Viete, že sviečky na adventnom venci sa zapaľujú proti smeru hodinových ručičiek?

Viete, že sviečky na
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2021-11-28 17:30:00 |

Vo väčšine domácností sa dnes rozhorí prvá adventná svieca. Adventný veniec so štyrmi sviečkami je symbolom predvianočného obdobia. Viete, prečo to tak je?

Jedna z tradícií hovorí, že prvý adventný veniec vyrobil až začiatkom 19. storočia nemecký evanjelický pastor Johann Henrich Wichern. Zriadil školu a útulok s názvom Drsný dom, kde našli útočisko opustené deti. Len čo sa zozimilo, pravidelne sa vypytovali, koľko dní ešte zostáva do Vianoc. Preto vyrobil  drevený veniec s 24 sviečkami, z ktorých 19 bolo tenkých, lebo predstavovali všedné dni a 4 hrubšie symbolizujúce nedele.

Iné zdroje uvádzajú, že adventný veniec poznali už predkresťanské germánske národy, ktoré týmto spôsobom privolávali teplejšiu jar. V škandinávskych krajinách sa ľudia pri sviecach zapálených v kruhu modlili k bohu svetla, aby otočil Zem späť k Slnku a predĺžil tak dni.

Pravdepodobne niekedy v období stredoveku si tradíciu adventného venca prispôsobili kresťania a stal sa symbolom príprav na Vianoce.

Postupne sa výzor adventného venca zjednodušoval, až zostali iba štyri sviečky, ktoré by mali byť fialové alebo tmavomodré pripomínajúce liturgickú farbu adventu. Len tretia v poradí  by mala byť ružová, tá je totiž zasvätená priateľstvu.

Nech už je pôvod adventného venca akýkoľvek, ak sa chcete držať tradícií, zapaľujte ich proti smeru hodinových ručičiek. Prvá, ktorú zapaľujeme dnes, na železnú nedeľu, predstavuje Nádej. Druhá adventná nedeľa je bronzová a predstavuje Mier, tretiu sviečku zapálime na striebornú nedeľu a symbolizuje Priateľstvo. Štvrtá, zapálená na zlatú nedeľu, sa volá Láska. A nezabudnite, že na adventnom venci by nemal chýbať aspoň kúsok čečiny, tá znamená život.

Ako si možno uiť advent s deťmi?

Asi len málokto si povie, že Vianoce sú sviatky ako každé iné a žiadne prípravy netreba. Najmä rodiny s malými deťmi sa na ne poctivo chystajú. Chcú, aby boli jedinečné. Častokrát si ani neuvedomíme, že namiesto pokoja vnášame do predvianočných dní zbytočnú nervozitu a stres. Čo tak spomaliť a aspoň nedele si urobiť krásne? Máme niekoľko tipov, ako z tohto obdoia vyťažiť čo najviac. Toto všetko môže zaplniť decembrové dni:

1. List Ježiškovi

Že je neskoro na písanie listu Ježiškovi? Nikdy nie je neskoro! Či už ste rodičom alebo máte synovcov a netere, napíšte spolu list Ježiškovi. Vaši najmenší to ocenia, dozviete sa viac o ich túžbach a strávite spolu krásny predvianočný večer. A ráno? Cestou zo škôlky ho vezmite na poštu. Veď listy treba posielať, no nie?

2. Pohľadnice

Tradícia odosielania vianočných pohľadníc sa pomaly, ale iste stráca, čo je nesmierna škoda. Čaro pohľadníc nahradili sms-ky a e-maily. Buďte iní! Buď kúpte tie najkrajšie pohľadnice v obchode alebo si vyrobte vaše vlastné doma. Potrebujete k tomu akurát fantáziu, trochu času a také dorbnosti, ako sú nožnice, tvrdý papier, vianočné obrázky, farbičky a lepidlo. Ďalšou z možností je nastajlovať deti a vyrobiť fotopohľadnicu. Ešte to s prehľadom stíhate a pri vymýšľaní kompozície sa určite dobre zabavíte.

3. Darčeky online

Aj keď sú v tomto vianočnom čase nákupné centrá plné noblesy, lesku a blikajúcich vianočných svetielok, nakupovanie môže byť v momentálnej situácii trošku zložité. Ak vám chýba ešte pár darčekov, sadnite za počítač a vyberte darčeky online. 

4. Šialené vianočné ozdoby

Ako je na tom váš dom či byt? Vyzdobený? Ak nie, zamestnajte deti výzdobou. Precvičia si fantáziu, vybijú nadbytočnú energiu a ešte sa aj zabavia.

5. Predvianočná filmová noc

Čo je lepšie ako sledovať vianočné filmy? Či už sú to filmy, ktoré ste videli ako deti alebo sú to úplne nové vianočné trháky, vždy vás naladia na tú správnu vianočnú nôtu.

Vytiahnite teplú deku, vezmite si medovníky, pohodlne si sadnite na gauč a zábava môže začať! Je to ďalší skvelý spôsob, ako si užiť rodinnú pohodu.

6. Čaro Vianoc

Nezabúdajte, že okrem toho vianočného pozlátka, darčekov, ktoré dostaneme a úžasného jedla, do ktorého sa s chuťou pustíte, jeden z ozaj najväčších a najkrajších darčekov, ktoré môžete na Vianoce dať a dostať, je láska. Buďte vďační za každé krásne huncútstvo vašich drobcov. Sú predsa vaším celoživotným darčekom. 

Poznáte vianočné zvyky?

Skúste si o niektorých zvykoch s drobcami prečítať a ak sa bude čo i len trocha dať, skúste ich aj dodržať. Ale pozor, celá rodina! Verí sa, že 24. decembra sa až do večera drží pôst aby ste videli zlaté prasiatko. Tiež sa verilo, že kto sa ako v tento deň správa, bude sa tak správať po celý budúci rok. Alebo kto v tento deň ráno, ešte pred raňajkami kýchne, bude dlho žiť. Črepy v tento deň predpovedali nešťastie v rodine, rovnako sa v tento deň nesmela zavesiť opraná bielizeň, pretože sa verilo, že ten, komu patrí, nedopadne dobre.

Pod štedrovečerným stolom býval položený železný predmet, spravidla sekera. Verilo sa, že ten, kto naň počas večere položí nohu, bude v budúcom roku šťastný. Všetky nohy stola bývali obopnuté hrubou reťazou, aby sa zabezpečila súdržnosť rodiny v budúcom roku. Hneď po večeri sa krájalo jablko a ak mal jadrovník rozkrojeného jablka tvar hviezdy, očakávalo sa v rodine šťastie a majetok, ak mal tvar kríža, dala sa očakávať choroba. A nezabudnite, do štedrovečerného menu sa treba pustiť po tom, ako sa na oblohe ukáže prvá hviezda...

 

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/kch

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia