Naša budúcnosť závisí od toho, ako vychováme deti

Naša budúcnosť závisí od
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-10-12 20:00:00 |

Otázka ekológie je v posledných rokoch súčasťou každodenného života. Vidíme a počujeme, koľko zlého dokáže napáchať ľudská nevedomosť. Meniť to treba už od najmenších.

Snaha začína u nás dospelých, ktorí dávame podnet novej generácií chrániť planétu. Je potrebné učiť deti, čo je správne a čo nie. Uplynulú sobotu sa v bratislavskom Ružinove uskutočnil brunch pre rodičov a deti. Téma kampane Deti a ekológia sa drží myšlienky zvýšenia povedomia o ekológií u našich najmenších

Hravé ráno pre detičky

Kaviareň, v ktorej sa akcia konala, bola útulná, čo pôsobilo na deti veľmi dobrým dojmom. Prvé prichádzali tesne po desiatej hodine dopoludnia. Čakalo na nich vskutku mnoho aktivít, farieb, papierov a príjemných ľudí.

,,Hneď ako som prišla do miestnosti, ľudia sa na mňa usmievali. Veľmi príjemná nálada.  O akcii som sa dozvedela cez sociálne siete,“ povedala účastníčka akcie Ľubica Lettrichová. Kaviareň bola vyzdobená plagátmi o recyklácii. Obrázky deťom ukazovali, čo je recyklácia a ako sa správne recykluje. Usporiadatelia sa pripravili na malé ratolesti veľmi dôkladne. Vďaka rôznym aktivitám zistili, že aj oni môťu byť hrdinami a pomáhať planéte.

,,Deti pracovali na svojich hrdinských zápisníkoch. Mali za úlohu vymyslieť akú super schopnosť ako hrdina budú mať. Všetko sa samozrejme týkalo ekologických tém, ako napríklad recyklovanie, používanie plastu v menšom merítku či vyčistenie svojho prostredia. Touto formou sme im ukázali ako môže byť ekológia zábavná,“ povedala Bianca Oravcová, organizátorka a zástupkyňa značky Body&Future, ktorá spolu so spoločnosťou Tetra Pak prevzali nad milou akciou záštitu.

Nielen deti, ale aj rodičia boli ideou podujatia nadšení. Mnohé názory sa zhodovali v bode, že myšlienka, na ktorú sa snažia upriamiť pozornosť, je na Slovensku zanedbaná a venuje sa jej málo ľudí.

"Odkedy môj syn chodí, veľa času sa zdržiavame v prírode. Veľakrát sme si zobrali vrecia a už od útleho veku som ho učila, že na zem sa nehádže, práve naopak. Myslím, že to pochopil veľmi rýchlo,“ podotkla Lettrichová.

,,Budem si kresliť a piť čokoládové mliečko...“ komentovalo jedno z detí. Zaujímavou myšlienkou, ktorá sa niesla celou akciou, bolo, že matky svoje deti aktívne vedú k zodpovednému životu, nielen v myšlienke recyklácie, ale aj ohľaduplnosti voči planéte. Ich názor sa zhodoval v jednom: "Všetko začína od nás dospelých a od toho, ako budeme učiť deti sa stravovať a vážiť si plody matky zeme. Ak im neukážeme v tomto veku, že toto je správna cesta, nenaučia sa to nikdy.“

Veková kategória detí bola  rôznorodá. Najmenší účastník mal dva roky a najstarší jedenásť. Deti si veľmi pochvaľovali nielen občerstvenie, ale aj aktivity, ktoré počas dopoludnia robili.

,,Páči sa mi celá idea. Poznám rastlinné mlieko z vlastnej kuchyne, keď nám ostane posledná krabica, tak sa o ňu bijeme...“ povedala so smiechom maminka troch nádherných detí. "Učíme deti, aby chápali, že život plynie z prírody,“ doplnila. 

 

 

 

 

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia