom a zbavovať sa soplíka čistením nosa, čím sa vírusové čiastočky, ktoré sú obsiahnuté v sople, jednoduchšie ,,dostanú" do blízkosti iného dieťaťa, ktoré nie je choré. 

Zdôraznila, že  však existuje situácia, kedy nie je takýto priezračný sopeľ infekčný. Je to v prípade, že je príznakom vyskytujúcej sa alergie. Vhodné je však detičky, ktoré sú choré izolovať od zdravých, aby sa od nich nenakazili. Rovnako je prospešné ich zdržiavať mimo kontaktu zdravých detí aj vtedy, že sa u detičiek vyskytuje soplík, ktorý je príznakom rastu zúbkov.

,,Správna technika smrkania nosa nám zabezpečí predchádzať komplikáciám resp. infektu, zmierniť prejavy alergickej nádchy,ľahšie a rýchlejšie zvládnuť už prebiehajúci resp. infekt," spomenula pediatrička MUDr. Monika Michňová na svojom profile spomínanej sociálnej siete. Podotkla, že je prospešné, ak dieťatko akoby naučíme na to, ako si vyfúkať noštek a to tak, že mu to ukážeme aj vtedy, keď je zdravé.

Teda, nenútime dieťa k tomu, že si „musí" noštek vyčistiť ale skôr zábavnou formou mu ukážeme, ako na to, hlavne s pokojom, pritom je dôležité, aby dieťatko rodič pri tomto procese nezabudol pochváliť, aké je šikovné. Spomínaná pediatrička Michňová poznamenala, že existuje viacero tipov, ako vzdelávať dieťatko vtom, ako si vyčistiť nos prostredníctvom fúkania. ,,Ak ešte dieťatko nevie dobre smrkať a má sekrét skúste ho rozosmiať. Pri smiechu sa často pri výdychu sekrét uvoľní samovoľne z nošteka," podotkla pediatrička Michňová.

 

 

 

 

 


Autor: © Zoznam/zk

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia