Tieto tri polievky sú TOP na posilnenie detskej imunity

Tieto tri polievky sú
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-12-02 00:29:00 |

Tohtoročná jeseň a zima sú výnimočne bohaté na rôzne vírusy a chorobnosť detí je naozaj vysoká. Zaraďte do jedálnička tieto 3 bezmäsité „zázračné“ polievky.

Dostatok spánku, pobyt na čerstvom vzduchu, časté umývanie rúk a vitamíny. To sú základné kamene pevnej imunity u detí aj u dospelých. Nemusíte sa ani pozerať von z okna, aby ste vedeli, že sychravá jeseň prechádza pomaly do zimy a to je čas, kedy by sme nemali zabúdať na výraznejšie posilňovanie imunity. Niektoré potraviny nám viac ako iné pomáhajú zostať v bezpečí pred infekciami. Tieto tri absolútn jednoduché polievky naštartujú imunitný systém celej rodiny!

Mrkvovo-zázvorová polievka

Zázvor má protizápalové, antibakteriálne a antioxidačné vlastnosti, čo zlepšuje imunitný systém a zabraňuje prechladnutiu a kašľu. Mrkva je plná beta-karoténu, ktorý bojuje proti infekciám a zlepšuje zrak. Táto chutná polievka vám dodá extra teplo počas chladných zimných večerov. Pre zvýšenie chuti môžete pridať kúsok masla.

Ingrediencie:

1 kg mrkvy

1 cibuľa

2 strúčiky cesnaku

cca 1 cm zázvoru

1 l zeleninového vývaru alebo vody

1 lyžička mletej rasce, soľ, mleté čierne korenie, kurkuma, 1 lyžica oleja

Postup: 

V hrnci speníme na oleji cibuľu a cesnak. Po chvíli pridáme nahrubo nastrúhanú mrkvu a soľ. Premiešame a mrkvu tiež trochu s cibuľou a cesnakom zľahka opražíme na oleji.  Zalejeme vývarom alebo vodou a varíme, kým mrkva nezmäkne. Zázvor postrúhame na jemnom strúhadle a primiešame do polievky. Pridáme korenie a kurkumu. Podľa toho, čo vaša rodina preferuje, môžete podávať v takejto podobe alebo rozmixovať ponorným mixérom. Ak je polievka príliš hustá, prilejte trochu vody.

Miešaná zeleninová polievka

Zeleninová polievka je vynikajúcim zdrojom vitamínov A, C, E a K spolu s minerálmi, vlákninou, antioxidantmi a zdravými tukmi. Najlepší spôsob, ako posilniť imunitu, je dopriať si ju aj niekoľkokrát do týždňa s tým, že druhy zeleniny čiastočne obmieňame. Miešajte zeleninu podľa vlastného výberu, nezabudnite na brokolicu, špenát, kapustu, karfiol, hrášok, mrkvu, petržlen, kukuricu, papriku, paradajku, cibuľu, pór, zemiak, cviklu.... Ak do polievky pridáte aj rascu a kari, utíši bolesť hrdla aj kašeľ.

Ingrediencie:

nadrobno pokrájaná zelenina (rôzne druhy)

2 PL oleja

1 l vody

1 KL soľ, korenie, kurkuma, rasca, muškátový oriešok, bylinky

ovsené vločky

Postup:

Na oleji opražíme narýchlo zeleninu, pridáme soľ, rascu, trošku nastrúhaného muškátového orieška a vodu. Povaríme, kým zelenina nezmäkne, pridáme korenie a kurkumu a pomixujeme ponorným mixérom. Podľa potreby zahustíme ovsenými vločkami, ktoré rýchlo napučia. K polievke môžeme podávať krutóny, ideálne doma vyrobené – celozrnný chlieb alebo pečivo nakrájame na malé kocky a jemne opražíme buď na suchej panvici alebo na troche oleja. Famózne sú, ak krátko pred koncom primiešate k nim 1 až 2 strúčiky prelisovaného cesnaku.

Strukovinová polievka

Strukoviny by mali byť súčasťou zdravého jedálnička. Málokto si ich však dopraje pravidelne. Sú bohaté na bielkoviny. V porovnaní s živočíšnymi bielkovinami im však chýbajú niektoré dôležité esenciálne aminokyseliny a tak je vhodné kombinovať ich s obilninami. Vtedy sa využiteľnosť bielkovín znásobí. Vhodnými kombináciami sú napríklad quinoa s červenou šošovicou alebo cícer s ryžou. Sú bohatým zdrojom komplexných sacharidov a majú nízky glykemický index.  To znamená, že sa uvoľňujú postupne a nezvyšujú hladinu cukru v krvi. Ak sa obávate nafukovania, namáčajte ich a vodu niekoľkokrát zlejte. Varte ich s bylinkami pôsobiacimi proti nadúvaniu ako sú fenikel, rasca, kurkuma, koriander alebo majorán. Soľte vždy až na konci, aby šupka nestvrdla.

Ingrediencie:

250 g strukovín

3 väčšie mrkvy

2 petržleny

2 stredné cibule

3 strúčiky cesnaku

ovsené vločky jemné (na zahustenie)

mletá červená paprika, korenie, bobkový list, majorán, soľ, kurkuma, olej, voda

Postup: 

Strukoviny namočte na 24 hodín do vody a nezabudnite ju vymieňať. Varte ich s bobkovým listom. Keď sú asi na 80 % uvarené, vodu zlejte a vymeňte za novú. Pridajte mrkvu a petržlen. Je na vás, či zeleninu pokrájate alebo pridáte vcelku.  Počas varenia si nakrájajte na jemno cibuľu, orestujte ju na oleji do sklovita, pridajte soľ a mletú červenú papriku. Polievku zahustíte tak, že krátko pred dovarením vyberiete časť zeleniny a strukovín do misky, rozmixujte a vráťte naspäť. Nakoniec primiešajte opraženú cibuľku, prelisovaný cesnak, jemné ovsené vločky a drvený majorán.

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia