Ako často meníte posteľnú bielizeň? Určite menej, než by ste mali

Ako často meníte posteľnú
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-10-22 09:00:00 |

Ak by sme si všetci mali úprimne sami pred sebou priznať, či meníme posteľnú bielizeň naozaj často, väčšina z nás by sa asi cítila previnilo. Aký interval by sme mali dodržiavať?

Ideálne je vymeniť plachtu a návlečky na vankúš aj na perinu jedenkrát týždenne. Väčšine sa to zdá nejako pričasto, lebo obvykle tak robíme po dvoch týždňoch až mesiaci. Nájdu sa aj takí, ktorí menia posteľnú bielizeň ešte zriedkavejšie.

Mikrobiológ z Newyorskej univerzity Philip Tierno pre Business Insider vysvetlil, že ak nebudete pravidelne posteľnú bielizeň meniť, "za týždeň sa stane živnou pôdou pre baktérie a môže sa stať ´botanickou záhradou´ pre baktérie a plesne."

Ak trpíte mykózou nechtov na nohách a spávate s deťmi, je veľmi pravdepodobné, že sa s ňou budú trápiť aj ony. To je ďalší z dôvodov, prečo posteľnú bielizeň meniť častejšie.

Pravidelne týždenne by mali meniť posteľnú bielizeň najmä tí ľudia, ktorí dovolia spať v ich posteli aj domácim zvieratám, ľudia s alergiou, tí, ktorí sa nadmerne potia a tí, ktorí najradšej spávajú nahí. Na hygienu treba dbať aj pri deťoch, ktoré neraz vyskočia na posteľ aj v papučkách alebo si v nej pomaškrtia.  

Keby ste sa na posteľ pozreli pod mikroskopom, asi by ste boli prekvapení. Trením tela o plachtu a bielizeň sa do nej totiž odlupuje stará koža, takže okrem viditeľných špiniek či zvieracích chlpov sa tam nachádzajú aj okom neviditeľné čiastočky. Spoločníkmi v posteli sú aj roztoče, ktoré sa našimi odumretými kožnými bunkami živia. Tieto živočíchy sú jedným z najčastejších spúšťačov nepríjemných príznakov pre alergikov a astmatikov.

Ráno neustielajte!

Ďalšou často chybou, ktorú robíme, je ranné ustielanie perín. Tomu by sme sa mali podľa vedcov vyhýbať. Vďaka tomu, že necháme periny rozložené, zničíme až 1,5 milióna roztočov, ktoré v ustlanej posteli prežijú! Milujú totiž vlhké prostredie a tým, že periny ustelieme, zostávajú vlhké a teplé omnoho dlhšie, než keď ich necháme rozložené.

Periny by sme mali prať mali prať na 60 stupňov. Dôležité je tiež pravidelné vetranie a v izbe by mal byť dostatok denného svetla. Keď ráno odchádzate, vyhrňte žalúzie alebo odostrite závesy a uvidíte, že sa vám bude v posteli lepšie spať. Dbajte aj na to, aby ste izby, v ktorých sa spáva, neprekurovali. Ani matrace nie sú „naveky“ a mali by sme ich vymeniť aspoň raz za 10 rokov.

 

 

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia