Významné osobnosti s Downovým syndrómom: Sú medzi nimi Oscarový herec aj krásna modelka!

Významné osobnosti s Downovým
Aj oni si splnili svoje sny.
Zdroj: profimedia.sk
2023-03-21 11:00:00 |

Svetový deň Downovho syndrómu mnohým ľuďom práve dnes pripomína, že zdravotné postihnutie nie je prekážkou na ceste za úspechom. Tieto osobnosti sú toho jasným dôkazom.

Downov syndróm je genetické ochorenie, ktoré je zapríčinené tým, že sa v tele nachádza  jeden chromozómom naviac. To spôsobuje, že dochádza k oneskorenému fyzickému aj intelektuálnemu vývinu. Tieto významné osobnosti sa však svojich snov nevzdali a dokázali sa presláviť aj so svojim znevýhodnením. 

 

1. James Martin (31), herec, držiteľ Oscara

Tohto človeka množstvo ľudí pozná ako herca, ktorý má Downov syndróm. Môže sa však popýšiť tým, že ako prvý umelec s takýmto zdravotným znevýhodneným dostal tento rok Oscara za výkon vo filme s názvom An Irish Goodbye.

Jamesovým otcom je známy hlásateľ Ivan Martin, ktorému bolo oznámené, že jeho syn kvôli spomínanému ochoreniu zrejme asi nikdy ani nebude rozprávať. „Ale sme tu. James nielenže hovorí, ale akonáhle začal hovoriť, odvtedy neskončil," podotkol v rozhovore pre BBC News pyšný otec. Jamesa jeho ochorenie vôbec neodradilo a poradilo sa mu byť úspešným v hereckom svete.

 

2. Ellie Goldstein (21), modelka

21-ročná Ellie žiari v módnom priemysle a venuje sa tiež propagácii niektorých značiek.

Aktuálne je ambasádorkou známeho zahraničného výrobcu športového oblečenia. Pôsobí teda, aj ako influencerka a tanečnica. Za sebou má tiež účinkovanie v televízii a rôznych reklamách. Populárnou sa stala najmä vďaka tomu, že sa stala súčasťou kampaní niektorých svetovo známych módnych značiek. Spomenúť možno napríklad Gucci.

,,Už som robila toľko kampaní, že je pre mňa ťažké si ich všetky zapamätať. Keď som mala 15 rokov, chcela som byť modelkou. Milujem byť na obálkach časopisov. Vždy, keď robím natáčanie alebo rozhovor, veľmi ma to baví. Dúfam, že to inšpiruje aj ostatných, aby si nasledovali svoje sny,“ uviedla Ellie v rozhovore pre The Sun.

 

3. Michael Beynon (27), športovec, podnikateľ

Sympatický Michael Beynon sám seba popisuje ako mladíka, ktorý sa usiluje mať pozitívny prístup k životu. To, že sa snaží žiť aktívne a s radosťou je možné vidieť aj na jeho instagarme, kde postuje mnoho fotografií s úsmevom na tvári. V súčasnosti podniká vo svojom podniku s tým, že pečie a predáva čierne waleské koláče, ktoré vyhľadáva mnoho ľudí. 

,,Na ceste sme zažili určité ťažkosti – keďže má poruchu učenia, odborníci ho často nevnímajú ako seriózneho majiteľa firmy. Trvalo mu rok, kým prekonal bariéry. Noví zákazníci ho často ignorujú a rozprávajú sa s jeho PA alebo so mnou. Našťastie má Michael dobrý kruh podpory a pomoci, ktorý mu umožňuje splniť si svoj sen o podnikaní," prezradila jeho mama Erika Walker pre itv.com

Okrem pečenia ho zaujíma aj šport, aktívne sa zúčastňuje športových olympiád určených pre zdravotne znevýhodnených ľudí. Je tiež prvým človekom s Downovým syndrómom, ktorý zabehol Londýnsky maratón. 

 

4. Tazia Fawley (52), maliarka

Tazia žije v Somersete a  pôsobí ako umelkyňa, maľuje obrazy.  Jej umelecká tvorba spočíva hlavne v tom, že maľuje prímorské krajiny a rôzne iné krajinky. V minulosti mal za sebou veľa výstav, kde bola ukázaná jej tvorba. Jeden z jej obrazov visel aj v izbe princa Georga. 

„Dala som to Kate a Willsovi ako darček, pretože sa zdajú byť dobrí ľudia a chceli vniesť do detskej izby svojho syna trochu farby. Som taká nadšená, že viem, že môj obraz uvidí najslávnejšie dieťa na svete," uviedla Fawley v rozhovore pre Daily Mail. Myšlienka podarovať obraz tejto umelkyne práve princovi, vznikla v jednej charitatívnej organizácii, ktorá sa usiluje poskytnúť pomoc umelcom s Downovým syndrómom. Jedna pracovníčka požiadala palác o vyjadrenie, či by mali záujem si zavesiť takýto obraz do princovej detskej izby. 

 

5. Lucas Warren (5), tvár z reklamy 

Vo februári roku 2018 sa práve Lucas stal detským propagačným reprezentantom jednej zahraničnej značky detskej výživy. „Ľudia so zdravotným postihnutím sú viac než len ich diagnóza. Sú to predovšetkým ľudia a ich diagnóza je len niečo, čo majú. Lucas Miluje ľudí. Nikdy som nevidela, žeby niekto prišiel do kontaktu s Lucasom a neusmieval sa," povedala Lucasova mama Courtney pre goodhouskiping.com.

Výrobca detskej výživy pravidelne organizuje súťaž, kde môžu rodičia prihlasovať svoje deti a zapájať ich do súťaže o to, kto sa stane ich tvárou. V roku 2018 skúsili šťastie aj Lucasovi rodičia. Chlapčekovi sa podarilo vyhrať a rodičia získala prvú cenu v sume 50- tisíc dolárov.

Svoje sympatie a podporu ľuďom s Downovým syndrómom môžete dnes vyjadriť aj tým, že si obujete ponožky rôznych farieb a veľkostí.

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/zk

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia