Tri týždne po bezpríznakovom Covide skončil chlapec v kóme

Tri týždne po bezpríznakovom
Ilustračné foto
Zdroj: Instagram
2021-11-27 08:00:00 |

Rodičia osemročného Camerona z Anglicka varujú, že ani po bezpríznakovom covide nemusí mať dieťa vyhrané. Stalo sa to ich synovi.

Školák Camerom Brown nevykazoval žiadne známky Covidu, no jeho spolužiak mal pozitívny test, tak rodičia otestovali aj jeho. Na ich prekvapenie mu tiež vyšiel pozitívny test. Hneď ho izolovali. „Nepovedali by ste, že mu niečo je. Možno prvé tri dni sa cítil viac unavený, ale potom opäť poskakoval po gauči a bol veselý ako vždy,“ opisuje jeho mama Lorraine.

Tri týždne po zotavení z vírusu sa uňho objavil zriedkavý vedľajší účinok. Cameron si objavil na krku hrčku. Bolo to v deň, keď absolvoval očkovanie proti chrípke. Ustarostená mama kontaktovala pediatričku, no tá zhodnotila, že sú to iba zdurené uzliny a horúčku, ktorá sa uňho objavila, pripisovala vakcíne.

Ďalší deň sa Cameron cítil veľmi unavený, ale večer sa ešte najedol. V noci mu však bolo zle, tak na ďalší deň opäť kontaktovali lekára. Urobili mu odber krvi, vzali vzorku moču, skontrolovali dýchanie. Všetkých znepokojovala vysoká teplota, ktorá neklesala, no aj tak ho pustili domov. V sobotu popoludní sa mu na rukách, na tvári a na krku objavili vyrážky. Asi po pol hodine pozerania televízora mame povedal, že nevidí poriadne na obrazovku. Okamžite s ním bežali na pohotovosť, kde lekári zistili, že trpí multiorgánovým zlyhaním po prekonaní Covidu. Po množstve vyšetrení sa rozhodli uviesť ho do vyvolanej kómy, lebo mu začalo zlyhávať srdce.

Na jednotke intenzívnej starostlivosti zostal v umelom spánku tri dni. „Boli sme veľmi znepokojení, ale našťastie sa ho podarilo stabilizovať, steroidy zaúčinkovali,“ uviedol Cameronov otec James.

„Vysvetlili nám, že s multiorgánovým zlyhaním sa stretávajú najmä u detí, ktoré nemajú žiadne základné zdravotné problémy a v podstate silný imunitný systém. Je to, ako keby bol ich imunitný systém príliš silný a prekonal Covid príliš rýchlo. Takže deti počas pozitivity nemajú žiadne príznaky - alebo ak áno, je naozaj mierne - a potom hrozí nástup multiorgánového zlyhania,“ opísal.  „Pretože telo sa z veľkej časti z Covidu zotavilo a imunitný systém si stále myslí, že bojuje s vírusom, takže sa to rozbehne a dostane do bodu, keď začne útočiť na telo,“ dodal. V Cameronovom prípade sa zapálil srdcový sval.

„Pokiaľ dokážete dostať imunitný systém pod kontrolu, môže sa dieťa a zotaviť naozaj rýchlo, pretože to nie je ako infekcia alebo choroba, ktorá útočí na telo. Je to imunitný systém jeho vlastného tela,“ vysvetľuje odborník. Cameron zostal v nemocnici týždeň. Od minulej soboty je doma a teší sa na stretnutia s kamarátmi. Bohužiaľ, takéto šťastie nemajú všetky deti. Odborníci varujú, že delta variant postihuje aj mladšie ročníky a opatrnosť je na mieste.

 

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia