Odborníčka na domácnosť radí: Týchto 10 vecí vyhoďte

Odborníčka na domácnosť radí:
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-01-14 17:30:00 |

JANUÁR je časom na vypratanie zbytočností, aby ste začali nový rok sviežo. Okrem každoročného vypratania šatníka a reorganizácie kuchynských skriniek je toho oveľa viac, čo by malo ísť preč.

Elizabeth Grant ako profesionálna organizátorka a zakladateľka vypratávacej služby Declutter on Demand vie niečo o tom, ako vyraďovať veci z príbytku. Podľa nej existuje zoznam vecí, ktoré by sme mali každý rok vyhodiť.

„Začiatok nového roka je skvelý čas na upratanie, pretože vám dáva šancu začať rok tak, ako chcete pokračovať. Nielen, že to premení váš domov na uvoľnený organizovaný priestor na život a prácu, ale tiež zlepší vašu duševnú pohodu a pomôže vám prekonať januárové blues."

Toto je 10 vecí, ktoré by sme mali každý rok z domu vyhodiť

1. Lieky a vitamíny po expirácii

Asi každý má doma jednu, dve či tri zásuvky naplnené liekmi a vitamínmi, z ktorých mnohé sme už veľmi dlho nepoužili. Treba všetky skontrolovať, lebo lieky po expirácii môžu predstavovať riziko pre  zdravie. Zoberte ich do lekárne, kde ich bezpečne zlikvidujú.

2. Umelecké diela detí

Zbierka obrázkov a výtvorov od detí je každou minútou väčšia a väčšia. Nie je možné všetky navždy držať, takže ich treba preriediť. „Buďte nemilosrdní a ponechajte si len skutočne špeciálne veci," hovorí Elizabeth. „Deti vám v budúcnosti budú ďakovať za to, že ste si nenechali všetko, čo kedy vyrobili! Ak sa ich neviete vzdať, odfoťte si ich alebo oskenujte," radí.

3. Peniaze z krajín, ktoré neplánujete už navštíviť

Každému sa to občas stane. Keď sa vrátime zo zahraničnej dovolenky, zostanú nám v peňaženke cudzie peniaze, ktoré sa nestihli minúť. Zmenárne ich často neberú a doma si za ne nič nekúpite. Skúste ich darovať alebo sa ich zbaviť iným spôsobom. Nemá zmysel ich držať doma. Teda, ak nie ste zberateľ...

4. Kozmetika (vrátane opaľovacieho krému a parfému)

Ktorá žena nemá doma množstvo krémov, šminiek, lakov na nechty, telových mliek a podobných „serepetičiek“?  Nie všetko sa podarí minúť podľa predstáv a určite sa medzi nimi nájdu aj položky po dátume spotreby. Ak ho nenájdete, na kozmetike môže byť vyznačený čas, ako dlho po otvorení možno prípravok držať. Napríklad ‚18M‘ je 18 mesiacov po otvorení. S pleťovými a telovými prípravkami je potrebné zaobchádzať veľmi opatrne, aby ste neuškodili pokožke. Staré vyhoďte a kúpte si nové.

5. Pozvánky, pozdravy, blahoželania, noviny a rôzne programy udalostí

Všetko pretrieďte a nechajte si iba tie z týchto vecí, ktoré vo vašom srdci zastávajú skutočne špeciálne miesto. Mali by ste ich ukladať do nejakej spomienkovej škatule, kde na budúci rok priložíte ďalšie. Ak ich máte kade-tade po zásuvkách, zbytočne zaberajú miesto. Ani noviny netreba odkladať, v podstate všetky informácie, pre ktoré si ich odkladáte, nájdete na internete. Lepšie je zviazať ich a dať deťom do zberu papiera. 

6. Pôda z izbových rastlín

Možno sa vám to nezdá, ale staré dobré izbové rastliny potrebujú občas zmenu - a kedy je na to lepší čas ako začiatok roka? Výmena pôdy je dôležitá preto, aby bol v nej dostatok živín a dobre prepúšťala vodu. Navyše vám to pomôže zistiť, v akom stave sú korene. Ak chcete, aby vám kvety robili radosť dlho, treba sa o ne starať aj trochu viac ako ich len občas poliať.

7. Vernostné karty

Urobte si poriadok vo vernostných kartách. „Všetky staré alebo také, ktoré už nepotrebujete a nepoužívate a iba zaberajú miesto v peňaženke, rozstrihajte alebo inak zničte," hovorí Elizabeth. Každý má už dnes mobil a je oveľa praktickejšie používať aplikácie, v ktorých ich budete mať uložené. 

8. Staré dioptrické a slnečné okuliare

Nová sada rámov môže stáť veľa peňazí, ale keď sa zmení váš zrak, menia sa aj rámy, ktoré nosíte. To často znamená, že skončíme s okuliarmi, ktoré už nenosíme, ale bojíme sa ich zbaviť. „Nemá zmysel držať sa starých dioptrických okuliarov, pokiaľ si nechcete ponechať rámy,“ tvrdí Elizabeth. „Staré dioptrické a slnečné okuliare môžete darovať napríklad nejakej charitatívnej organizácii alebo vrátiť  do optiky. Prípadne, ak máte dizajnové okuliare, no už používate iné, skúste ich predať cez internet,“ radí odborníčka. Naozaj sa z nich časom stanú iba lapače prachu a vy ich budete donekonečna prekladať z miesta na miesto. 

9. Darčeky

Po Vianociach sa v každej domácnosti nakopia nové veci, ktoré sme dostali ako darčeky. Nový rok je ideálny čas na to, aby ste svoj domov zbavili obrovského množstva vecí, ktoré sú už zbytočné, len vám je ich ľúto vyhodiť. Ak máte škatuľu alebo zásuvku s darčekmi, ktoré vy nepoužívate, ale niekomu môžu urobiť radosť, vytrieďte ich a niekoho obdarujte, Tie, ktoré už majú najlepšie roky za sebou, jednoducho vyhoďte.

10. Staré kľúče

Keď neviete, čo robiť s kľúčom, ktorý už nepoužívate, zvyčajne skončí niekde len tak v zásuvke, v skrinke na kľúče alebo v nejakej škatuli a čoskoro naň zabudnete. Bude tam ležať s ďalšími nepoužiteľnými kľúčmi a zaberať miesto. Ak nemáte poňatia, na čo vlastne kľúče sú, prišiel čas rozlúčiť sa s nimi. „Pred tým, ako ich vyhodíte, pre istotu skontrolujte všetky domáce zámky a kufre, aby ste sa uistili, že sa do žiadneho nehodia,“ pripomína Elizabeth.

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia