8 FAMÓZNYCH RÁD, ktoré potrebuje počuť každý rodič: TOTO z vášho dieťaťa urobí DOBRÉHO ČLOVEKA!

8 FAMÓZNYCH RÁD, ktoré
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2023-03-15 14:15:00 |

Narodilo sa vám vytúžené dieťatko. Zaplavil vás pocit šťastia, radosti a vďaky za to, že všetko dobre dopadlo.  A hneď vás už okolie zahrnulo radami, ako k dieťatku pristupovať? My vám prinášame pár tipov, ktorých by sa určite mal držať každý rodič!

Najprv to začalo odporúčaniami od zdravotníckeho personálu. Keď ste sa dostali do pohodlia domova, s radosťou vás ako čerstvých rodičov vítala celá rodina s gratuláciami. A... Vtedy to začalo.

Mama vám možno odporučila, ako dieťatku správne podoprieť hlavičku. Svokra vás poučovala, kedy a ako často bábätko kŕmiť. Pravdepodobne vás neobišli ani rady od strýkov, ako budú chlapca učiť hrať futbal. Prípadne, ako teta naučí dievčatko správne nalíčiť sa...

Pri počúvaní mnohých rád z okolia je vhodné vypočuť si ich, poďakovať za ne, no konečné rozhodnutie ja aj tak na samotných rodičoch detičiek. Určite im chcete len to najlepšie a pravdepodobne zažijete situáciu, keď vás odporúčania od okolia budú skôr iritovať. Vtedy je však vhodné myslieť na to, že rodičovstvo často nebýva vôbec jednoduché a nikdy neviete, ktorá rada môže byť nápomocná. Občas môže byť náročné sa v nich vyznať a vybrať tú správnu. 

Tento „boj" s deťmi má zmysel

Počas toho, ako sa budete snažiť vychovávať svoje detičky a viesť ich na ich ceste životom, natrafíte na množstvo náročných situácií. Od problémov s odmietaním spánku, jedenia výživného jedla namiesto sladkostí či po zápasenie a diskutovanie ohľadom hrania videohier a trávenie času na počítači. Tieto záležitosti však k životu patria a pravdepodobne, väčšina rodičov sa im nevyhne. Existuje však tiež zmysluplné "handrkovanie sa", ktoré má potenciál zefektívniť osobnosť detí a ich vlastnosti, zručnosti aj do budúcna. 

 

David Morrison je pracujúcim manželom a otcom, ktorý na sociálnej sieti Twitter pravidelne zverejňuje svoje postrehy a rady týkajúce sa rodičovstva. Jeho príspevky sú medzi followermi často populárne. Okrem iného dal na svojom Twitteri rodičom niekoľko užitočných rád, kedy má význam s deťmi zabojovať.

1. ČÍTANIE

Morrison rodičom poradil, aby už od malička viedli svoje deti k čítaniu. Odôvodnil to tým, že čítanie je spojené so všetkým, od kognitívneho rozvoja až po schopnosť sústrediť sa." Tiež spomenul, že má štyri deti. Kým jedno z nich si knihy veľmi obľúbilo a čítanie vyhľadáva, za ostatné sa k tomu musia premáhať. Takže ani on to nemá celkom jednoduché :)

 

2. VYŽEŇTE DETI NA ČERSTVÝ VZDUCH

Jeho ďalším odporúčaním je, aby sa rodičia neobávali púšťať svoje deti von aj na dlhšie. Dodal, že práve príroda môže byť deťom inšpiráciou a vďaka nej sa môžu priučiť mnohým veciam. Okrem toho pohyb na čerstvom vzduchu im môže len prospieť. „Tam vonku je slnko, čerstvý vzduch, pokoj, aj radosť,” uvádza Morrison.  

 

3. UČTE DETI ZODPOVEDNOSTI

David podotkol, že je podstatné viesť deti k zodpovednosti. Takýmto štýlom ich postupne naučíte dobrým pracovným návykom. Treba tiež dbať o to, aby nezleniveli a vedeli sa neskôr v živote popasovať s tým, čo ich čaká a neminie. Poradil, že je samozrejmé, že nemusia deti posielať ihneď na brigády, avšak je nutné vôbec začať. Napríklad tým, že pomôžu v domácnosti.

 

4. JEDZTE SPOLU AKO RODINA

V tejto uponáhľanej dobe nie je celkom jednoduché zísť sa pri jedom stole. Morrison však zdôrazňuje, aké je dôležité, aby rodina jedla spoločne. Má to potenciál pomôcť deťom uvedomiť si, že sú súčasťou spoločenstva blízkych ľudí a že práve to je to najpodstatnejšie.

 

5. NECHAJTE DETI, ABY SA NUDILI 

Keď dieťa začne plakať, pravdepodobne sa budete snažiť urobiť všetko, aby ste ho utíšili. Zabavíte ho rôznymi hračkami, avšak Morrison dodáva, že to nemusí byť vôbec správne riešenie. Dodal, že občas je vhodné nechať deti, nech vedia, aké je to, keď sa nudia. 

,,Deti potrebujú neplánovaný čas. A akokoľvek to znie zvláštne, nuda je zručnosť," uvádza Morrison. Pre niektorých rodičov je náročné nechať dieťa nudiť sa, avšak vedie ho to, k tomu, aby samo použilo svoju fantáziu a podporuje to aj jeho kreativitu. 

 

6. NETOČÍ SA CELÝ SVET LEN OKOLO TEBA

Áno, my rodičia vieme, že deti sú pre nás stredobodom vesmíru. Avšak len toho nášho! Nesmieme im preto dovoliť, aby si mysleli, že sa všetko točí len okolo nich. Ak nechcete mať doma sebca, pristupujte k svojim deťom tak, aby vedeli, že svet nebude stále čakať na ich rozhodnutie. Mali by sa tiež naučiť samostatnosti. Je potrebné im ukázať, že sa musia vedieť podeliť sa. Či už ide o diaľkový ovládač alebo o iné záležitosti.

 

7. AJ NEPRÍJEMNÉ ROZHOVORY SÚ POTREBNÉ

Jedného dňa bude potrebné sa s nimi baviť o určitých témach. Je to napríklad vzhľad, vzťahy, sex či iné záležitosti. Avšak, aj keď to možno nepovažujete teraz za potrebné, je lepšie deti poučiť, ako riešiť už vzniknuté problémy. Možno váš pubertiak bude prevracať očami, avšak vedzte, že úprimný rozhovor s rodičom je v jeho živote ozaj potrebný. 

 

8. LIMITY

„Naučiť sa žiť v určitých medziach, je cenná životná zručnosť. V skutočnosti mnohé problémy dospelých vznikajú z neschopnosti ich prijať. Limity času pred obrazovkou, stravovacie obmedzenia, limity týkajúce sa rôznych aktivít, či potreba dodržiavať určitý systém. To všetko je pre vaše dieťa určite dobré," dodal Morrison.

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/zk

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia