Zmrzlinu zajedám kyslými uhorkami: Som čudná?

Zmrzlinu zajedám kyslými uhorkami:
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-05-07 08:00:00 |

Mám kamošku, ktorá svoje dve tehotenstvá doslova milovala. Dopriala si, na čo mala chuť a ani nijako extrémne nepribrala, užívala si najmä manželovu pozornosť.

„Janko, naša malá má chuť na krémeše,“ slastne sa pohladila po brušku, Janko všetko nechal a rozbehol sa do najbližšej cukrárne. Dokonca vyzeral, že mu to spravilo radosť, že môže svojej žene vyhovieť. Ja som tomu hovorila, že ho moja kamoška celkom okato zneužíva.

„Pamätaj si,“ hovorievala mi, “tehotenstvo je jediné obdobie tvojho života, keď si môžeš dovoliť naozaj všetko, čo chceš.“ Veľmi sa mi to nezdalo, ale povedala som si, že keď raz otehotniem, tak to skúsim.

Prvé, čo ma v tehotenstve prepadlo, boli neuveriteľné chute. Zmrzlinu som pokojne zajedala kyslými uhorkami, bola som doslova zúrivá, keď som v chladničke nenašla sladké kondenzované mlieko. Pila som ho tuším na litre a môj Stanko sa naozaj staral o to, aby v chladničke nechýbalo. Hoci, keď som začala jesť, radšej odišiel z kuchyne, lebo moje chúťky a kombinácie nedával. Možno som mu pripadala čudná, ja som to pripisovala hormónom. A – celkom som si to užívala.

„Tehotenstvo je jedno z mála období ženy, keď si naozaj dovolí to, čo si v ´normálnom´ stave nedovolí,“ hovorí odborný kouč Jakub Vertelman.

„Je to obdobie, keď je žena nejako viac prirodzene naladená na seba, na svoje pocity, chute, na svoje potreby, na potreby svojho ešte nenarodeného dieťatka. A, navyše, nemá problém dať svoje potreby najavo bez ohľadu na to, či nad tým niekto bude krútiť hlavou alebo sa mu to nebude páčiť.

To, že muži radi svojim tehotným ženám vyhovejú, súvisí jednak s tým, že ich žena nosí aj ich dieťa a majú pocit, že ju musia viac chrániť a viac sa o ňu starať, ale súvisí to aj s tým, že je jasné, že ich žena sa ukazuje taká, aká naozaj je a to je vždy zaujímavé a príťažlivé. Keď sa totiž zahalí do všelijakých ´správne´ a ´mala by som´, tak zrazu nie je jasné, kto naozaj je, vysiela nejednoznačné signály a muž je potom zmätený. Cíti, že niečo nesedí a potom si často ženine želania a návrhy vysvetľuje ako manipuláciu.   

Iste, v tehotenstve zohrávajú významnú úlohu aj hormóny, ktoré výrazne ovplyvňujú nielen chute, ale aj nálady. Bolo by ale určite prospešné, aby ani po pôrode ženy neprestali vnímať seba, aby sa starali aj o svoje potreby, nielen pozerali na to, čo potrebuje ich dieťatko, prípadne manžel.“     

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/sv

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia