Čo cíti žena pri skutočných kontrakciách?

Čo cíti žena pri
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstostock.cz
2021-10-10 08:30:00 |

Každá tehotná žena, ktorej termín pôrodu je blízko, sa má na pozore a mnohé sa obávajú, či rozoznajú skutočné kontrakcie od falošných. Čo by ste teda mali cítiť?

Väčšina budúcich mamičiek je krátko pred pôrodom ako na tŕňoch. K najväčším obavám v tomto období patrí to, či si všimnú, že už nastal ten čas a či stihnú prísť do pôrodnice.  Dvomi najčastejšími znakmi toho, že príchod bábätka na svet sa naozaj blíži, je odtečenie plodovej vody a kontrakcie. Samozrejme, aj keď začnete krvácať, nie je ani najmenší dôvod cestu do nemocnice odkladať.

Odtok plodovej vody

Odtok plodovej vody je obvykle celkom zrejmý, aj keď niektorým maminám neodtečie naraz, ale po troškách. Vak blán praskne približne každej desiatej mamine. Ak ste blízko termínu pôrodu a cítite v nohavičkách mokro aj vtedy, ak necikáte, s veľkou pravdepodobnosťou to je plodová voda. Keď pochybujete, skúste ju zastaviť zvieračom, ak sa to nepodarí,  chystajte sa na privítanie bábätka. Väčšinou maminy nemajú takmer žiadne pochybnosti, lebo jednoducho „cítia,“ že je to ono.

Ešte pred plodovou vodou často odíde hlienová zátka, ktorá je biela, ružová alebo s trochou krvi, no na rozdiel od plodovej vody má hlienovitý charakter, nejde o vodu. Odchod hlienovej zátky neznamená odchod do pôrodnice, na ten si môžete počkať ešte niekoľko hodín alebo aj dní.  

Plodová voda je číra, belavá alebo mierne ružová tekutina s jemne sladkastým zápachom. Kontrakcie nemusia prísť hneď po jej odtečení, no mali by ste sa dopraviť do pôrodnice do dvoch hodín. Ak má voda zelenkastý nádych alebo je kalná, vyrazte čo najskôr. Ponáhľajte sa aj vtedy, ak máte potvrdeného streptokoka v pošve.

Myslite na to, že plodový vak môže prasknúť aj keď ste v úplnom pokoji alebo spíte. Nemusíte mať obavy z toho, že si vodu nevšimnete. Vlhko vás zobudí.

Odborníci sa zhodujú, že popísať presné pocity pri odtekaní plodovej vody alebo pri kontrakciách je trochu ťažké, lebo u každej nastávajúcej maminy je to trochu odlišné. Napriek tomu existuje niekoľko spoločných vodítok, ktoré by vám mohli v teoretickej rovine napovedať, že idete rodiť.

Kontrakcie

Kontrakcie pripomínajú menštruačné kŕče. Naozaj silné menštruačné kŕče. „Začína to ako menštruačné kŕče, ktoré neustávajú, ale stále sú horšie a horšie,“ opisuje primár pôrodnice v Nwe Orleanse Paul du Treil. Žena má pocit, akoby sa jej sťahovala maternica. Tieto silné sťahy pomáhajú tlačiť dieťa do polohy vhodnej k pôrodu a potom von, takže cítite ako svaly okolo maternice tvrdnú a znovu sa uvoľňujú. „Bolesti sa nekoncentrujú len do okolia maternice, ale môžete ich cítiť doslova všade,“ upozorňuje pôrodník Bart Putterman. Môžete cítiť tlaky alebo bolesti hlboko v bruchu, na ľavej či pravej strane alebo v chrbte. Niekedy bolesti vystreľujú do stehien.

Kontrakcie niekedy pripomínajú bolesti pri zastavených plynoch. Ak nepoľavia ani po teplej sprche, pravdepodobne sú to už pôrodné bolesti.

Bolesť chrbta opisujú mnohé budúce mamy. Stretávajú sa s nimi najmä tie, ktorých bábätko je otočené hlavou smerom nahor a keď vstúpi do pôrodných ciest, jeho lebka tlačí na nervy chrbta. Všeobecne možno povedať, že predpôrodné bolesti sú výrazne spojené s polohou bábätka.

A máte stále pochybnosti, lebo bolesti sa vám nezdajú až také neznesiteľné a nie sú iné ako doteraz, jasným znamením, že začína pôrod, je stupňujúca sa intenzita kontrakcií. Skutočné kontrakcie začínajú ďaleko od seba a postupne sa časový priestor medzi nimi znižuje. Kontrakcie sú stále častejšie, dlhšie a silnejšie. Dobrým "testerom" je sprcha - ak sa pri nej intenzita kontrakcií zníži alebo skončia úplne, išlo o planý poplach, ak enpoľavia, skontrolujte tašku a bežte do pôrodnice.

Prvorodičkám sa odporúča odchádzať do pôrodnice vtedy, ak majú pravidelné kontrakcie každých päť minút zhruba posledné dve hodinymaminy, ktoré už rodili, by sa do pôrodnice mali vybrať pri pravidelných kontrakciách v desaťminútových intervaloch.

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia