Takto by ste mali naložiť so samotestami, ktoré používajú žiaci

Takto by ste mali
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimges.com
2021-10-04 13:30:00 |

Rodičia školákov v diskusiách na sociálnych sieťach často riešia otázku, ako zlikvidovať použité antigénové testy. Odborníčka vysvetlila, čo s nimi.

Antigénové testy, ktorými sa testujú žiaci v domácnostiach, sa môžu likvidovať normálnym spôsobom ako bežný odpad. Potvrdila to hlavná odborníčka Ministerstva zdravotníctva SR pre všeobecnú starostlivosť o deti a dorast Elena Prokopová.

"Je to to isté ako keď máme v domácnosti pozitívneho na ochorenie COVID-19 a vyhadzujeme použité vreckovky alebo jeho iný biologický materiál," povedala Prokopová. Poznamenala, že v tomto prípade nie je "koncentrácia infekčnej nálože" taká veľká, aby sa nejakým spôsobom ohrozila spoločnosť. "Ak to robíme vo veľkom, napríklad v nemocnici je veľké množstvo biologického odpadu, tak sa to musí likvidovať iným spôsobom," poznamenala.  

Podľa Prokopovej má význam pravidelné testovanie žiakov dvakrát do týždňa, a to v pondelok a vo štvrtok ráno pred školským vyučovaním. Dôvodom podľa nej je zachovanie čo najdlhšej prezenčnej školskej dochádzky. Zároveň odporúča, aby rodičia u detí, u ktorých sa prejavia príznaky ochorenia COVID-19, požiadali o bezplatný PCR test. Upozornila na to, že dieťa s príznakmi ochorenia do školy nepatrí a rodičia majú kontaktovať pediatra. Zároveň dodala, že potvrdenie o prekonaní ochorenia COVID-19 môžu dať len tým deťom, ktoré mali ochorenie potvrdené PCR testom.

Z dát ministerstva školstva vyplýva, že uplynulý týždeň bolo vykonaných u žiakov 225.697 antigénových samotestov. Pozitivita dosiahla 0,26 percenta.
 

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: TASR

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia