PORADŇA: Ako naučiť dieťa samostatne sa obliekať?

PORADŇA: Ako naučiť dieťa
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-09-30 14:30:00 |

Deti, ktoré začnú navštevovať škôlku, by mali zvládať samoobslužné činnosti. Nie všetkým sa však darí tak, ako by sme si predstavovali. Dcéra mamy Janky sa trápi s obliekaním.

Mám vyše dvojročnú dcérku, ktorá v septembri začala chodiť na dva dni do škôlky? Byť bez mamičky zvláda, najesť sa samostatne tiež, ale napríklad obliekanie a vyzliekanie jej takmer vôbec nejde. Bude s tým v škôlke problém?

Odpovedá detská psychiatrička MUDr. Lucia Vašková

"Myslím si,že môžete to obliekanie a vyzliekanie trénovať viac, mne pomohlo, že som vždy deťom ukázala, ako sa to robí, ale zároveň im dala priestor, aby si našli svoj spôsob. Potom je dôležité, aby sama dokázala ísť na nočník. Ak sa jej do toho trénovania nebude veľmi chcieť, tak na ňu nekričte, je normálne, že deti idú cestou ľahšieho odporu, a ak to nie je nevyhnutné, tak hľadajú cestičky, ako sa tomu, čo sa im nechce, vyhnúť. V týchto momentoch je fajn ukázať, ako aj vy robíte veci, ktoré sa vám tiež nechcú robiť. Že to jednoducho k životu patrí. Často dobre funguje aj motivácia.  V každom prípade odporúčam, aby ste nestresovali seba ani ju. Každé dieťa má svoje tempo, dôležité je, aby sa veci učilo, aj keď mu to nejde hneď. Ale netlačila by som na ňu, že to už musí vedieť, nechala by som jej doma viac priestoru trénovať obliekanie a vyzliekanie. Neviem, ako to má vaša dcérka s obúvaním, ale veľa detí si v tomto veku obúva topánky naopak. Ony totiž necítia, že ich majú naopak, pretože ich nožička je ešte maličká a nie je vytvarovaná ako u dospelého, tak keď si topánky obuje naopak, nevadí im to. Stačí, aby rodič na tento fakt svoje dieťa len upozornil.“

 

 

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/sv

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia