7 najčastejších chýb rodičov v starostlivosti o dieťatko po pôrode

Ilustračné foto
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-10-17 19:00:00 |

Budúci rodičia môžu mať ohľadom starostlivosti o bábätko rôzne obavy. Pozrite, čo ich zvyčajne môže trápiť.

Mnoho rodičov je v radostnom očakávaní, keď sa im narodí bábätko, no počas prvého roka môže byť na nich vyvíjaný tlak. Môžu pociťovať, že je to na nich priveľa, dokonca sa môžu pasovať s ťažkosťami, ako to zvládnuť. Toto sú najčastejšie chyby, ktoré rodičia robia, počas prvého roku po pôrode, uvádza timesofindia-indiatimes.com.

Hoci z každej strany zrejme počúvajú rôzne rady, niekedy nemusia vedieť rozoznať, čo je to najsprávnejšie. Vôbec to však nemusí znamenať, žeby išlo o nejakú ich chybu. Môžu sa prihodiť úplne bežne a to aj vtedy, keď sa snažíte pre svoje dieťatko zabezpečiť všetko najlepšie ako viete. Veď predsa človek je tvor omylný a z času na čas urobí nejakú chybu. V rámci prevencie je však v poriadku si pripomenúť, čomu by bolo vhodné sa vyhnúť.

1. Stresovať sa ohľadom dojčenia

Mamičky, ktoré rodili prvýkrát môžu mať obavy z toho, či budú vedieť správne dojčiť. Je vhodné vedieť, že dojčiť dieťatko je potrebné aspoň pol roka. Následne môžete začať dopĺňať aj správne potraviny. Približne do obdobia, kedy bude mať dieťatko dva roky, prípadne možno aj viac, uviedla spomínané informácie Americká akadémia pediatrie a Svetová zdravotnícka organizácia.

Všímajte si, kedy si dieťatko dojčenie pýta. Nemusíte mu nutne nútiť mlieko podľa striktne stanovených pravidiel. Ak si nie ste istá, kedy je ten správny čas, poraďte sa s lekárom. Platí to však aj pre zdravie mamičky. Ak mamička pociťuje, že skutočne prežíva nadmerný tlak a má z dojčenia veľké obavy, nie je hanba poradiť sa s odborníkom.

2. Strach z bežných prejavov bábätka

Keďže malé dieťatko ešte nevie povedať čo ho trápi alebo že chce papať, je prirodzené, že rodičia môžu mať z toho obavy. A premýšľajú či budú vedieť, čo bábätko v daný moment potrebuje. Strach je prirodzený, no netreba sa ľakať dopredu a ani prehnane. Je normálne, že bábätko bude určite veľa plakať, hlavne keď bude chcieť jesť, piť, alebo bude chcieť ísť spať a podobne.

Rovnako aj vtedy, keď sa nebude cítiť pohodlne alebo ho bude niečo bolieť. Je treba byť pripravený, že je nutné byť tak trochu pátračom a vyzbrojiť sa značnou trpezlivosťou. Všímajte si všetky možné zmeny a nič nepodceňujte. V prípade, že ste dieťatko nakŕmili a nevšimli ste si žiaden príznak, prečo by malo ďalej plakať, no aj tak stále dlho plače, možno je čas navštíviť lekára. Samozrejme nie je dopredu vhodné panikáriť a privolávať si zlé scenáre.

3. Nenechať bábätko ležať v jeho vlastnej posteli

Nie je vhodné, aby dieťatko počas spánku v noci ležalo pri vás, tvrdia odborníci. Na základe smerníc Americkej pediatrickej akadémie je zrejmé, že vhodnou polohou, v akej by dieťa malo spať je, že bude ležať na chrbte. A to tak, že nebudú sa okolo neho nachádzať hračky, s ktorými sa hráva, prípadne žiadne iné. Malo by totižto spať vo svojej vlastnej postieľke, nie teda v maminom náručí u nej v posteli.

4. Nesústredenie na bruško

Počuli ste už o nasledovnej aktivite? Ide o to, že si uložíte bábätko na svoje brucho a následne ho pozorujete, ako sa usiluje svoju hlavičku utiahnuť tak, aby sa na vás pozrelo. Údajne je to efektívne v rámci cvičenia, kde dochádza k posilňovaniu nielen na krku ale aj ramenných svalov.

Kedy je vhodné začať s takýmto cvičením a koľko času by ste s bábätkom mali takto cvičiť? V prípade, že je zdravotný stav dieťatka vyhovujúci, môžete po porade s lekárom začať aj krátko po jeho narodení. Stačí, keď to budete praktizovať približne od jednej do dvoch minút každý deň. Môžete to zopakovať aj viackrát. Neskôr môžete čas predĺžiť aj na obdobie štvrť hodinky.

5. Míňanie peňazí na zbytočnosti

Je možné, že vás po narodení dieťatka zaplaví eufória šťastia a už sa ani neviete dočkať, kedy si pre dieťatko nakúpite nové rozkošné vecičky? Niektorí rodičia si neuvedomujú, že dieťatko rýchlo rastie a všetky veci, ktoré mu nakúpili čoskoro budú musieť vymeniť. Plánujte dopredu a starostlivo si premyslite, čo skutočne potrebuje a v akom množstve. Je nutné si urobiť radosť, no treba však uvažovať aj v rámci rozpočtu a možností. Skutočne  potrebuje toľko módnych doplnkov?

6. Berúc novorodencov všade, dokonca aj na preplnených miestach

Častou chybou je, že rodičia berú novorodeniatka všade tam, kde sa len dá. Na rôzne podujatia, napriek tomu, že je tam veľa ľudí a mohlo by dôjsť k úrazu. Samozrejme, že teraz sa nedá všetko dopredu naplánovať, ale je vhodné eliminovať riziko, žeby sa mohlo dostať, napríklad do zafajčeného priestoru a podobne. Najmä takéto malé detičky sú náchylné k mnohým ochoreniam, keďže ich imunitný systém ešte nie je taký odolný. Je preto vhodné, aby ste novorodeniatko nenosili na preplnené zhromaždenia a podujatia.

7. Zabúdať starať sa o seba a o partnera

Keď sa dieťatko narodí je veľa vecí, ktoré treba riešiť. Už nie ste dvaja ale traja, takže, je potrebné si tomu prispôsobiť všetky ďalšie povinnosti. Avšak to neznamená, že teraz musíte dať seba alebo partnera na druhú koľaj až tak, že sa  nebudeme venovať navzájom. Je predsa podstatné, aby ste sa venovali a sebe a pomohli si utužiť si vzťah a rodinné puto.

 

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/zk

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia