Nové pravidlá platia aj pre deti: Janu otočila predavačka vo dverách

Nové pravidlá platia aj
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-11-22 15:00:00 |

Na Slovensku sa odo dnes sprísnili opatrenia v súvislosti s ochorením COVID-19. Vláda zaviedla tzv.lockdown pre nezaočkovaných. Zmenili sa aj podmienky pre deti.

Kým doteraz pre deti od dvoch do 12 rokov a dvoch mesiacov platil režim podľa ich rodičov, odo dnes to tak nie je. V okresoch v červenej až čiernej farbe, teda aktuálne vo všetkých, môže vstúpiť do nákupného centra iba dieťa s potvrdením o prekonaní ochorenia Covid-19 v období pred nie viac ako 180 dňami, s potvrdením o očkovaní alebo s negatívnym testom. Antigénový test platí 48 hodín od odberu a PCR/LAMP test 72 hodín od odberu.

Zo skúseností našich čitateľov môžeme potvrdiť, že s dieťaťom vás nemusia vpustiť ani do malých obchodných prevádzok. "Išla som synovi kúpiť do maličkého papiernictva na sídlisku lepidlo a výkresy, chcel si tiež vybrať nejaké farbičky, ale predavačka mu nedovolila vojsť, lebo nie je začkovaný a nemali sme potrdenie o negatívnom teste," opísala mama 9-ročného Paťka z Bratislavy. "Myslím, že je to tak správne, už by sme sa naozaj mali spamätať a netváriť sa, že všetko je v najlepšom poriadku. Niekto by sa možno nahneval a otočil na opätku, mňa to, naoak, milo prekvapilo. Len som zostala zaskočená, lebo mi ani nenapadlo, že s dieťaťom nemôžem vojsť ani do takejto prevádzky," dodala.

Obmedzenia platia aj pri návšteve reštaurácii a iných stravovacích zariadení. Sprísnené protipandemické opatrenia ovplyvnili aj krúžkovú činnosť v školách a športovú činnosť.

Na Slovensku nemáme ani jediný zelený okres. V prvom stupni ohrozenia, teda v červenej fáze, je len šesť okresov (Bratislava I – V a Dunajská Streda) a v bordovej 19 okresov (Dolný Kubín, Galanta, Komárno, Malacky, Myjava, Námestovo, Nitra, Pezinok, Prešov, Rožňava, Ružomberok, Sabinov, Senec, Skalica, Šaľa, Trenčín, Trnava, Žilina a okres Zlaté Moravce). Najviac ich je v čiernej farbe - až 54 okresov (Bánovce nad Bebravou, Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Bardejov, Brezno, Bytča, Čadca, Detva, Gelnica, Hlohovec, Humenné, Ilava, Kežmarok, Košice I - IV, Košice-okolie, Krupina, Kysucké Nové Mesto, Levice, Levoča, Liptovský Mikuláš, Lučenec, Martin, Medzilaborce, Michalovce, Nové Mesto nad Váhom, Nové Zámky, Partizánske, Piešťany, Poltár, Poprad, Považská Bystrica, Prievidza, Púchov, Revúca, Rimavská Sobota, Senica, Snina, Sobrance, Spišská Nová Ves, Stará Ľubovňa, Stropkov, Svidník, Topoľčany, Trebišov, Turčianske Teplice, Tvrdošín, Veľký Krtíš, Vranov nad Topľou, Žarnovica, Žiar nad Hronom a okres Zvolen).   

 

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: TASR

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia