POZOR! Veci na šport nikdy neperte s avivážou. Dôvod?

POZOR! Veci na šport
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-10-22 16:40:00 |

V snahe zjednodušiť si život neraz siahneme po riešeniach, ktoré sú na prvý pohľad efektívne, v skutočnosti nám však neurobia dobrú službu.

Všetci vieme, že pri športe sa spotíme. Deti aj dospelí. Kým detský pot je jemnejší a nie je ho cítiť, športové oblečenie dospelých po použití obvykle cítiť je. Dôvodom je najčastejšie nesprávny spôsob, akým ho perieme. V snahe mať ho čo najvoňavejšie a mäkkučké ridávame do prania aviváž. A to je podľa odborníka veľká chyba. Pridávaniu aviváže by sme sa však mali vyvarovať aj u detí. Prečo? 

Na prvý pohľad to môže vyzerať ako dobrý nápad. V skutočnosti by ste však na športové oblečenie aviváž dávať nemali, lebo zablokuje pachy. „Aviváže môžu zachytiť všetky existujúce pachy v materiáli športového oblečenia a znížiť jeho účinnosť pri absorpcii prebytočnej vlhkosti z tela. Aby ste predišli poškodeniu vášho športového oblečenia, je najlepšie vyprať ho čo najskôr po nosení, aby ste sa zbavili baktérií a nechceného zápachu,“ hovorí odborník na upratovanie a generálny riaditeľ spoločnosti Laundryheap Deyan Dimitrov. Na tieto textílie odporúča používať iba klasické pracie prášky. V tomto prípade sú efektívnejšie ako rôzne bioprostiedky. 

Možno práve vy ste vedeli, že aviváž a športové oblečenie nejdú dokopy a tak vám vydrží dlhšie bez "zažratého" pachu, ktorý neodstráni ani pranie. Existuje však viacero ďalších chýb, ktoré mnohí z nás v domácnosti robia a namiesto toho, aby nám priniesli úžitok, si nimi život komplikujeme. Ktoré sú to?

Používame aviváž na detské odevy

Toto je tiež celkom bežná prax. Používanie aviváže však môže nielen dráždiť citlivú pokožku dieťaťa, ale aj drasticky znížiť odolnosť detského oblečenia proti ohňu. Ako vysvetľuje Dimitrov, aviváž znižuje odolnosť textílií voči horeniu v dôsledku nahromadenia chemikálií, pretože samotné výrobky obsahujú emulgátory a etoxyláty alkoholu - oba sú horľavé. „Vyhnite sa používaniu aviváže na oblečenie pre deti, aj na návliečky či uteráky a osušky,“ radí.  

Postavíme nábytok pred radiátor

Prejdite sa po byte alebo po dome a pozrite sa, či aj vám blokuje niekde nábytok radiátory. Robíme to pre úsporu času, miesta alebo z estetických dôvodov, no pripravujeme sa tak o teplo. Expert na ústredné kúrenie Chris Harvey vysvetľuje, že radiátory nie sú síce vždy vizuálne najatraktívnejšou položkou, ľudia by ich však nemali skrývať. „Skrytím radiátorov nábytkom ich v skutočnosti robíte podstatne menej účinnými a nákladovo neefektívnymi. Ak je nábytok umiestnený priamo pred nimi, zabráni to cirkulácii teplého vzduchu. Najčastejšími vinníkom je pohovka. Kým na nej je až zbytočne telo, zvyšok miestnosti je chladný,“ konštatuje.

 Muži sa vyhýbajú holeniu

Muži, ktorí každých niekoľko dní zasadnú do kresla k holičovi, resp. barberovi, aby im upravil fúzy a bradu, asi netvoria väčšinu. Naopak, muži, ktorí sa vyhýbajú pravidelnému holeniu, určite väčšinu tvoria. Generálny riaditeľ spoločnosti Rockstar Marketing Ravi Davda priznáva, že práve táto nedôslednosť robí jeho život ťažším. „Niekedy, keď je veľa práce, sa neoholím. Nechce sa mi obetovať tomu ďalších 5 alebo 10 minút. Brada mi však dosť rýchlo rastie a po týždni alebo dvoch ma začne svrbieť a dráždiť, okrem toho vyzerám zanedbane, čo by som v mojej pozícii nemal. Keď sa nakoniec odhodlám oholiť, bolí to. V čase, keď holenie odkladám, mi to príde ako dobrý nápad, ale v skutočnosti mi to život sťaží.“ S Ravim súhlasia aj odborníci a radia, aby ste sa holili pravidelne. Je to rýchlejšie a citlivejšie k pokožke. Pravidelnosť je na mieste aj pri holení intímnych partií, pod pazuchami či na nohách, tak u mužov, ako aj u žien. Zoberie vám to omnoho menej času a je to pohodlnejšie.

Prepĺňame práčky

Ak je bubon práčky príliš plný, môžu vznikať na oblečení malé dierky. Trením sa totiž zvyknú zipsy a gombíky zachytávať do iného oblečenia. Naopak, dobrým nápadom je prevrátiť oblečenie na rubovú stranu, aby sa vonkajšia zbytočne nešúchala o iné kúsky v práčke. Takéto pranie výrazne predĺži životnosť vášho oblečenia. „Ešte lepšie je zvoliť sieťované vrecko na bielizeň,“ odporúča expert.  

Používame prací prášok na koberec

Mnoho ľudí má takú prax, že nasype na koberce v príbytku prášok na pranie, aby „ožil“ a bol voňavý.  Ak máte doma deti alebo domáce zvieratá, prípadne aj deti aj zvieratká, nikdy to nerobte. Prach je príliš drobný a jeho odstránenie z koberca je náročné. Ani vysávač ho nedokáže kvalitne povysávať. „Koberce sa stávajú lepkavými a môžu dráždiť citlivú pokožku, ktorá príde s nimi do kontaktu. Okrem toho, zvieratá môžu prášok oblizovať, rovnako aj malé deti si vkladajú rúčky často do úst a ak je na nich zachytený prášok z koberca, ľahko im to spôsobí žalúdočné ťažkosti,“ upozorňuje Dimitrov.

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia