Tento liek pri ovčích kiahňach nikdy nepodávajte, varuje jedna mama

Tento liek pri ovčích
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-08-27 13:30:00 |

Mama z Esexu v Anglicku zdieľa šokujúce fotky svojho dvojročného syna Tommyho po tom, ako mu na zníženie teploty pri ovčích kiahňach podala ibuprofén.

Tommy sa nakazil vírusom ovčích kiahní v júni. Hoci spočiatku to vyzeralo, že bude ma ľahký priebeh, čoskoro sa situácia zmenila a lekárka jeho mame Verity odporučila, aby mu na zníženie teploty podávala lieky s obsahom paracetamolu. Chlapčekov stav sa však stále zhoršoval, k teplote sa pridružilo aj zvracanie a hnačky, preto sa trojnásobná mama rozhodla získať aj názor iného lekára. 

Keď mu opísala, že Tommy nedokáže v sebe udržať žiadne jedlo ani tekutiny, horúčka neklesá ani po tabletkách a je veľmi ospalý, poradil jej nahradiť paracetamolové tabletky ibuprofénovými. Verity mala informáciu, že ibuprofén by sa pri ovčích kiahňach podávať nemal, no lekár ju uistil, že to je v poriadku a netreba veriť všetkému, čo počuje. „Povedal tiež, že za celý čas, čo pracoval v nemocnici, nikdy nevidel nežiadúcu reakciu po podaní ibuprofénu na ovčie kiahne."

Keďže Verity lekárovi dôverovala a snažila sa synčekovi uľaviť, podala mu ibuprofén. Upokojovalo ju aj to, že si ho nechali na 24 v nemocnici na pozorovanie a ona mohla zostať s ním. „Prešlo niekoľko hodín, kým sme čakali na priepustku domov a všimla som si na Tommyho bruchu stopy," povedala. Ukázala ich zdravotnej sestre, ktorá to vyhodnotila ako ďalšiu tvorbu ovčích kiahní a prepustili ich domov.

„Nasledujúce ráno o 6:00 sa všetko zmenilo. Tommy sa zobudil na to, čo sa dalo opísať ako modrina na jeho bruchu. O ôsmej už začala byť čierna. Volala som lekárovi, ktorý ho hneď prišiel pozrieť. Obkreslil modrinu, aby zistil, či sa zväčšuje. O 16:00 mal celé brucho opuchnuté, čierne a modré," opísala Verity.

Chlapec skončil v kritickom stave v nemocnici, kde mu napichli štyri dávky antibiotík priamo do stehien. Nasledujúci deň sa im podarilo zaviesť mu do tela infúzne hadičky a začali s intenzívnou liečbou antibiotikami a tekutinami. "Lekári potvrdili, že Tommymu v žiadnom prípade nemal byť pri ovčích kiahňach podávaný ibuprofén a mal veľké šťastie, že prežil. Ak by dostal ešte jednu dávku, mohlo to byť smrteľné," dodala Verity. To, čím si prešli, zverejnila na sociálnej sieti, aby nič podobné nemuseli zažiť ďalšie malé deti.

Veritin príspevok zdieľala aj známa internetová služba prvej pomoci v Austrálii CPR Kids, ktorá uvádza, že takáto vážna reakcia je zriedkavá. Odborníci vysvetlili, že používanie ibuprofénu na zníženie bolesti či teploty pri ovčích kiahňach môže viesť k nekrotizujúcej infekcii mäkkých tkanív – „závažnému, život ohrozujúcemu stavu, ktorý si vyžaduje okamžitú liečbu, aby sa zabránilo zničeniu kože, svalov a iných mäkkých tkanív. Tieto infekcie môžu rýchlo postupovať, ak nie sú agresívne liečené."

 

We have been tagged several times in a post circulating at the moment, warning parents/carers against giving Ibuprofen...

Posted by CPR Kids on Sunday, August 21, 2022

Príznaky potenciálne smrteľného stavu zahŕňajú ranu, resp. modrinu, ktorá je výrazne bolestivá, horúčku a zimnicu. Koža okolo lézií môže byť horúca na dotyk alebo veľmi bolestivá a môže z nich vytekať sivá páchnuca tekutina.

Pri ovčích kiahňach sa odporúča podávať paracetamolové tabletky, ibuprofén iba na odporučenie lekára.

 

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia