Maličkého Tylera zabil Covid: Zdrvená mama všetkým odkazuje

Maličkého Tylera zabil Covid:
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-12-05 13:05:00 |

Len trojmesačný chlapček zomrel na Covid-19 po tom, ako ho pobozkal pravdepodobne niekto nakazený. Rodičia si vyčítajú, že neboli dosť opatrní.

Tylerova mama Angelina Rendon tvrdí, že dostala od lekárov množstvo uistení, aby sa o synovu bezpečnosť v tejto covidovej nebála. "Ani neviem koľkokrát mi lekár povedal ´Nebojte sa, určite Covid nedostane," povedala pred pár dňami pre televíziu KCRA3, píše TheSun. Žiaľ, dostal. "Dávajte si pozor, kto sa dotýka vášho dieťaťa. Môže to začať malým bozkom od niekoho, u koho sa nemuseli žiadne príznaky Covidu objaviť," varuje.

„Kvôli Covidu nám praskli srdcia, stratili sme dieťa pre niečo, čo sme nemali pod kontrolu," pridal sa jej manžel Tyler, po ktorom dostal dnes už nebohý synček meno. O život prišiiel ešte vo februári, no rodičia sa rozhodli apelovať na ostatných práve teraz, keď v celom svete zúi tretia vlna pandémie a stále častejšie s Covidom bojujú aj deti. Myslia si, že mnohí neberú toto ochorenie až tak vážne, no urna s popolom ich syna, ktorú zatiaľ opatrujú doma v skrini, hovorí niečo iné. "Chceme, aby si rodičia uvedomili riziká, ktoré sú spojené s Covidom u detí," odkázali.

I keď u väčšiny detí sú príznaky skôr mierne, nie je to tak vždy. Napríklad aj susedné Česko hlási už 6 detských obetí a deti končia v nemocnici vo vážnom stave aj u nás. No ani to, že dieťa prekoná ochorenie bezpríznakovo alebo iba s malými ťažkosťami, ešte neznamená, že nezanechalo na jeho organizme následky. Lekári upozorňujú na postcovidový syndróm, ktorý môže skončiť fatálne, lebo pri ňom zlyhávajú orgány. Môže sa prejaviť niekoľko týždňov po prekonaní Covidu. 

V USA, kde manželia žijú, bolo na koronavírus otestovaných približne 6,9 milióna detí. Na Covid ochorelo už šestnásty týždeň za sebou viac ako 100 000 amerických detí, čo je 17% z celkového počtu prípadov v krajine.

Odbornící vo svete upozorňujú, že nový variant SARS-CoV-2 s názvom Omikron by mohol cieliť práve na deti a batoľatá. Ukázali to výsledky analýzy Národního institutu pro přenosné nemoci (NICD)

Na rozdiel od varinatu Delta pri Omikrone neprichádza k strate čuchu a chuti. Najčastejšie sú bolesti hlavy a tela, bolesti v krku a kašeľ. Vyzerá to tak, že je infekčnejši, no zatiaľ sa javí ako menej nebezpečný. V prípade dojčiat a batoliat to však nemusí platiť. 

Nepríjemné správy prichádzajú aj z Holandska a Izraela. Z nezávislách štúdií vyplýva, že koronavírus SARS-CoV-2 môže v druhej polovici tehotenstva napadnúť placentu tehotnej ženy a spôsobiť smrť jej nenarodeného dieťaťa. Podľa amerických výskumníkov nákaza koronavírusom takmer zdvojnásobuje riziko, že plod neprežije.

 

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia