Amy prišla pre endometriózu o maternicu: Týchto 11 signálov si všímajte

Amy prišla pre endometriózu
Ilustračné foto
Zdroj: Instagram
2021-09-22 19:00:00 |

Známa stand-up komička Amy Schumerová (40) varuje všetky ženy, aby nepodceňovali bolestivú menštruáciu. Môže byť znakom endometriózy.

Endometrióza je najčastejšie gynekologické ochorenie žien v reprodukčnom veku. Práve veľmi bolestivá menštruácia je jedným z ukazovateľov, že ňou môžete trpieť. V celosvetovom meradle hovoríme asi o 10% žien, čo je v číselnom vyjadrení 176 miliónov prípadov.

Aj Amy, ktorá má doma dvojročného syna Gena, veľmi dobre vie, o čo ide. Na svojom instagramovom profile zverejnila fotky a video po operácii endometriózy, počas ktorej jej lekári odstránili maternicu aj slepé črevo, ktoré bolo tiež zasiahnuté. „Ak máte skutočne bolestivú menštruáciu, môžete mať endometriózu“ varuje.

„Moja maternica je vonku, lekár našiel až 30 ložísk endometriózy, ktoré odstránil. Vybrali mi aj slepé črevo, na ktoré tiež zaútočila,“ informuje Amy. Keby svoje problémy začala riešiť skôr, nemuselo to dopsieť až sem.

 

Čo je to endometrióza

Ide o chronický stav, ktorý sa vyskytuje vtedy, keď sa tkanivo z výstelky maternice nachádza mimo nej. Môže to byť panva, vonkajšia strana maternice, no pokojne aj črevá, pľúca či iné orgány. Tkanivo reaguje na hormóny menštruačného cyklu, preto pacientka krváca na rôznych miestach v tele. V ich okolí postupne vznikajú jazvy a cysty.

11 znakov, ktoré by ste nemali ignorovať

  1. bolestivá menštruácia
  2. bolesť počas ovulácie
  3. bolesť v oblasti panvy, aj keď nemáte sex
  4. špinenie
  5. nepríjemná bolesť pri stolici
  6. krvácanie z konečníka alebo hnačka a nadúvanie, ktoré sa počas menštruácie zhoršujú
  7. bolesť pri močení
  8. bolesť chrbta
  9. bolesť nôh
  10. únava a vyčerpanosť
  11. depresia

V každom prípade je rozumné navštíviť gynekológa, aj keby malo ísť iba o planý poplach. V prípade, že vám diagnostikujú endometriózu, jestvuje viacero spôsobov liečby, vďaka ktorým bude pod kontrolou a váš život bude kvalitnejší. 


Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia