SLADKOSTI sú NOČNOU MOROU rodičov: TIPY ako zbaviť vaše dieťa závislosti na cukre!

SLADKOSTI sú NOČNOU MOROU
Ilustračný obrázok
Zdroj: gettyimages.com
2023-03-18 15:00:00 |

Už sa nemôžete pozerať na to, ako vaše dieťa neustále vypytuje sladkosti? Máte obavy z toho, aký to bude na neho mať na neho dopad? Nečudo! Jedenie nadmerného množstva sladkostí môže prispieť k vzniku zdravotných ťažkostí. (Aktualizované 20.3 o 9:40)

Ako sme vás už na Špuntíkovi informovali, na Slovensku máme alarmujúci počet obéznych detí. Vzhľadom na tieto skutočnosti sa pristúpilo k zmenám priamo v školských bufetoch. Tie by mali po novom ponúkať viac ovocia a zeleniny, či zdravšie nápoje.

 

Klinická odborníčka menom Lina Begdache, ktorá pôsobí v zahraničí v oblasti neurovedeckého skúmania v oblasti výživy poznamenala ohľadom konzumácie cukru nasledovné: „Predbežné výsledky môjho výskumu naznačujú, že konzumácia sladkého jedla je spojená s duševným utrpením – ako je úzkosť a depresia – a narušený spánok.“  

 

Ako rozpoznať, že dieťatko zjedlo veľmi veľa sladkostí?

Pravdepodobne si na ňom všimnete, že sa sťažuje na bolesť bruška alebo je naopak bez rečí a schúli sa, aby si mohlo bruško hladkať. Prípadne nejaví žiadne známky toho, že už má sladkého dosť a spolu so svojou obľúbenou hračkou pohľadá ďalšie sladké potešenie, uvádza themombeat.com. Objaviť sa môže aj vzdor. Ak mu ďalšie sladkosti už nechcete dať, neváha a rázne vám dá najavo, že s týmto vašim rozhodnutím nesúhlasí. Môže začať kričať, plakať aj hádzať sa o zem či búchať a kopať do stien.

V prípade, že je už predsa len prejedené, časom môže mať problém zapnúť nohavice. Veď pravidelná konzumácia väčšieho množstva sladkostí sa jedného dňa pravdepodobne prejaví aj na váhe. Konzumovať mnoho sladkostí môže znamenať aj to, že dieťatko má viac energie ako inokedy. Všimnete si to tak, že začne skákať, veľa rozprávať či pobehovať s výrazným nadšením.

Pre istotu v domácnosti skontrolujte či vám nechýbajú nejaké sladkosti, ktoré ste kúpili do zásoby. Je pravdepodobné, že ich stihlo nájsť a pochutnať si na ňom. Ak si ich doprialo nad jeho sily môže vám nešťastne zahlásiť, že sa už v živote sladkostí ani len nedotkne. Ak je dieťatko ešte maličké a nevie vám emócie prejaviť slovami, pozrite sa či neplače alebo či vám v plienke práve nezanechalo "prekvapenie“.

TIPY ako odučiť deti jesť sladké bez zbytočnej drámy:

1. Obmedzte výskyt a porcie sladkého vo vašej domácnosti

Je potrebné si premyslieť, aký druh sladkého máte doma, či ide o "umelý“ cukor v potravinách alebo o prírodný cukor, napr. v ovocí, uvádza parents.com.

Umelý cukor je potrebné obmedziť, keďže ani sa nemusíte nazdať a detičky sladkosti nájdu a zjedia ich.

2. Pouvažuje o tom ako diskutujete o sladkostiach s vašou malou ratolesťou

Detská dietologička menom Jill Castle, ktorá pôsobí v New Canaan poznamenala, že nie je potrebné o sladkostiach sa s deťmi veľa rozprávať a neustále ich poučovať. Podľa nej je vhodné, aby celá konverzácia nevyznela tak, že dieťaťu stále niečo prikazujete. Samozrejme, je potrebné odkomunikovať hranice, avšak tak, aby dieťa nemalo pocit, že sa naň hneváte alebo, že na neho kričíte. Rozhovor by sa skôr mal niesť v pozitívnej nálade.

Dodala, že detičky dokážu vycítiť, že máte z toho zrejme strach a to na nich môže vplývať tiež negatívne.

Opatrným spôsobom povedzte svojmu dieťaťu, aké sú negatíva nadmernej konzumácie cukru a že to nemá práve najlepší vplyv na jeho zdravie. 

3. Mám batoľa, ktoré ešte ani nezačalo jesť sladkosti

„Viac by som sa bál toho, že moje deti budú dostávať správy o obmedzení sladkostí, ako toho, že budú mať trochu cukru,“ poznamenal psychológ  Alexis Conason, ktorý pôsobí v zahraničí a zaoberá sa poruchami príjmu potravy. Čo značí, že nie je nutné, aby ste dieťaťu vôbec nedali ochutnať žiadne sladkosti, avšak platí, že všetkého s mierou. Preto je nutné dávať pozor, aby išlo o vhodné množstvo a nepreháňať to.

4. Buďte svojmu dieťaťu príkladom 

Zbytočne budete svojej ratolesti rozprávať o tom, aká je tá mrkvička chutná, keď vás ona bude vidieť, ako si pochutnávate na keksíku či čokoláde. 

5. Nechoďte do extrémov

Zakazovať deťom úplne sladkosti tiež nie je najlepšia cesta. Ak sa k nim potom náhodou dostanú, nebudú vedieť sa ich dojesť.

6. Zamerajte sa na zdravé sladkosti

V dnešnej dobe už existuje viacero dobrôt, ktoré sú rovnako chutnou, ale zároveň oveľa zdravšou, alternatívou sladkostí. Spomenúť možno ovocné kože alebo horkú čokoládu. Zároveň existuje už množstvo receptov na dobroty, do ktorých vôbec nemusí ísť cukor.

  

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/zk

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia