ÚVZ o vianočnom stravovaní: Toto je odporúčané množstvo soli!

ÚVZ o vianočnom stravovaní:
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-12-22 19:00:00 |

Hoci maškrtný jazýček si občas vyžaduje použiť trochu viac soli, nie je to pre zdravie prospešné. Úrad verejného zdravotníctva informoval, koľko soli je vhodné použiť do sviatočných pokrmov.

 Pri príprave sviatočných jedál je potrebné menej soliť. Odporúčané množstvo je najviac päť gramov soli v strave. Upozornili na to odborníci z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ). Soľ možno podľa ich trvdení nahradiť bylinkami, sušenou zeleninou či koreninami.
      „Do koláčov používajte menej tuku a cukru, pri príprave omáčok, koláčov a iných múčnych jedál uprednostnite namiesto bielej radšej celozrnnú alebo grahamovú múku. Majonézu skúste v receptoch nahradiť bielym jogurtom," poznamenali.
      Odborníci taktiež odporučili, aby ľudia nezapíjali sladký koláč sladeným nápojom, ale nesladenou kávou, čajom alebo čistou vodou. „Ak už recept obsahuje suroviny, ktoré už v sebe majú cukor, napríklad piškóty, jablká alebo čokoládová poleva, znížte množstvo pridaného cukru v recepte," doplnili.
      Je podľa nich dôležité vybrať si typické vianočné pokrmy, ktoré telu prospievajú. Ide napríklad o med, cesnak, jablká či kyslú kapustu. Z vianočných jedál odporúčajú tiež ryby, ktorých mäso je podľa nich nízkoenergetické a ich bielkoviny sú biologicky plnohodnotné. „Ryby sú zdrojom ďalších prospešných živín, napríklad omega-3 polynenasýtených mastných kyselín s dlhým reťazcom (EPA a DHA), vitamínov (A, B1, B2, B6, B12, C, D, E) a minerálnych látok," ozrejmili.
      Odborníci namiesto vyprážania odporúčajú dusenie, pri ktorom sa umocnia výživové hodnoty rybieho mäsa. „Počas vyprážania potravín sa pri vysokých teplotách tvorí chemická látka - akrylamid. Konzumovanie potravín s akrylamidom potenciálne zvyšuje riziko vzniku rakoviny," vysvetlili. Riziko podľa nich možno znížiť správnym skladovaním surovín, ale i zmenou postupov pri tepelnej príprave pokrmov. „Jednou z najdôležitejších zásad je vyprážať potraviny nie do hneda, ale do zlatista," dodali.

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/zk
Zdroj: TASR

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia