Kedy je "správny čas" dať dieťa do škôlky?

Kedy je
Ilustračné foto
Zdroj: Foto: gettyimages.com
2021-09-11 10:30:00 |

Jedni sa nerozpakujú dať dieťa už do jaslí, iní sú presvedčení, že pre dieťa je najlepšie, aby bolo aspoň do troch rokov doma. Existuje nejaká jasná a správna odpoveď?

„Áno, názory na túto tému sú rôzne. Ja si myslím, že je potrebné k tomu pristupovať individuálne. Poznám niekoľko rodín, v ktorých mama musela ísť do práce, keď mali ich deti len dva roky. Deti bývali v škôlke väčšinou iba pár hodín a nemali s tým žiadny problém. Samozrejme, museli si zvyknúť na odlúčenie, ale ja osobne nevidím problém dať dieťa v tomto veku na jedno predpoludnie alebo popoludnie do škôlky. Moja skúsenosť je, že nakoniec sú deti oveľa sebestačnejšie. Dieťaťu vždy pomôže byť na chvíľu na 'svojich nohách', byť vo vzťahoch samé za seba. Spevní ich to predovšetkým psychicky. Ja to vnímam ako podporu v rozvoji dieťaťa. Ale, mamička s tým musí byť ok, inak dieťa cíti, že niečo nie je v poriadku,vníma jej strach a má so škôlkou väčší problém. Často, keď s deťmi riešim separačnú úzkosť, potrebujem pracovať aj s mamičkami, niekedy sa mamičky boja viac ako ich deti. Problém vidím skôr v tom, keď deti idú do škôlky veľmi neskoro, potom majú problém so socializovať," hovorí detská psychiatrička MUDr. Lucia Vašková.

A čo môže malým deťom ešte pomôcť? Keď s deťmi navštevujete rôzne rodinné centrá, herne, keď s nimi chodíte na ihrisko, jednoducho, keď sú v kontakte s inými deťmi. Tvoriť vzťahy, mať s ostatnými dobré vzťahy, ale vedieť aj povedať nie  - to všetko sa učíme od útleho veku.

 

 

 

 

 

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/sv

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia