Stačí pár malých zmien a bábätko vám prespí dlhší čas

Stačí pár malých zmien
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-02-24 17:30:00 |

Kým novorodenci spia denne viac ako 16 hodín, bábätká vo veku 3-4 mesiace už prespia menej času. Vyhnite sa častým chybám a budú spať dlhšie!

Neustále plačúce a mrzuté dieťa nie je pre rodičov žiadna slasť. Často však za nepokoj bábätka môžu práve oni, lebo robia zbytočné chyby. Niekedy sú to úplné maličkosti, ktoré si ani neuvedomujú. Základom je zachovať pokoj, lebo nervozita a stres sa na spánku drobčeka odrážajú najvýraznejšie.

1. Nedávajte dieťa do postieľky spiace

Všetci máme tendenciu zobudiť sa uprostred noci, aj deti. Ak vaše bábätko spí a vy ho uložíte do postieľky, môže sa v noci začať prebúdzať, lebo nie je schopné rozoznať svoje okolie. Potom potrebuje nejaké upokojujúce prostriedky, aby mohlo opäť zaspať. Riešením je vložiť ho do postieľky, kým je polobdelé alebo drieme. Nielenže to môže zastaviť nočné prebúdzanie, ale aj po prebudení dokáže znovu samo zaspať.

2. Neuspávajte dieťa vždy sama

Najlepší spôsob, ako si zabezpečiť nepretržitý spánok, je striedať sa pri dieťati – ak ste nočná sova, nechajte dieťa s partnerom ráno alebo opačne. Aj keď to neznamená, že sa vyspíte doružova pravidelne, určite budete mať spánku viac ako v prípade, že má dieťa na starosti len jeden z vás alebo nad ním stojíte vystresovane obaja.

3. Nenechávajte dieťa dlho hore

Niekedy „logika“ vecí nie je vždy správna. Ak dieťa necháte hore dlhšie vo viere, že potom rýchlejšie a lepšie zaspí, nie je to tak. Je to presne naopak – v skutočnosti bude unavenejšie a mrzutejšie a o to dlhšie bude zaspávať. Dokonca štúdie zistili, že takéto deti sa častejšie prebúdzajú aj v noci.

Prichádza to však s vekom. Kým novorodenec, ktorý prespí väčšinu času, môže večer zaspávať po jedle a kúpaní neskôr, dieťa vo veku 3 až 4 mesiace je pripravené ísť spať okolo 19:00 až 20:00.

4. Nezabudnite na význam stravy pre dobý spánok

Je dôležité pred nočným spánkom dieťa dobre nakŕmiť. V prvých 8 týždňoch je ideálne kŕmiť ho každé 2 až 3 hodiny. Ak si pýta mlieko každú hodinu, znamená to, že sa pri jednom kŕmení nenaje dostatočne. Napríklad, ak dojčíte, sledujte, koľko minút bábätko saje. Ak je dlhšie v noci a menej cez deň, potom hovoríme o akomsi občerstvovaní sa a je potrebné sa mu vyhýbať.

U starších detí platí, že pred uložením na spánok by nemali dostať žiadne sladkosti alebo sladké šťavy. Ľahká, zdravá večera je to, čo zaistí pokojnejší spánok.

5. Neignorujte význam čerstvého vzduchu a príjemnej vône

Vôňa levanduľového oleja môže pomôcť rodičom cítiť sa uvoľnenejšie a pokojnejšie, aby konali spôsobom, ktorý upokojí aj ich dieťa. Levanduľová vôňa navodzuje príjemné pocity. Rodičia dieťa viac hladkajú, usmievajú sa naň a aj dieťa menej plače a má hlbší a pokojnejší spánok.      

6. Nenoste dieťa v autosedačke

Dieťa by ste nemali nechávať v autosedačke, keď necestuje v aute. Je to nebezpečné a odborníci upozorňujú, že môže prísť dokonca k zaduseniu. Okrem toho, ak dieťa neustále nosíte v autosedačke (mimo auta), je menšia šanca na interakciu s ním, čo spôsobuje oneskorenie jazyka.

Rada navyše: Naučte dieťa, ako si nájsť cumlík alebo spinkáčika počas noci

Deti plačú, to je normálne. Ale plač z dôvodu, že sa mu zatúlala obľúbená hračka či cumeľ, ho môže rozrušiť a opätovné zaspatie je zložitejšie. Stačí ich umiestniť pár do rohu detskej postieľky a keď o jeden cumeľ či hračku počas noci príde, chyťte jeho drobnú rúčku a položte ju do rohu, kde sú odloženené ďalšie. Trvá to asi týždeň, kým sa dieťa naučí, ako ich nájsť.

Skúsení rodičia tiež radia, aby ste dieťa nenuačili len na jedného spináčika, plyšáka či inú obľúbnú hračku. Keď sa stratí, je to koniec sveta. Omnoho lepšie je, ak ich má viac a strieda ich. 

 

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia