Odborník na financie RADÍ: V tomto veku odovzdajte deťom našetrené peniaze!

Ilustračné foto
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2023-03-29 07:00:00 |

Šetriť si peniaze je podstatná záležitosť pre budúcnosť, no ešte lepšie urobíte, ak správne investujete. Viete, v akom veku najčastejšie rodičia odovzdávajú deťom nasporené peniaze?

Zabezpečiť rodinu nie je už v 21. storočí záležitosťou len mužov. Taktiež aj ženy sa podieľajú na tom, aby sa detičky mali dobre a nič im nechýbalo. Finančná gramotnosť na Slovensku vo všeobecnosti ešte stále nie je na dobrej úrovni, o čom svedčí i situácia mnohých rodín, ktoré sa často aj nechcene dostanú do finančných problémov. Preto je vhodné si objasniť, ako by dospelý človek mal s financiami narábať a myslieť aj na budúcnosť, v prípade, že si jedného dňa chce založiť rodinu.

Pravidelný príjem ani z ďaleka nemusí zabezpečiť to, že v budúcnosti  sa človek nestretne s náročnou životnou situáciou, ktorá mu môže narušiť jeho plány. Vôbec nie je preto na škodu myslieť na tvorbu určitej finančnej rezervy, ktorú človek použije v prípade, že sa stretne s neočakávanými udalosťami a ocitne sa bez príjmu.

Môže ísť nielen o stratu zamestnania, ale aj o zdravotné ťažkosti, ktoré znemožnia opätovne skorý návrat do práce. ,,Rezerva by preto mala predstavovať 6 až 9 násobok mesačného príjmu. Pri súčasných úrokových sadzbách nie je veľmi kde rezervu držať tak, aby sa peniaze aj aspoň minimálne zhodnocovali. Takže bohužiaľ rezervy končia na bežných účtoch a znehodnocuje ich inflácia. Každopádne peniaze nad rámec rezervy, o ktorých viete že ich nebudete 3 a viac rokov potrebovať, už určite odporúčam investovať," vysvetlil Roland Vízner, ktorý je zakladateľ portálu vo finančnej oblasti ohľadom investovania.

 

Tvorba finačnej rezervy vs. požičiavanie 

Spomínaný finančný odborník zároveň podotkol, že finančné ťažkosti sa mnohokrát v rodinách vyskytujú práve z dôvodu, že ľudia nevedia odhadnúť koľko minú a porovnať si to s tým, koľko peňazí reálne zarobili. Často to potom riešia tak, že si namiesto opačného prístupu, v podobe tvorby finančnej rezervy, radšej peniaze od niekoho požičajú.

Podotkol, že dôvodom finančných problémov (nielen u rodín), ale aj u jednotlivcov, je mnohokrát aj to, že nakupujú príliš drahé veci. „Pokiaľ rodinný rozpočet nevychádza, veci ako cigarety alebo alkohol sú zbytočné. Zbytočne drahé veci je relatívny pojem. Pre každého človeka alebo rodinnú situáciu to môže znamenať niečo iné. Nový mobil, nové luxusné auto si kupujte len vtedy, ak si ich viete dovoliť. Viete si ich dovoliť vtedy, ak si na ne viete reálne našetriť a nepotrebujete si požičiavať," dodal Vízner.

Nepožičiavajte si od nebankovky

Vízner podotkol, že vôbec nie je vhodným riešením si požičať peniaze formou spotrebnej pôžičky, prípadne ešte horšia možnosť je, keď sa pristúpi k rozhodnutiu, požičať si ich od nebankovky. Zdôraznil, že zadlžiť sa má význam iba v prípade, že peniaze vložíte do nehnuteľnosti, prípadne ich použijete na realizáciu svojho podnikania.

Ako šetriť deťom na budúcnosť?

,,Je zaujímavé, že väčšina klientov pri investovaní pre deti uvažuje tak, že nasporené peniaze im neodovzdajú v osemnástke, ale najčastejšie až okolo 25. roku života. Vraj až vtedy budú deti dosť rozumné. Pre investovanie je samozrejmé, že treba investovať s nízkymi poplatkami a do investičných produktov, pri ktorých z výnosov nemusíte platiť dane. Pre Slovákov sú tak najvýhodnejšie indexové akciové ETF fondy," dodal Vízner na záver.

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/zk

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia