POZOR na tieto varovné signály! Naznačujú hroziaci predčasný pôrod

POZOR na tieto varovné
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-05-23 18:00:00 |

Nie každá budúca mama má bezproblémové tehotenstvo. Kým niektorým komplikáciám sa jednoducho vyhnúť nedá, mnohé možno eliminovať.

Hlavnou príčinou úmrtí alebo dlhodobých zdravotných komplikácií dojčiat je predčasný pôrod, ktorý je definovaný ako pôrod dieťaťa narodeného pred 37. týždňom tehotenstva. K predčasnému pôrodu môže prísť z rôznych dôvodov, najčastejšie sa tak udeje prirodzene. Bežnými dôvodmi sú viacnásobné tehotenstvo, infekcie, odlúčenie placenty (oddelenie placenty od maternice), málo plodovej vody a chronické zdravotné komplikácie, ako sú cukrovka a vysoký krvný tlak. Mnohokrát však nie je zistená žiadna príčina. Niekedy sú za predčasný pôrod zodpovedné aj genetické faktory.

Varovné príznaky

Ak cítite pravidelné alebo časté sťahovanie brucha (kontrakcie), máte neustále bolesti chrbta, pocit tlaku v panve alebo v podbrušku, mierne kŕče v bruchu, ide s veľkou pravdepodobnosťou o príznaky predčasného pôrodu. V niektorých prípadoch sa môže vyskytnúť vaginálne špinenie alebo slabé krvácanie, zatiaľ čo iné ženy si môžu všimnúť zmenu vaginálneho výtoku, ktorý začne byť vodnatý, hlienu podobný alebo krvavý.

K predčasnému pôodu dochádza najčastejšie z dôodu odtrhnutia placenty, vysokého tlaku krvi alebo malého množstva plodovej vody. Do istej miery sa tomu možno vyhnúť tým, že v tehotenstve, ideálne aj pred ním, prestanete fajčiť a piť alkohol. Sledujte svoj krvný tlak a udržiavajte na optimálnej úrovni príjem cukru. Ak si čo i len slabo poraníte brucho, ihneď o tom informujte svojho gynekológa. Rovnako ho informujte, keď sa objaví vaginálne krvácanie, čo i len slabučké. O každom takomto probléme by mal vedieť!

Ako sa vyhnúť predčasnému pôrodu?

Ak máte nejaké rizikové faktory predčasného pôrodu, informujte o tom svojho gynekológa. Ak máte stále toho istého, ten vašu anamnézu pozná, ak ste však lekára zmenili, určite je vo vašom záujme upozorniť ho, ak ste niekedy mali problémy s maternicou alebo krčkom. V takom prípade posúdi váš stav a môže vám navrhnúť hormonálne doplky, prípadne aj chirurgický zákrok spolu s užívaním kyseliny listovej, aby sa zabránilo predčasnému pôrodu.

Toto majte na pamäti!

V porovnaní s deťmi narodenými v termíne, predčasne narodené deti potrebujú viac lekárskej starostlivosti. Príčina predčasného pôrodu a to, ako skoro sa narodilo, určujú úroveň potrebnej starostlivosti. Predčasne narodené deti majú zvyčajne problémy s dýchaním, nízku imunitu, sú náchylné na infekcie, vírusové infekcie a žltačku. Môžu mať vážne zdravotné problémy, ako je sepsa, krvácanie do mozgu alebo iné stavy, ktoré si vyžadujú osobitnú pozornosť. Predčasný pôrod má významný vplyv aj na zdravie matky. 

Tipy pre bezpečné a zdravé tehotenstvo

Pre bezpečné a zdravé tehotenstvo je dôležité viesť zdravý životný štýl.  Vyhýbajte sa fajčeniu, aj elektronickým cigaretám a pasívnemu fajčeniu. Alkohol vynechajte už v čase pokusov o otehotnenie. Obmedzte užívanie voľnopredajných liekov, o užívaní liekov na predpis sa poraďte s lekárom. Jedzte vyváženú stravu bohatú na železo a kyselinu listovú. Snažte sa o pravidelnú aktivitu, cvičte minimálne 30 minút denne. Majte pod kontrolou tlak krvi a hladinu cukru. Ak trpíte nadváhou alebo obezitou, schudnite, ak máte podváhu, priberte. Znížte stres cvičením jogy, meditáciou, fyzickou aktivitou.

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia