Môže žena ovplyvniť to, či porodí zdravé dieťa? Odpoveď vás prekvapí

Môže žena ovplyvniť to,
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-02-17 09:30:00 |

Zamyslí sa nad tým snáď každá žena. Čo môže urobiť pre to, aby priviedla na svet zdravé dieťa? Môže tomu dopomôcť užívanie vitamínov či zmena životného štýlu?

„Moja prvá dcéra sa narodila s vážnymi vývojovými chybami. Má len jednu obličku, nemala análny otvor, nemala dobre vyvinutú jednu srdcovú chlopňu,“ zverila sa so svojimi problémami Adela.

„Na žiadnych vyšetreniach sa tieto problémy neobjavili, tak som si bola stopercentne istá, že bude všetko v poriadku. Dnes má Mia štyri roky, chlopňu aj análny otvor vyriešili operácie, plnohodnotný život sa dá žiť aj s jednou obličkou. V podstate som si vydýchla a odhodlala sa aj na druhé tehotenstvo. Som vo štvrtom mesiaci, zdravo sa stravujem, primerane cvičím, som rozhodnutá absolvovať všetky vyšetrenia, ktoré budú potrebné, aby som predišla podobným prekvapeniam ako u Mii. Stále mám však pocit, že by som mohla ešte urobiť viac preto, aby sa mi narodilo zdravé dieťa,“ hovorí o svojich pochybnostiach Adela.

Je to vôbec v matkinej moci zabezpečiť, aby sa jej narodilo zdravé dieťa? Rozprávali sme sa o tom s odborným koučom Jakubom Vertelmanom.

„Tehotenstvo a pôrod sú asi jediné dve životné obdobia, ktoré matka v podstate nedokáže nijako ovplyvniť. Zdravé deti porodili aj narkomanky, aj ženy počas vojny či v koncentračných táboroch, kde trpeli hladom, o nejakých dobrých podmienkach sa sotva dalo hovoriť. A zdravotná starostlivosť bola absolútne neznámy pojem.

Od okamihu, kedy žena počne, až kým sa dieťa nenarodí, musí vlastne všetko nechať na prírodu, aby si s tým poradila. Nemôžeme ovplyvniť ani to, keď vyšetrenia ukážu, že dieťatko sa nevyvýja dobre. Potom je len na rozhodnutí rodičov, ako sa k tomu postavia.

Ak však vyšetrenia neukážu žiadne vážne vrodené či genetické poruchy, ktoré aj tak od matky nezávisia, netreba sa zbytočne stresovať, priveľmi sa pozorovať, lebo vlastne nie je žiadna šanca, aby sme vývoj bábätka akokoľvek ovplyvnili.

Aj pri pôrode by matka mala dôverovať svojmu telu, nijako ho neznásilňovať, len vnímať, ako samotný pôrod pokračuje.

Mamy by sa jednoducho mali zmieriť s tým, že počas tehotenstva, ani pri pôrode, nič neukontrolujú, vlastne ani neovplyvnia.“ 

   

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/sv

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia