Ignorácia zlepší kvalitu vášho života: Cesta za šťastím

Ignorácia zlepší kvalitu vášho
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-07-31 15:30:00 |

Hoci sa ignorovanie nepovažuje všeobecne za práve najlepšie, keďže ho možno považovať za druh emočného týrania, v živote existuje niekoľko vecí, nad ktorými sa oplatí len mávnuť rukou.

V niektorých prípadoch je lepšie určité veci ignorovať. Na prvý pohľad sa to nezdá, no naozaj sa tým zlepší kvalita vášho života.

Ignorovanie je životne dôležité

Ignorovanie rušivých prvkov je mocný nástroj, ktorý má svoje korene v evolúcii, ako sa uvádza na brightside.me. My rozhodujeme o tom, čo si zaslúži našu pozornosť a čo nie, väčšinou nevedomky, pretože existuje príliš veľa faktorov, ktoré nás môžu v okolitom prostredí rozptýliť, aby ich mozog mohol správne vyhodnotiť. Aj keď ignorovanie niektorých aspektov života môže viesť k nesprávnym voľbám, náš život tak bude stále oveľa jednoduchší.

Budete o sebe rozmýšľať pozitívnejšie

Sami so sebou sa zvykneme veľa rozprávať. V skutočnosti môže vnútorný monológ obsahovať až 400 slov za minútu. Navyše, ak ste sebakritickí, môže to spôsobiť, že sa budete cítiť oveľa horšie. Ak sa rozhodnete ignorovať takéto myšlienky a budete k sebe láskavejší, budete oveľa šťastnejší.

Čím viac informácií viete, tým viac ste v strese

Žijeme v digitálnom veku, v ktorom sa behom niekoľkých sekúnd odovzdajú najrôznejšie informácie. Napríklad sledovanie správ je pre náš nervový systém také stresujúce, že naše telo uvoľňuje stresové hormóny. Výsledkom je pociťovanie príznakov ako únava, problémy so spánkom atď. Je preto lepšie ignorovať veci, ktoré sami nemôžeme ovplyvniť.

Pomáha vám sústrediť sa

Jeden výskum ukazuje, že pre mozog je niekedy oveľa jednoduchšie vykonať úlohu, keď vie, čo má odignorovať. Takže vždy, keď máte problémy so sústredením, nezabudnite, že vedci odporúčajú uznať rušivé prvky a použiť stratégiu aktívneho ignorovania namiesto toho, aby ste sa snažili sústrediť viac.

Môžete dosiahnuť viac

Nutkanie robiť všetko dokonale a zároveň vyhovieť ostatným vám môže pomôcť v kariére. Ak by ste však chceli neustále robiť všetko perfektne, pravdepodobne by ste skončili uviaznutí vo svojej komfortnej zóne a robili by ste stále rovnaké veci, pretože by ste sa báli vyskúšať niečo nové. Na nereálnu predstavu o dokonalosti v akejkoľvek sfére treba zabudnúť.

Všetci by sme si mali občas pripomenúť, ako je potrebné, byť flexibilný. Naše plány nie sú vytesané do kameňa (našťastie). V skutočnosti veci nejdú vždy podľa plánu, niekedy zlyháme, očakávania sa zrútia a musíme sa prispôsobiť a prísť na to, čo ďalej. Toto je podstatná súčasť procesu učenia sa a vedci dokonca zistili správnu mieru zlyhania, ku ktorej dochádza v 15% času.

 

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/jp

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia