Myslela si, že je v menoauze, o pár mesiacov zomrela: Toto nezanedbajte!

Myslela si, že je
Ilustračné foto
Zdroj: Facebook/AllForDignity
2021-11-09 09:00:00 |

Či máte 30 alebo 50, ak objavíte na sebe dovtedy netypické príznaky, neváhajte a skontaktujte sa s lekárom. Môže vám to zachrániť život.

Prvé príznaky choroby sa u Joanne Aealsovej objavili vlani vo februári, tesne pred tým, než sa Veľká Británia dostala do karantény. Keďže nemocnice boli plné a dostať sa k lekárovi nebolo jednoduché, rozhodla sa počkať. Myslela si, že jej problémy súvisia s vekom a pravdepodobne prechádza do menopauzy. Napriek zmene životného štýlu sa však nič nelepšilo a problémy pribúdali. Nakoniec bola nútená objednať sa na platené vyšetrenia, lebo čakacie listiny na CT vyšetrenie v nemocniciach spadajúcich pod Národnú zdravotnú službu boli pre Covid-19 v podstate nedostupné.

Na výsledok nečakala dlho a slová lekára ju zrazili na kolená. Mala štvrté štádium rakoviny pankreasu a nevedeli pre ňu už nič urobiť. Podstúpila paliatívnu chemoterapiu a dávali jej tri až šesť mesiacov života. Zomrela tento rok v apríli. Jej dcéra Chelsea Bennetová (27) sa rozhodla šíriť informácie o tom, na čo si treba dávať pozor. Ako pripomína, kým rakovina v počiatočných štádiách je liečiteľná, v neskorších už nie. Vtedy môžete akurát tak čakať na zázrak.

Začalo to bolesťami žalúdka a chrbta

Prvé príznaky u Joanne neboli nijako dramatické. Jej dcéra pre Coventry Live povedala: „Začalo to miernou bolesťou žalúdka a chrbta a potom  si všimla miernu zmenu vo vyprázdňovaní. Myslela si‚ že to môže súvisieť s vekom a nástupom menopauzy. Brala to  ako súčasť tohto obdobia, ktorým si prejde každá žena. Stále žila normálny život a robila normálne veci. Veľmi často som sa na ňu pozerala a premýšľala, ako sa to stalo," povedala Chelsea, ktorá si zmeny na mame uvedomovala možno aj viac, ako ona sama.

„Rakovina pankreasu patrí k najsmrteľnejším, no znepokojujúca štúdia zistila, že takmer tretina ľudí ignoruje jej príznaky,“ podotkla Chelsea.

Existujú štyri HLAVNÉ príznaky rakoviny pankreasu, ktoré by ste si mali všímať tak na sebe, ako aj na svojich blízkych, varujú odborníci.

Ak trpíte bolesťami chrbta, tráviacimi ťažkosťami, bolesťami žalúdka a chudnete dlhšie ako štyri týždne, musíte navštíviť svojho lekára. Rovnako nebezpečným príznakom je zožtnutie kože alebo očí. S rakovinou pankreasu nie je čas čakať. Lekári pripomínajú, že nie vždy musia tieto signály znamenať rakovinu, no prevencia je určite na mieste.

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia