ROZHOVOR s laktačnou poradkyňou a dulou: Takto vedia pomôcť mamičkám!

Ilustračné foto
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2023-04-06 19:00:00 |

Niektoré mamičky majú strach z toho, ako bude pôrod ich dieťatka prebiehať a či všetko dobre dopadne. Pomoc (nielen) tehotným ženám vie poskytnúť aj dula, či laktačná poradkyňa. (Aktualizované 20.4 o14:47)

Hoci nikto nevie zaručiť naozajstnú istotu šťastného pôrodu, existujú okrem odporúčania lekárov a zdravotníckeho personálu aj rady od laktačnej poradkyne či duly. Trojnásobná mamička Jana Barrera sa venuje práve tomu a ohľadom tehotenstva ču pomoci mamickám nám prezradila tieto zaujímavosti.

 

Špuntik: Ako môže dula pomôcť mamičke ohľadom pôrodu?

Jana: „Spolupráca s dulou je pre tehotnú ženu veľmi prospešná. Dula má rozsiahle vedomosti o pôrode, pozná úľavové techniky a rôzne techniky, ktoré je možné pri pôrode využiť. Ako dula pracujem so svojimi klientkami formou pravidelných stretnutí v tehotenstve, následným doprovodom k pôrodu a potom celý proces uzavrieme na popôrodnej schôdzke. Žena sa teda s dulou dobre zoznámi už počas tehotenstva. Počas predpôrodných schôdzok prebieha príprava na pôrod, zostavenie pôrodného priania, ale aj príjemná uvoľňujúca masáž pomocou rebozo šatiek, aromaterapeutické sedenie, a ak má žena nejaké obavy či strach, tak i s nimi pracujeme. Žena cíti bezepčie, keď je nablízku jej spriaznená duša - dula a potom môžu všetky popôrodné procesy prebiehať nerušene tak, akoby mali."

 

 

Špuntik: Viete odporučiť nejaké rady pri starostlivosti o novorodeniatko?

Jana: „ S novorodenými bábätkami sa stretávam nielen bezprostredne po ich narodení ako dula, ale aj neskôr, po prepustení z pôrodnice. Vtedy mi ženy volajú, keď majú nejaké problémy s dojčením. Samozrejme,  ale vždy sa pozriem na celú situáciu a poskytujem ženám aj rady v starostlivosti o bábätko. Čo však novorodenec potrebuje najviac zo všetkého? Novorodenec potrebuje predovšetkým maximum kontaktu s mamou." Je vhodné, ak sa bonding neobmedzuje iba na trvanie v podobe jednej hodiny po tom, čo sa dieťatko narodí. ,,Matka mu poskytuje naplnenie všetkých životnývh potrieb a tiež mu poskytuje materské mlieko.

 

Špuntik: Aké chyby často robia matky v starostlivosti o novorodencov?

Jana: „Ženy sú v období po pôrode a v šestonedelí veľmi citlivé. Táto citlivosť im pomáha vnímať silnejšie potreby svojho bábätka. Také ale môžu jednoducho podľahnúť radám alebo rôznym poznámkam, ktoré nie sú zrovna láskavé alebo podporujúce. Ťažko povedať, či sú to chyby, ktoré mamy robia... Možno sú to skôr chybné vzorce, ktoré sú zakorenené v našej spoločnosti." Dodala, že nevhodnou radou je napríklad to, keď sa bábätku poskytne cumlík namiesto toho, keď sa dožaduje kojenia. ,,Je dobré všetky rady filtrovať prostredníctvom zdravého rozumu a ešte lepšie cez vlastné srdce. A nenechať sa zmiasť. Akonáhle niečo neladí, potom to zrejme nebude správne." 


 

Špuntik:  Ako správne uviazať šatku a nosiť v nej bábätko?

Jana: „Dnes existuje mnoho skvelých zdrojov, kde môžu ženy nájsť návod na viazanie dieťaťa do šatky. Pre ženy, ktoré si viac dôverujú, bude skvelý zdroj YouTube, kde sa podľa návodu dá krásne naučiť viazať dieťatko správne. Možno to bude na viac pokusov, ale ide to. Pokiaľ ale chce mať žena istotu a naučiť sa viazať dieťatko správne, potom odporúčam, aby sa obrátila na poradkyňu pri nosení, ktorá ich nielen naučí správne dieťatko do šatky viazať, ale tiež jej poradí s výberom vhodnej šatky," dodáva Barrera.

 

Špuntik: Čo by ste odporučila prvorodičkám?

Jana: ,,Určite nepodceňujte prípravu na pôrod. Je dobré byť informovaná a vedieť, ako pôrod prebieha a aké sú vaše práva a možnosti," spomenula Barrera. Dodala, že často počuje od jej klientiek to, že keby môžu vrátiť čas, viac by sa venovali tomu, aby sa dozvedeli aj o vhodnej príprave na obdobie kojenia.

 

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/zk

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia