Afty a slizničná imunita: Spojenie, o ktorom musíte vedieť

Afty a slizničná imunita:
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-03-29 18:30:00 |

Aftózna stomatitída je ochorenie, ktoré je mnohým rodičom známe. Jednak dokáže potrápiť dospelých, ale nepríjemný priebeh sa často vyskytuje najmä u detí.

Toto bolestivé ochorenie sa najčastejšie objavuje vo vnútri pier, lícach alebo jazyku, kde sa vyskytujú malé vredy. Afty, ľudovo nazývané žaba, dokážu potrápiť opakovane a niekedy až trvalo. Prinášame vám preto prehľad rád a tipov, ako sa aftám vyhnúť.

Čo ich spôsobuje?

Príčinou aftóznej stomatitídy sú najčastejšie infekcie vírusového pôvodu. Aj preto toto ochorenie postihuje najmä deti, ktoré ešte nemajú dostatočne vyvinutú imunitu. Ochorenie zasiahne približne až 50% detí do 3 rokov. Vyskytuje sa však aj vo veku od 10 – 19 rokov, kedy sa približne tretine detí a dospievajúcich opätovne vráti.

Toto pomerne časté slizničné ochorenie je následok oslabeného imunitného systému, predovšetkým tzv. slizničnej imunity. Veľkú úlohu zohráva aj to, že deti v takomto nízkom veku nemajú ešte vypestované hygienické návyky a tak sa so znečistenými predmetmi a hračkami zo zeme do úst dostávajú aj vírusy, ktoré môžu afty spôsobiť. Pri malých deťoch ešte nefunguje ani dôkladné umývanie rúk, čo danému problému pridáva na výskyte.

Prečo sa tvoria?

Presná príčina áft nie je známa. Existuje však mnoho faktorov, ktoré sa na ich samotnom vývoji podieľajú.

Patria medzi ne:

  • oslabený imunitný systém
  • alergie na potraviny
  • stres
  • vírusy a baktérie
  • poranenie v ústach
  • zlá výživa
  • niektoré lieky

Ako sa prejavujú?

Pre afty je typický vznik pľuzgierikov na vnútornej strane úst, pod jazykom, na jeho hranách či špičke i na sliznici mäkkého podnebia. Počas prvých 2-3 dní od nástupu ochorenia môžete u svojho dieťaťa spozorovať príznaky ako vysoké horúčky, nechutenstvo či únavu. Po 3 dňoch sa však pridávajú aj začervenané ďasná či povlak na jazyku. Afty sú povlečené bledo až šedo sfarbenou membránou (blanou), ktorá často praská a tvorí sa malý vred. Ten má ostro ohraničené okraje, pri ktorých je sliznica začervenaná. Pľuzgieriky sa rýchlo strhávajú a pri ich vzniku môže dieťa pociťovať pálenie. Práve tým, že pľuzgieriky v ústach praskajú, sa v ústach šíria rýchlo ďalej a preto ich býva veľké množstvo.

Dávajte pozor na stravu a pitný režim

Bolestivé afty u detí vedia narobiť o to väčšie problémy, keď kvôli priebehu sťažujú príjem potravy a tekutín, niekedy dokonca až znemožňujú. Bez príjmu však telo nedokáže fungovať preto sa pokúste dieťatku ponúkať tekutiny za pomoci slamky alebo po lyžičkách. Pokiaľ by nedostávalo potrebný príjem, hrozí dehytratácia a s ňou spojené komplikácie.

Problémom môže byť aj strava. Musí byť nedráždivá, čo znamená málo osolená a okorenená. Ideálne je, keď je ľahko prehĺtateľná. Správnou voľbou je kašovitá konzistencia, ktoré nie je horúca, ale skôr chladnejšia. Aj najmenšie podráždenie ústnej dutiny dokáže spôsobiť bolesť, preto musíte k pitiu aj konzumácii pristupovať zodpovedne. Úplne sa vyhýbajte podávaniu kyslých potravín či jedál s príliš výraznou chuťou, ktoré by už aj tak silnú bolesť ešte znásobili a mohli by spôsobiť ďalšie podráždenie úst.

Úloha slizničnej imunity

Sliznice pokrývajú všetky dutiny tela a spolu s kožou tvoria mechanickú bariéru chrániacu pred rôznorodými časticami z vonkajšieho prostredia. Úlohou slizničného imunitného systému je zabrániť prieniku patogénnych organizmov do vnútorného prostredia.

Typickým prejavom oslabenej slizničnej imunity sú infekty a zápaly hrdla, prípadne ústnej dutiny – hltana či mandlí, hrtana či stomatitídy (zápaly ústnej sliznice) alebo zápaly ďasien. Pokiaľ nemá dieťa dostatočne vybudovanú slizničnú imunitu, zápaly sa môžu stať začarovaným kruhom.

Ako sa ich zbaviť?

Afty sa zväčša samé od seba stratia, trvá im to však nejaký čas. Pri ich liečbe pomáhajú rôzne gély, masti či lokálne dezinfekcie a pomôcť môžu aj čaje. Je dôležité, aby ste do ústnej dutiny nedávali nič, čo môže pľuzgier opätovne podráždiť a predĺžiť tak jeho hojenie. V prípade, že sa afty nehoja, vyhľadajte lekára. V takomto prípade je dôležitá diagnostika, pomocou ktorej sa vylúčia všetky iné príčiny.

TIP Slizničná imunita so silou medveďa

Starosti s imunitou svojich detí dôverne pozná každý rodič. Nezáleží na ročnom období a počasí, vírusy nespia ani keď svieti slnko a zdá sa byť ideálne počasie. Vedeli ste, že väčšina vírusov sa dostane do tela práve cez sliznicu úst? Skúmanie predmetov, hrabanie sa v piesku či hline je pre deti základným prvkom poznávania sveta. Nie vždy je čas na dôkladné umytie rúk a pokiaľ nemajú deti dostatočne vybudovanú slizničnú imunitu, vírusy narobia šarapatu.... Začnite preto posilňovať ich imunitu tam, kde je to najpotrebnejšie - v sliznici úst! Preventan® Junior je výživový doplnok určený pre posilňovanie tzv. slizničného imunitného systému detí. Nachádza sa v ňom imunoglobulín, ktorého úlohou je zneškodniť nebezpečný patogén skôr, ako prenikne do tela. 

Sledujte facebookový profil špuntik.sk a onedlho sa budete môcť zapojiť so súťaže o spomínaný výživový doplnok!

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia