Mamou sa stala až v päťdesiatke: Poradila si aj sama bez muža!

Mamou sa stala až
Ilustračné foto
Zdroj: profimedia.sk
2021-11-24 18:42:00 |

Manda Epton zo Sydney v Austrálii nikdy nestrácala nádej, že sa raz stane mamou, aj keď nestretla toho správneho muža. Povedala si, že sen si dokáže splniť aj sama.

Verila, že stretne niekoho, s kým si založí rodinu. Keď mala 39, začala s liečbou neplodnosti a pokračovala v randení s nádejou, že nájde toho správneho partnera. Bohužiaľ, to sa jej nepodarilo.  „Vyčerpala som čas na spoznanie niekoho, s kým by som mala dieťa. Rozhodla som sa ísť do toho sama s pomocou darcu spermií a darkyne vajíčka cez  umelé oplodnenie,“ vysvetlila. Cesta k splneniu jej najväčšieho sna trvala 11 rokov.

Ako úspešná módna návrhárka nemala problém s financiami a 40 000 libier (v prepočte takmer 48 000 eur) skončilo na reprodukčných klinikách. „V jednej ma poslali k psychoterapeutovi, ktorý mi povedal, aby som sa vyrovnala s tým, že v 43 rokoch už deti jednoducho mať nebudem,“ spomína. Ona sa však nevzdala.  Absolvovala niekoľko umelých oplodnení, dvakrát aj otehotnela, no o obe bábätká prišla v ôsmich týždňoch. Užívala 13 liekov na podporu plodnosti, opäť otehotnela a opäť potratila. „Bojovala som s potratmi a časť zo mňa sa chcela vzdať, ale naozaj som túžila po vlastných deťoch,“ povedala. Jeden čas uvažovala aj o adopcii, no čakacia listina bola sedem rokov a slobodné ženy boli na konci zoznamu.

V roku 2017 Manda odcestovala do Kapského Mesta na prenos embryí od dvoch darcov. „Tých si sama vybrala. Ja mám blond vlasy a modré oči, tak som si vybrala krásnu darkyňu vajíčok z Južnej Afriky a potom som hľadala darcu spermií. Nakoniec som sa rozhodla pre muža z Dánska. Na klinike som minula 8 100 libier (v prepočte 9655 eur) a nechala som si preniesť dve embryá. Bola to moja posledná šanca a dúfala som, že aspoň jedno prežije,“ opisuje strastiplnú cestu k dieťaťu.

Po návrate do Austrálie bola veľmi nervózna a prepadala beznádeji, že procedúra opäť nebola úspešná. „Na sedemtýždňové vyšetrenie som išla so skutočnými obavami, lebo som krvácala. Keď mi lekárka no sono ukázala, že vnútri sú dve deti, skoro mi oči vypadli z hlavy,“ usmieva sa. Tehotenstvo Mandy nepatrilo ani náhodou k bezproblémovým. „Prvých päť mesiacov mi bolo dosť zle a neustále som vracala. Keďže som bola staršia, dostávala som aj veľa injekcií, ktoré mi pomáhali,“ priznáva.

V auguste 2018 privítala svoje vytúžené dvojičky Chloe and Freyu, ktoré sa narodili zdravé. Mandy má dnes 54 rokov a materstvo sa stalo pre ňu naplnením života. Po všetkom, čím si prešla, si svoje dievčatká veľmi užíva. Ako hovorí, maximálne využíva každú jednu sekundu, ktorú môže s nimi tráviť. Byť staršia mama podľa nej znamená aj to, že sa s dvojičkami hrá namiesto pozerania do mobilu. „Mám pocit, že vo veku 54 rokov som o niečo múdrejšia a nepodlieham technológiám tak, ako dnešní mladí rodičia,“ podotkla.

Tým, že Mandy je módna návrhárka na voľnej nohe a má vlastnú firmu, kde sa vyrábajú organické paplóny a plyšové hračky pre deti, je svojou pani a môže sa dievčatám naozaj naplno venovať.

„Mať deti aj vo vyššom veku bolo to najlepšie rozhodnutie, aké som kedy urobila," dodáva šťastná 54-ročná mama štvorročných dvojčiat.

Fotogaléria

profimedia.sk
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia