Cesta jedného trička

Cesta jedného trička
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-11-15 09:00:00 |

Je „fast fashion“ alebo rýchla móda skutočne takým strašiakom? Prečo by sme sa mali obmedzovať, keď si dnes môžeme dovoliť kúpiť nové oblečenie kedykoľvek si zmyslíme?

Textilný priemysel patrí medzi najväčších znečisťovateľov životného prostredia. Ročne sa vyprodukuje viac ako 80 miliárd kusov oblečenia, čo je štvornásobný nárast len za posledných 20 rokov. A  70 % z toho množstva textilu  skončí na skládkach...

Uvedomili ste si niekedy, koľko práce a prírodných zdrojov je potrebných na výrobu jedného jediného trička?

Na výrobu jedného bavlneného trička sa minie takmer 2700 litrov vody! To je množstvo, ktoré potrebujeme vypiť za tri roky nášho života. Nehovoriac o tom, že v závislosti od použitého materiálu sa k týmto zdrojom pridáva negatívny vplyv rôznych pesticídov, farbív a chemických látok. Doprava k spracovateľom a spotrebiteľom je aj tisícky kilometrov. A o podmienkach práce ľudí, ktorí sa na veľkovýrobe lacného textilu podieľajú ani nehovoriac...

S týmito negatívnymi javmi sa snaží vysporiadať hnutie „slow fashion“, teda pomalá móda. Jej cieľom je predĺžiť životnosť oblečenia. Kladie dôraz na pomalý proces výroby, nákupu, nosenia a aj opätovného použitia.

Ako sa správať zodpovedne a čo robiť, aby nám naše obľúbené oblečenie prinášalo radosť čo najdlhšie?

  • Nenakupujte bezhlavo. Rozmyslite čo skutočne potrebujete.
  • Vyberajte kvalitné oblečenie z dobrých materiálov
  • Naučte sa o svoje obľúbené kúsky správne starať.
  • Základom je správne pranie: výber kvalitného pracieho prostriedku pomôže predĺžiť životnosť oblečenia tým, že účinne odstráni škvrny, zabráni zafarbeniu v práčke a zabráni zašednutiu bieleho oblečenia. A čo je extra dôležité v dnešnej dobe, zanechá bielizeň hygienicky čistú. Skúste pridať napríklad VANISH OXI ACTION do každého prania.
  • Preferujte voľné sušenie, nikdy nie na priamom slnku.
  • V skriniach si udržujte poriadok. Aj oblečenie potrebuje svoj priestor!

A keď už máte skutočne pocit, že potrebujete uvoľniť priestor inému kúsku, neodhadzujte nositeľné oblečenie do komunálneho odpadu. Využite radšej kontajnery EKOCHARITA Slovensko Slovensku a darujte tak oblečeniu druhú šancu. Možno si práve Vaše tričko nájde cestu k svojmu novému majiteľovi, ktorý sa z neho bude tešiť ešte veľa rokov a na Slovensku.

Sledujte náš facebookový profil, kde vás čaká súťaž o zaujímavé výhry súvisice so šetrním praním oblečenia. 

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia