Nemala som veriť príbehom na nete, vyčíta si mama mŕtveho bábätka

Nemala som veriť príbehom
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-11-13 10:00:00 |

Angličanka Katie Leeming sa na príchod svojho dieťatka veľmi tešla. Verila, že urobí lepšie, keď sa nedá očkovať.

Nie, nie je zarytou antivaxerkou, ale očkovanie v tehotenstve nechcela riskovať. Odradili ju informácie na rôznych fórach a sociálnych sieťach, ku ktorým sa dostala. „Už len po vypočutí hororových príbehov o ženách, ktoré potratili, som nechcela riskovať. O mame, ktorej pre očkovanie zomrela po pôrode dcérka, o ďalšej, ktorá krátko po očkovaní o bábätko prišla,“ zverila sa žena so zlomeným srdcom. „Očividne to mohlo mať aj iné dôvody a vakcína to možno nespôsobila, ale vydesilo ma to a odradilo,“ vysvetlila.

V októbri sa u Katie objavili príznaky prechladnutia a následne mala pozitívny test na Covid. Spočiatku sa cítila dobre, no na siedmy deň začala mať bolesti na hrudníku a začalo sa jej ťažšie dýchať, píše TheSun. Skontaktovala sa s nemocnicou a vyšetrenia ukázali, že srdcová frekvencia dieťatka nie je v poriadku. Lekári museli pristúpiť k pôrodu 14 týždňov pred termínom. „Aj dve predchádzajúce deti som porodila predčasne, takže som vedela, čo ma čaká a aké sú riziká. Ale snažila som sa byť čo najpozitívnejšia,“ hovorí Katie.

Malá Ivy-Rose Court nemala pri narodení ani dve kilá a bola pozitívne testovaná na koronavírus. Prvé dni sa zdalo, že dievčatko bude v poriadku, no po piatich dňoch sa začal jej stav rýchlo zhoršovať. Previezli ju do inej nemocnice na špecializované oddelenie. „21. októbra nám povedali, aby sme šli za ňou a zostali pri nej, lebo si neboli istí, či to cez noc prežije," spomína Katie s plačom. Na druhý deň ráno padlo rozhodnutie, že vypnú prístroje na podporu života, lebo "na jej zdraví bolo napáchaných príliš veľa škôd a najláskavejšie by bolo nechať ju odísť.“

„Ale dali nám pár hodín na to, aby sme si ju mohli podržať a byť s ňou. Prešli sme si všetkými štádiami smútku od pocitu úplného znecitlivenia, pocitu, akoby sa nič nestalo, očakávania, že opäť zacítim jej pohyby v bruchu, lebo ešte stále som mala byť tehotná, až po úplne zlomené srdce z toho, čo všetko sa stalo. Som z toho úplne zničená,“ hovorí Katie.

Mladá žena si veľmi vyčíta, že sa nechala ovplyvniť príbehmi na sociálnych sieťach a nepočúvala odborníkov. „Neviem, či by to niečo zmenilo alebo nie. V duchu som o tom premýšľala - Čo keby som sa dala zaočkovať? Bola by tu Ivy dnes? Bola to moja chyba?  Stále som mohla dostať Covid-19 aj po očkovaní alebo ešte horšie, ak by som sa dala zaočkovať, ochorela by som a toto by sa stalo, dávala by som to az vinu vakcíne. Pôrodná asistentka mi však povedala, že nemôžem rozmýšľať takto,“ dodala.

Katiina priateľka Simone Threlfall (25) zorganizovala zbierku, aby pomohla rodine s nákladmi na pohreb.

Odborníci pripomínajú, že údaje o stovkách tisícov zaočkovaných tehotných žien nepreukázali žiadne následné poškodenie plodu alebo dieťaťa. Naopak, znepokojujúce sú údaje z Veľkej Británie, podľa ktorých jedným z piatich najkritickejšie chorých pacientov s Covidom sú práve tehotné ženy.

 

 

 


Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia