SÚŤAŽ: 5 TOP tipov na podporu detskej imunity v chladnom počasí

SÚŤAŽ: 5 TOP tipov
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-12-07 12:30:00 |

Zima prichádza a deti sa tešia na snehovú nádielku od Perinbaby. Rodičom však v hlave svieti kontrolka, ako predísť ich oslabenej imunite.

Alfou a omegou je strava

Je všeobecne známe, aká je pre ľudské telo strava dôležitá. Bez „kvalitného paliva“ by ste nedokázali fungovať. Strava ovplyvňuje celkové fungovanie ľudského tela a aj to, ako sa cítite. Pestrosť, ale zároveň aj rovnováha v potravinách, je pre deti obzvlášť dôležitá, nakoľko sa stále vyvíjajú. V chladných mesiacoch treba dbať na to, aby vaše dieťa prijímalo dostatočný počet vitamínov a minerálov. Pokiaľ telo tieto látky nedostáva, imunita sa oslabuje. Deti by mali mať preto denne na tanieri čerstvé ovocie a zeleninu. Prednosť by mali dostať ľahko stráviteľné jedlá a potraviny s obsahom vlákniny, rôzne strukoviny aj semienka. Vhodné sú aj mliečne a celozrnné výrobky. Vyhnite sa tomu, aby vaše dieťa konzumovalo priveľa sladkostí a potravín so skrytým cukrom. Okrem toho, že telu neprinesú prospešné látky, potrápia aj tráviaci systém.

Čerstvý vzduch

Vráťte sa v mysli do svojich detských čias a spomeňte si, koľko času ste trávili na čerstvom vzduchu. Pobyt vonku stimuluje obranyschopnosť organizmu a priaznivo vplýva na zdravie. Je veľmi dôležitý ako pre budovanie imunity, tak aj pre psychickú pohodu. Dostatok kyslíka v tele bojuje s rôznymi baktériami a mikroorganizmami a snaží sa vyhnať ich von. Obava, že studený vzduch vášmu dieťaťu uškodí, je zbytočná. Aj pomocou nižších teplôt si dieťa buduje imunitu, preto mu doprajte dostatok pohybu vonku. Samozrejme, treba dbať na dobré oblečenie, teploty okolo nuly určite nie sú nepriateľom, práve naopak.

S hygienou to neprežeňte

Kto by nepoznal heslo: „Čistota, pol života.“ Zásada umývania rúk po príchode domov a poriadok v domácnosti sú samozrejmosťou, vyvarujte sa však vytvoreniu až priam sterilného prostredia. Tým, že chcete, aby sa k vášmu dieťaťu nedostali žiadne baktérie, oslabujete jeho imunitu. Nemajte z nich strach. Už samotné bábätko prichádza na tento svet s určitou imunitou a tá sa vekom a látkami, s ktorými prichádza do kontaktu, buduje a vylepšuje. To, že si dieťa dá do úst lopatku z pieskoviska je určite menší problém ako to, že ho budete držať v sterilnom prostredí.

Dostatok spánku

Čo by dali viacerí dospelí za to, aby si mohli dlhšie a kvalitne pospať. Kým vám ako dospelému človeku stačí k „dobitiu bateriek“ 7 až 8 hodín spánku, deťom ho dožičte podstatne viac. V spánku ľudské telo oddychuje, regeneruje, udržuje správny chod telesných funkcií, chráni imunitu a znižuje riziko rôznych ochorení a zápalov. Pokiaľ sa vášmu dieťaťu nechce spať, zaveďte si rituály. Pravidelný čas či obmedzenie televízora alebo tabletu pred spraním dokážu pomôcť k lepšiemu spánku. Pokiaľ máte pocit, že dieťa nedokáže zaspať, stavte na klasiku. Zoberte do rúk knižku a čítajte rozprávku. Dieťa sa unaví vytváraním predstáv a zaspí tak, že to ani nezbadáte.

Dôležitý mikrobióm

Spojitosť čriev a imunity sa dostáva čoraz viac do povedomia ľudí. Vplyv črevného mikrobiómu na imunitu, ktorý je tvorený mikroorganizmami v ľudskom čreve, je veľký. Pokiaľ sú črevá vášho dieťaťa v nerovnováhe, odzrkadlí sa to aj na jeho imunite a celkovom zdraví. Totižto až 70% imunitných buniek sa nachádza v črevách a robí to z nich najväčší imunitný orgán ľudského tela. Zamerajte sa na to, aby ste deťom dodávali prospešné baktérie, pretože tie sú potrebné k správnemu fungovaniu čriev. Živé mikroorganizmy viete telu doplniť pomocou stravy (napr. fermentované potraviny) alebo výživovými doplnkami (Biopron 9 Immunity). Pokiaľ nefungujú črevá naplno, nefunguje ani imunitný systém.

TIP: Dodajte deťom tie správne baktérie

Pre každodennú starostlivosť siahnite po výživovom doplnku Biopron 9 Immunity, ktorý je dobrou voľbou pre starostlivosť o črevnú mikrobiotu a podporu imunitného systému. Dodáte ním telu potrebné množstvo mikroorganizmov, vitamín D3 a fruktooligosacharidov.

Zapojte sa do našej súťaže na facebookovom profile špuntík.sk a môžete vyhrať balenie tohto výživového doplnku.

 

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia