Srdcervúce príbehy otcov, ktorí sami vychovávajú svoje dcéry

Srdcervúce príbehy otcov, ktorí
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-08-01 00:30:00 |

Keď nie je mama, nemusí to automaticky znamenať, že je zle. Aj otcovia sa vedia plnohodnotne postarať o svoje dcéry, o čom svedčia štyri príbehy mužov, ktorí to zvládli.

Vzťah dcéry a otca je vzácna vec. Väčšina rodičov by však pripustila, že pokiaľ ide o výchovu malého dievčatka, je to práve mama, ktorá sa jej venuje a má k nej bližšie. Čo však robiť, ak mama nie je nablízku? Vtedy je otec jedinou osobou, ktorá sa môže svojej dcére naplno venovať, ako sa píše na dailymail.co.uk. Pozrite sa na príbehy štyroch otcov, ktorí prezradili v šou Samanthy Brickovej, ako sa vyrovnali s výchovou svojich dcér, na ktoré boli úplne sami.

Musel som si zvyknúť na šteklivé komentáre

Učiteľ, ktorý učí znevýhodnené deti Matthew Grice (45) žije vo Wordsley vo West Midlands s dcérou Charlie (11). Matthew hovorí:

"Už osem rokov som len ja a Charlie. Stretol som sa s jej mamou, keď som cestoval po Thajsku a keď mala Charlie deväť mesiacov, presťahovali sme sa do Veľkej Británie. Jedného večera, keď mala Charlie iba tri roky, som prišiel z práce domov a moja žena mi oznámila, že ma opúšťa kvôli inému mužovi. Odvtedy sme o nej nikdy nepočuli.

Obzvlášť  ťažké boli prvé dni. Obaja moji rodičia zomreli pred narodením Charlie a nemám ďalších príbuzných, ktorí by mi pomohli, takže v jej živote nebol žiadny ženský vplyv.

Keď som sledoval, ako ma opúšťa v prvý školský deň, nezvládol som to a tiekli mi slzy po tvári. Dovtedy som bol stále pri dcére a zrazu som jedného dňa odovzdal svoju Charlie do cudzej starostlivosti. 

Za tie roky som čelil rôznym výzvam, čo sa týka starostlivosti o dcéru. Napríklad kupovanie oblečenia. To bolo pre mňa veľmi komplikované. V obchodoch sú tisíce vecí, ako vybrať tú, ktorá sa jej bude naozaj páčiť? Ako postupne rástla, obrátil som sa na internet, ktorý mi v mnohých veciach pomohol a vyriešil dilemu rodičovstva. Ak by neexistoval Google, neviem, čo by som robil.

Nedávno som študoval všetko o puberte a zmenách, ktorými Charlie prechádzala. Boli pre mňa rovnako nové ako pre ňu. Najťažšou vecou na samostatnom otcovi je skutočnosť, že som muž a moja dcéra je žena. Naša spoločnosť jednoducho nie je stvorená pre túto rodinnú kombináciu.

Ľudia veľmi rýchlo súdia, takže sme si zvykli na vtipné pohľady a komentáre. Boli sme pred niekoľkými rokmi v nákupnom centre a Charlie bola zúfalá z toaliet. Bola príliš stará na to, aby vstúpila na záchod pre pánov, a príliš mladá na to, aby mohla ísť sama na záchod pre dámy.

Snažil som sa ju vziať na záchod pre zdravotne znevýhodnených, ale bezpečnostná služba ma informovala, že nemôžeme ísť obaja. Charlie teda musela ísť do dám sama, zamkla sa v kabíne a ten istý bezpečnostný personál ju musel nakoniec odtiaľ zachrániť, keďže si nedokázala sama otvoriť dvere.

Charlie sa na mamu nikdy nepýtala, hlavne preto, že jej vždy ukazujem fotografie a hovorím o nej. Nikdy by som jej nezabránil v tom, ak by ju chcela nájsť a stretnúť sa s ňou. Teraz má mamu svojej najlepšej kamarátky, s ktorou sa môže porozprávať o všetkom, s čím jej ja nemôžem pomôcť.

Hoci bol náš vzťah občas krkolomný, som na ňu hrdý. Charlie je najlepšia v triede, vyrastá z nej starostlivé, zdvorilé a chápavé dieťa. Ona je môj najväčší úspech v živote, aký som kedy mal. Keď sa na to spätne pozriem, nič by som nezmenil. Som tak hrdý na to, že som jej otec. Nie je lepšieho pocitu na svete."

Hovorím Albe, že nás mama stále stráži

Manažér fundraisingu Ed Smith (37) žije v Berkshire s dcérou Albou (4). Ed hovorí:

"Keď mala Alba šesť mesiacov, jej mame, mojej manželke Anne, diagnostikovali rakovinu čriev. V máji 2018, vo veku 18 mesiacov, bola Alba najkrajšou kvetinkou na našej svadbe. Avšak o desať dní po tom Anna zomrela. Bolo to neuveriteľne ťažké, život však musel ísť ďalej, pretože moje úžasné dievčatko ma potrebovalo.

Každý vzťah otca a dcéry sa vyvíja inak, ale náš je ešte rozdielnejší. Musel som Albe vysvetliť, že mama zomrela a čo to znamená. Hovorím jej, že vždy, keď vidí mesiac, mala by vedieť, že Anna sa na nás pozerá.

Mal som šťastie, keďže ma rodina veľmi podporovala a vďaka nešťastiu sme sa zblížili. Moja mama a Annina nevlastná mama sú pre Albu skvelým ženskými vzormi. Napriek tomu je veľa vecí, ktoré som sa musel naučiť sám, vrátane maľovania nechtov či robenie rôznych copíkov. Taktiež som sa naučil vyberať Albe oblečenie, ktoré by k sebe pasovalo a vyzeralo pekne. Keď bola menšia, bolo to jednoduchšie – dnes má už výhrady k tomu, čo chce nosiť.

Usporadúvame spoločne čajové párty s plyšovými medvedíkmi, sledujeme filmy od Disneyho a hrávame sa na schovávačku. Všetko, čo sa nám doteraz stalo, posilnilo naše puto. Bojím sa čo i len premýšľať o tom, ako budem reagovať, keď bude Alba staršia a prinesie si domov priateľa.

V dome sú fotografie, ktoré neustále pripomínajú jednu z posledných vecí, ktoré mi Anna povedala a zároveň jednu z najdôležitejších vecí, ktoré by každý otec dcéry mal vedieť: „Povedz Albe, že môže robiť čokoľvek, čo bude sama chcieť.“

Bojím sa, keď ju budem učiť veci, ktorými som si v detstve neprešiel

Kúzelník Mark Waddington (32) žije v Skiptone v North Yorkshire s dcérou Lizzie. Mark hovorí:

"Otcovský inštinkt je iný ako materinský. Od žien som sa mal samozrejme čo učiť, pretože som pred troma rokmi dostal do plnej opatery Lizzie. Našiel som však niekoľko „otcovských trikov“, ktoré mi pomohli. Napríklad, keď dcére dávam vlasy do copu, pomôžem si hadicou od vysávača.

Dostávam komplimenty za to, ako ju vychovávam, ale robím to tak ako ktokoľvek iný. Bez svojich rodičov by som to nedal. Žijú za rohom, a keď sa situácia stane pre mňa náročnou, prídu, aby mi pomohli.

Som rád, že všetko môžem prežívať s Lizzie a že vedieme spolu medvedie čajové večierky. Spolu s mojou mamou navliekajú koráliky a vyrábajú náhrdelníky a náramky. Bojím sa však toho, keď ju budem musieť jedného dňa naučiť veci, ktorými som si v detstve neprešiel. Predsa len dievčatá myslia na iné veci ako chlapci.

Pamätám si na to, keď sa ma sestrička v nemocnici pýtala, aké to je vychovávať batoľa. Naivne som povedal, že je to stresujúce, ale ako rodič to zvládnem. V tom momente otvorila dvere a zakričala na ďalšie mamičky: „Tento otec si myslí, že je to jednoduché“. No to som vôbec tak nemyslel.

Výchova Lizzie mi zmenila život. Mám šťastie, že ako zabávač pracujem cez víkendy a dni si môžem plánovať podľa dcérky. Samotná výchova Lizzie je náročná, ale obohacujúca."

Deň matiek bol ťažký

Vodič dodávky na čiastočný úväzok, Steve Thompson (37), žije v Croydone s 12-ročnou Ellie. Steve hovorí:

"Získal som plnú opateru Ellie, keď mala iba dva roky. Na začiatku to bolo ťažké. Úprimne som si nebol istý, či mám na to, aby som bol rodičom na plný úväzok. 

Postupne som si zvykol pripravovať Ellie do škôlky a brával som ju na narodeninové oslavy. Keď mala Ellie štyri roky, presťahovali sme sa do nášho nového domu.

Deň matiek bol zo začiatku ťažký. Ellie mala okolo seba kopu detí, ktoré vyrábali darčeky pre svoje mamy. O to horšie, keď si Ellie vytvorila vzťah k mojej priateľke, ktorá bola pre ňu ako jej druhá mama. Vo februári totiž zomrela. Bolo to ťažké obdobie. Vtedy sa Ellie ujala moja sestra Holly, ktorá sa stala jej mamou na plný úväzok.

Ak by som sa Ellie opýtal, či by chcela mať naozajstnú mamu, jej odpoveď by mnohých prekvapila. Nemôže vám predsa chýbať to, čo ste nikdy nemali, nie? To je prípad mojej dcérky. Vo svojom živote mala dva vynikajúce ženské vzory, ktoré prispeli k tomu, že z Ellie vyrastie žena.

Presvedčil som sa o tom, že ľudia môžu byť poriadne necitliví. Tie ich pohľady a hlavne poznámka jednej ženy, že zrejme sa muselo stať niečo veľmi zlé, ak mi bola Ellie udelená do plnej opatery.

K Ellie som bol vždy otvorený. Hovorievam jej, že mi môže kedykoľvek čokoľvek povedať, ak bude s niečím potrebovať pomoc. Bojím sa trochu toho, keď bude v puberte. Bude to pre mňa veľká výzva. Hoci som jej jediný rodič, máme medzi sebou veľmi silné puto."

 

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/jp

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia