Nerobte všetko za deti: Najviac im ubližujete týmto!

Nerobte všetko za deti:
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-10-05 08:30:00 |

Nie je to vôbec zriedkavý jav. Mama v škôlke obúva topánky takmer predškolákovi, na ihrisku školákovi starostlivo zapína bundu a každú chvíľu sa ho pýta, či nie je hladný alebo smädný.

Veru, dnešné deti sa nielenže nedokážu samy o seba postarať, ale niekedy ani nevedia, či sú naozaj hladné alebo smädné. Čo sa stane, ak ich nebudeme vychovávať k samostatnosti? O tom sme sa rozprávali s MUDr. Luciou Vaškovou.

 "Ak dieťa nie je dostatočne sebestačné, začne mať problém v situáciách, kedy je na problém samo. Čo je najčastejšie vtedy, keď je v škôlke alebo v škole. Dieťa sa potrebuje vedieť o seba oprieť, veriť si, že zvládne náročné situácie vyriešiť. Žiaľ, v dnešnej dobe dominuje tzv. hyperprotektívna výchova, kedy sa o deti staráme až príliš, príliš im vymetáme cestičku. Deti potrebujú zbierať svoje skúsenosti postupne, na svojej úrovni. Tým si budujú aj zdravé sebavedomie, pretože môžu na sebe stavať, môžu si veriť, že dokážu, po čom túžia. Pritom sa naučia, že nejde všetko hneď, že všetko nejaký čas trvá a je to v poriadku. Keď ale deti nemajú svoje skúsenosti, neskôr im chýbajú. Sú viac závislé na svojom okolí a druhých. Je riziko, že v dospelosti budú veľmi neisté. "

Okrem toho, že takouto prílišnou starostlivosťou robíme svojim deťom doslova medvediu službu a vôbec ich nepripravujeme na život, vypomstí sa nám to už v puberte, keď sa rozčuľujeme, že náš tínedžer nechá všetko tak, ako mu „od úst odpadne“, automaticky očakáva, že všetko zaňho urobí mama. Ale, keď sa to mame nepáči, nemala by na svoje dieťa len kričať a vymáhať si poriadok rôznymi vyhrážkami, ale mala by si uvedomiť, že je to vlastne výsledok jej výchovy.

Ak svoje deti nevedieme k samostatnosti odmalička, potom sa v dospelosti pokojne môže stať, že „chlapci" aj okolo štyridsiatky si nevedia po sebe umyť hrnček, ustlať si či dať naspäť dosku  na WC. Niektorí ani nevedia, koľko cukru si dávajú do kávy či do čaju, vždy to totiž pod nos dostali od mamy.

 

 

 

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/sv

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia