Ako nezabiť vianočný stromček: Dodržte tieto 3 jednoduché kroky!

Ako nezabiť vianočný stromček:
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-12-09 13:30:00 |

Živý stromček dokáže vyčarovať pravú vianočnú atmosféru. Ak sa rok čo rok trápite s tým, že nevydrží dlho svieži, asi robíte jednu z typických chýb.

Patríte k milovníkom živých vianočných stromčekov, ktoré umelé podľa vás nikdy nedokážu nahradiť? Súhlasíme. Keď si však chcete vianočnú atmosféru užívať o nejaký ten piatok dlhšie a ozdobíte stromček dopredu, hrozí, že stratí vôňu aj sviežu farbu ešte pred Štedrým dňom. To by bola škoda, lebo v každom prípade je stredobodom každej sviatočnej výzdoby interiéru. Nič však nevyzerá horšie ako ochabnutá „mŕtvola“ stromčeka, ktorý sype ihličky po celej izbe a ovísa pod náporom ozdôb.

Ak chcete, aby váš stromček vyzeral dokonale, držte sa týchto rád!

Zdroj tepla

Vyhnite sa tomu, aby ste vianočný stromček umiestnili blízko radiátora alebo krbu - to urýchli vädnutie, čoho výsledkom je zhadzovanie ihličia. Namiesto toho sa snažte v izbe, kde sa stromček nachádza, udržiavať teplotu do 20 stupňov Celzia. I keby to bolo z estetického hľadiska to najdokonalejšie miesto, ak sa nachádza pri zdroji tepla, nedávajte tam stromček. Teda, ak chcete, aby vydržal čo najdlhšie svieži. Stromček raz denne polievajte studenou vodou. 

Ideálna úroveň vlhkosti pre zachovanie sviežosti vianočného stromčeka je medzi 45 a 50 %, pri suchšom vzduchu rýchlejšie zvädne. Ak je to váš prípad, odporúča sa použiť zvlhčovač, aby ste udržali vhodné podmienky.

Vianočný stromček nenechávajte v interiéri nonstop dlhšie ako 12 dní, lebo nech sa oň akokoľvek staráte, nedokáže pri interiérovej teplote prežiť. „Presuňte ho každých 10-12 dní na približne 24 až 30 hodín von, aby sa mohol dobiť," radí odborníčka. 

Najlepšie miesto pre vianočný stromček

Nielenže sa musíte uistiť, že stromček je ďalej od zdrojov tepla, ale je tiež dôležité, aby bol niekde, kde ho nikto nezlomí. Okrem toho musí byť v blízkosti elektrickej zásuvky, aby ste mohli bez problémov zapojiť osvetlenie. Ak je to možné, ideálne miesto je niekde v rohu, kde je stromček v najväčšom bezpečí.

Ďalším dobrým tipom je odrezať spodnú časť kmeňa, čím sa zabezpečí, že sa na ňom nebude tvoriť miazga. A vďaka čerstvému rezu bude stromček lepšie absorbovať vodu. Nezabúdajte ho pravidelne polievať!

Fotogaléria

gettyimages.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia