Školáci sa vraj môžu tešiť! Toto sa chystá

Školáci sa vraj môžu
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-09-20 18:00:00 |

Takmer polovica detí sa nestravuje v školskej jedálni. Rezort školstva plánuje veľké zmeny, aby ich tam pritiahol.

Základom dobrého zdravia je prevencia a zdravý životný štýl detí, s ktorým súvisí nielen pohyb, ale aj vyvážený výdaj a príjem energie v strave, pripomína rezort školstva. Podniká preto tri kroky k tomu, aby sa zvýšila atraktivita jedál a zaviedli sa moderné trendy prípravy jedál v školských jedálňach.

„Škola je prirodzeným prostredím, kde môžeme formovať zdravý životný štýl cez zdravé stravovanie našich detí,“ vysvetľuje minister školstva Branislav Gröhling. Prvým krokom je revízia materiálno spotrebných noriem a receptúr, ktorá je platná od začiatku školského roka a je uverejnená na webovej stránke ministerstva školstva. Revíziou receptúr rezort školstva reagoval na aktuálne poznatky vedy o výžive, výzvy a odporúčania Rady EÚ, Svetovej zdravotníckej organizácie ako aj Medzinárodnej agentúry pre výskum rakoviny (IARC) a európskych spoločností pre výživu. „Napríklad, zo zastaraných receptúr boli vyradené nápoje s vysokým obsahom cukrov a so sladidlami, receptúry s obsahom vnútorností, s obsahom údeného mäsa, s nevhodnou kombináciou surovín, s obsahom polotovarov a hotové mrazené jedlá,“ uviedla poslankyňa a členka Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Jarmila Halgašová. Cieľom revízie školského stravovania je zabezpečiť deťom energicky a nutrične vyvážené jedlá a nápoje bez pridaných cukrov a sladidiel a taktiež obmedziť prípravu jedál s obsahom mäkkých mäsových výrobkov – ako sú napríklad párky, či vyprážané jedlá. 

„Ďalším cieľom je používať aj celozrnné výrobky a pečivo z celozrnnej múky a najmä zvýšiť množstvo kvalitnej, čerstvej, sezónnej zeleniny a ovocia. V tejto súvislosti máme ambíciu ísť cestou zeleného verejného obstarávania,“ doplnila Halgašová.

Druhým krokom je modernizácia školských kuchýň. „My sme vyčlenili v predchádzajúcom období 2,75 mil. eur na to aby sme dokázali obnoviť nejakým spôsobom školské jedálne – takto sme pomohli 570 jedálňam na celom Slovensku, ktoré si mohli zakúpiť vybavenie. Aj týmto chceme pomôcť pracovníkom v školských jedálňach,“ dodal minister.

Tretím krokom je vzdelávanie personálu školských kuchýň. Rezort školstva ešte minulý školský rok spustil projekt Školská jedáleň, ktorého cieľom je zvýšiť záujem detí o stravovanie v školských jedálňach. „Budeme pokračovať ďalej, ale súčasne cez naše priamoriadené organizácie, Metodicko-pedagogické centrum chceme pripraviť vzdelávanie ohľadom zdravého stravovania,“ uzavrel Gröhling.

gettyimages.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia