Otáľate s bábätkom? POZOR! V tomto veku prestáva byť väčšina žien plodná

Otáľate s bábätkom? POZOR!
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-10-07 19:30:00 |

Materstvo si veľa žien odkladá čím ďalej, tým častejšie na neskorší vek. Nezabúdajte však na to, že otehotnieť bude komplikovanejšie.

Spoločnosť sa počas desiatok rokov menila. Napriek tomu, že v dnešných dňoch spolu s moderným lekárstvom sú možnosti otvorené, mnoho ľudí svoje rozhodnutie založiť si rodinu odkladá na neskoršiu životnú etapu. Plodnosť sa mení vekom. Tak ako ženy, aj muži sa stávajú plodnými v určitom veku života. Začiatok plodnosti žien značí počiatok menštruačného cyklu. Ten im nastavuje takzvané ,,plodné hodinky“. Je dôležité pochopiť, že plodnosť klesá a mení sa, pretože žena starne v dôsledku normálneho vekom podmieneného poklesu počtu vajíčok, ktoré zostávajú vo vaječníkoch. Tento pokles môže nastať oveľa skôr, ako väčšina žien očakáva.

Ovulácia značí začiatok plodnosti

Počas reprodukčného obdobia majú ženy pravidelnú mesačnú menštruáciu, čo má za dôsledkom ovulovanie. Ovulácia je proces, kde vajíčka dozrievajú vo sférach naplnených tekutinou nazývanou „folikuly“. Na začiatku každého menštruačného cyklu, keď má žena menštruáciu, hormón produkovaný v hypofýze, ktorý sa nachádza v mozgu, stimuluje skupinu folikulov, aby rástli rýchlejšie na oboch vaječníkoch. Normálne iba jeden z týchto folikulov dosiahne zrelosť a uvoľní vajíčko, zvyšok postupne prestane rásť. Opakujúci sa cyklus trvá 26 až 35 dní. Ženskú plodnosť ovplyvňuje kvalita a množstvo vajíčok.

Optimálny reprodukčný vek nastáva v období dvadsiatych rokov života. Ženy vo veku 30 – 35 rokov majú o 5 % vyššiu pravdepodobnosť, že privedú na svet postihnuté dieťa. Vo vekovej skupine žien od 36 – 39 rokov je toto riziko už o 10 % vyššie. Súvisí to s faktom, že majú väčší počet rastúcich folikulov, ktoré sa snažia nahrádzať vyčerpávajúce funkcie vaječníkov. Zdravá, plodná 30-ročná žena má každý mesiac 20% pravdepodobnosť, že otehotnie. To znamená, že na každých 100 plodných žien v tomto veku bude 20 úspešných a ostatných 80 bude musieť skúšať znova. Od štyridsiatky v podstate do menopauzy je táto percentuálna šanca zmížena o ďalších 5% počas jedného cyklu, takže sa očakáva, že každý mesiac bude úspešných menej ako 5 zo 100 žien.

Plodnosť stráca silu s vekom

Ženy neostanú plodné až do menopauzy. Priemerný vek, kedy sa ženy dostávajú do menopauzy, je 51 rokov, ale väčšina žien prestane byť plodná či úspešná pri otehotnení okolo 35. roku života. Percentuálne sa jedná o 10 až 15 % menšiu šancu otehotnieť ako u žien v období  okolo 20-teho roku veku. Tieto percentá platia pre prirodzené počatie ako aj počatie využívajúce liečbu plodnosti vrátane umelého oplodnenia. K strate ženskej plodnosti súvisiacej s vekom dochádza, pretože kvalita a množstvo vajíčok postupne klesá.

Na rozdiel od skorého poklesu plodnosti, ktorý je pozorovaný u žien, k zníženiu kvality spermií u muža dochádza oveľa neskôr. Tá sa s vekom mužov zhoršuje, ale spravidla to nie je problém skôr ako pred šesťdesiatym rokom života. Je pravdou, že ženská zmena plodnosti, ako aj sexuálne fungovanie naberá vekom prudký spád, muži nemusia byť výnimkou. Ako muži starnú, semenníky majú tendenciu byť menšie a mäkšie, to znamená, že klesá pohyblivosť a kvalita spermií. Avšak nie všetci muži pociťujú s vekom výrazné zmeny v reprodukčných alebo sexuálnych funkciách. 

Neplodnosť má skrytý počiatok

Neplodnosť je definovaná ako neschopnosť otehotnieť napriek častému nechránenému pohlavnému styku. Pri ženách sa môže neplodnosť prejavovať nepravidelnou menštruáciou. Poruchy ovulácie ovplyvňujú uvoľňovanie vajíčok. V spojitosti s tým vzniká hormonálna porucha ako aj syndróm polycystických vaječníkov. Samozrejme, že vynechávajúca menštruácia nie je hlavným faktorom vzniku neplodnosti u žien. Časté cvičenie, poruchy štítnej žľazy, abnormality krčka maternice či poruchy príjmu potravy sú ďalšie faktory, ktoré priamo ovplyvňujú plodnosť.

U mužov sa môže neplodnosť prejavovať určitými príznakmi hormonálnych problémov, ako sú napríklad zmeny rastu vlasov alebo sexuálne dysfunkcie. Abnormálna produkcia spermií môže vznikať v dôsledku  sexuálnych problémov, ako je predčasná ejakulácia, genetických chorôb, štrukturálnych problémov alebo zranenie reprodukčných orgánov. Nadmerné vystavovanie určitým environmentálnym faktorom, ako sú pesticídy či iné chemikálie a žiareniu rovnako úmerne škodí plodnosti u mužov. Fajčenie, alkohol, marihuana, anabolické steroidy a lieky na liečbu bakteriálnych infekcií, vysokého krvného tlaku a depresie sú ďalšie faktory ovplyvňujúce plodnosť.

Ako sa chrániť?

Správna životospráva, pravidelné cvičenie a branie správnych vitamínov. Pre každého by mala byť alfou a omegou. Túžba založiť si rodinu môže prísť kedykoľvek a treba byť pripravený. Prijímať  bielkoviny, potraviny s dostatkom nutričných hodnôt, nezabúdať na optimálnu dobu spánku a príjem tekutín. Pre ľudské telo je potrebné dopĺňať vitamíny počas celého života, nielen v období snahy o dieťa. Vitamíny sa nachádzajú v každej potravine, ktorú na dennej báze prijímate. Na to, aby telo správne fungovalo a malo optimálne hladiny vitamínov a minerálov, potrebuje každý deň dopĺňať prospešné látky ako vitamín C a E, zinok a selén. Optimálny pomer vitamínov v tele je niekedy potrebné dopĺňať aj pomocou výživových doplnkov. Napríklad Zinkosel, ktorý obsahuje už spomínané látky, ktoré podporujú plodnosť a správny chod reprodukčného systému.

 

 

 

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia