Rodičia už nemusia mať strach z očkovania svojho dieťatka

Rodičia už nemusia mať
Ilustračné foto
2021-11-25 08:00:00 |

Benefity očkovania nepustia, vďaka nim ľudstvo takmer vyhubilo viaceré detské ochorenia, ktoré spôsobovali závažné zdravotné následky, často aj smrť dieťaťa.

Faktom však je, že niektoré deti nereagujú dobre na očkovanie živými vakcínami. Poruchy imunity, ktoré sú príčinou týchto problémov, je dnes už možné laboratórne otestovať krátko po narodení.

Rizikom pri očkovaní živými vakcínami sú vrodené formy imunodeficiencie,“ vysvetľuje MUDr. Marta Dobáková, medicínska riaditeľka spoločnosti Unilabs Slovensko.

Práve tieto vrodené poruchy imunity sa prejavujú častými a nezvyčajnými infekciami a závažnými zápalmi ako napríklad zápal kostí, zápal mozgových blán, sepsa, mykotické či rôzne atypické bakteriálne infekcie. Riziko rozvoja závažnej infekcie hrozí aj po aplikácii vakcíny so živým oslabeným mikroorganizmom. Ide o reálny nežiadúci účinok, ktorý postihuje túto skupinu detí. Vďaka odhaleniu vrodených foriem imunodeficiencií sa tomu dá predísť.

 

Upravený očkovací kalendár

Každé dieťa by malo do dovŕšenia šiesteho roku života povinne absolvovať až šesť kôl vakcinácie, niektoré z vakcín, napríklad spomínaná MMR, sú dokonca kombinované. Ak rodič nedá svoje dieťa zaočkovať, riskuje napríklad pokutu, ale čo je ešte horšie, riskuje zdravie svojho dieťaťa. „Keďže sa značná časť spoločnosti vyhraňuje proti očkovaniu, klesá aj podiel zaočkovaných detí proti ochoreniam, o ktorých sme si mysleli, že už vymizli. Začínajú sa však opätovne objavovať a môžu spôsobovať veľmi nepríjemné doživotné následky,“ konštatuje MUDr. Marta Dobáková.

Rodičia, ktorí chcú predísť trvalému poškodeniu zdravia svojho dieťaťa, majú možnosť otestovať ho na vrodené poruchy imunity. Moderné vakcíny sú síce odskúšané, overené a bezpečné, štatistika však nepustí – hoci benefity výrazne prevažujú riziko, nie každý organizmus je na očkovanie živými očkovacími látkami pripravený rovnako. Ak test potvrdí vrodenú formu poruchy imunity, rodičia na jeho základe môžu svojmu dieťatku upraviť očkovací kalendár.

Neskorší nástup do škôlky

Test bezpečnosti očkovania (TREC | KREC) je jednoduchým a iba minimálne invazívnym testom. Možno ho spraviť deťom do šesť mesiacov ich veku, respektíve do prvého očkovania živou vakcínou. Na vykonanie testu stačia len tri kvapky krvi z päty alebo pršteka bábätka. Rodič môže test objednať už pred narodením dieťaťa. „Vďaka testu sa budú môcť rodičia pripraviť nielen na očkovanie. Dozvedia sa aj to, ako na tom je imunita ich dieťatka a budú môcť prispôsobiť celý režim starostlivosti oň, a to vrátane neskorších nástupov do jaslí či škôlok,“ dodáva odborníčka.

Test ponúka v rámci diagnostiky novorodencov BabyLab (www.babylab.sk) spoločnosť Unilabs Slovensko. Test bezpečnosti očkovania (TREC | KREC) stojí 50 eur, ak ho však rodičia skombinujú s ďalším testom pre novorodencov – Testom spinálnej svalovej atrofie (SMA) v balíku BabyLab DUO, ušetria na oboch testoch až 21 eur. Vďaka Testu spinálnej svalovej atrofie (SMA), ktorý má význam absolvovať nielen čo najskôr po narodení, ale ešte aj pri päť- či viacmesačnom bábätku, sa zasa rodičia dozvedia, či ich dieťatko netrpí zriedkavým genetickým ochorením, ktoré znemožňuje normálny vývin pohybových schopností dieťatka. Ak sa k liečbe nepristúpi včas – ideálne pred nástupom príznakov - výsledkom i pri miernejších formách býva trvalá invalidita, v horšom prípade nutnosť podpory dýchania prístrojmi.

Tieto testy nie sú zahrnuté do prenatálneho skríningu. Ide teda o prvé vyšetrenia, ktoré podstúpi novorodené dieťatko. Testy si môžete priamo objednať tu.

Fotogaléria


Zdroj: PR článok

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia