Týchto 20 stratégií zaberá na neposedné dieťa

Týchto 20 stratégií zaberá
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-07-29 00:30:00 |

Je úplne normálne, že deti v predškolskom veku skúšajú hranice, pokiaľ môžu zájsť. Záleží na rodičoch, ako to "ustoja".

Ratolesti vo veku 5 až 6 rokov často testujú naše limity, lebo vedia, že ich milujeme bez ohľadu na to, či sa správajú primerane svojmu veku alebo ako malé bábo. Záleží len na vás, či sa poddáte a pristúpite na ich hru alebo použijete jednu zo stratégií, ako vydolovať zo svojho dieťaťa to najlepšie bez veľkého nátlaku, hnevu a stresu. Odborníci sa zhodujú v názore, že deti sú zvyčajne oveľa schopnejšie, ako si myslíme. Je preto dôležité už v rannom podporovať ich nezávislosť.

1. Očakávajte viac

Od predškolákov sa očakáva, že sa vedia samostatne obliecť, zašnurovať si topánky, samostatne sa najesť. Deti toto všetko zvyčajne ovládajú, no stáva sa, že keď opustia brány škôlky, zrazu sú z nich nesamostatné bytosti, za ktoré robia všetko mamičky. Aj u vás je toto na dennom poriadku? Urobte s tým rázny koniec. Dôverujte dieťaťu a čakajte od neho viac. Budete prekvapení, čo všetko deti v skutočnosti dokážu. Stačí, keď im dáte priestor a čas.

2. Nechajte ich robiť veci samostatne

Áno, je pravda, že isté veci dokážete urobiť oveľa rýchlejšie, keď ich spravíte sami, no nepomôže to v tom, aby boli deti sebestačnejšie. Ráno sa ponáhľate do škôlky, do práce, deťom sa nechce obliekať, automaticky im začnete pomáhať s tričkom, nohavicami. Nerobte to! Vyskúšajte najskôr túto frázu: “Potrebuješ s tým naozaj pomôcť alebo si už veľký a dokážeš to sám/sama?“ Verte, či nie, oblečú sa bez pomoci. Deti totiž to milujú robiť veci samy.

3. Neopravujte veci po nich

Ak si vaše dieťa samo ustelie, potlačte nutkanie, upraviť posteľ podľa vašich predstáv. Keď si samostatne oblečie bodkované tričko a pásikavé nohavice, nepošlite ho prezliecť sa, ale pochváľte ho za „zaujímavý štýl“. Ak to nie je absolútne nevyhnutné, neopravujte to, čo robí. Všimne si to a môže ho to do budúcna odradiť.

4. Nechajte ich riešiť jednoduché problémy

Keď vidíte, že vaše dieťa si chce zobrať knižku z police, na ktorú nedočiahne, neutekajte hneď na pomoc. Deti sú tvory vynaliezavé a vždy nájdu riešenie. Ak to nebude príliš nebezpečné, nechajte ho, aby si ju vzalo samo. Je jasné, že chcete deťom pomáhať, no rovnako dôležité je pre ne zažiť úspech.

5. Dajte im prácu

Zadajte deťom jednoduché úlohy. Nechajte ich poliať kvety, odpratať zo stola, vyprázdniť umývačku či naložiť práčku. Buduje to ich sebadôveru a pocit zodpovednosti. Dieťa sa bude cítiť dôležito, že je schopné plniť úlohy, ktoré ste mu zadali a že je rovnocenným členom rodiny, ktorý prispieva ku chodu domácnosti.

6. Chvála je kľúčová

Chváľte deti, je to pre nich veľká odmena. Ak sa im dostane pozornosti, zopakujú svoje správanie.

7. Rutina je dôležitá

Deti milujú, keď sa niečo deje, ale zároveň potrebujú aj rutinu, je pre nich dôležitá. Rozhodnite o niektorých pravidlách, ktoré sa budú pravidelne dodržiavať. Všetci sa oblečú, kým sa posadia k raňajkám, keď sa príde domov, umyjú sa ruky, žiadna rozprávka pred spaním, kým nie sú umyté zúbky.  Tieto pravidlá sa časom zautomatizujú a nebude ich treba deťom pripomínať.

8. Hrou proti odmietaniu

Ak vaše dieťa odmieta niečo urobiť, napríklad si obuť topánky, ktoré ste nachystali, skúste ho presvedčiť smiechom a hrou. Prehovorte ho, že sa zahráte na predajňu topánok a bude si skúšať topánky. Keď si obuje práve tie, ktoré ste vybrali, zahrajte sa na predavača a vychváľte topánky do nebies, ako mu pristanú, aké sú pekné. Nechá si ich obuté.

9. Upozorňujte na čas

 Keď dieťa nereaguje na časové údaje, nie je to preto, že vás nepočúva, ale nedostalo potrebnú informáciu. Ak potrebujete opustiť dom o pol deviatej, povedzte deťom dostatočne dopredu, že má už len päť minút na hranie a potom bude musieť upratať hračky a ísť. Aby dieťa lepšie pochopilo pojem času, nastavte budík alebo časovač, ktoré mu dajú jasne najavo, kedy sa má prestať hrať.

10. Odmeňujte rozumne

Každé dieťa má rado odmeny. Neodmeňujte však za bežné, denné veci, ako obliekanie, čistenie zúbkov. To sú činnosti, ktoré majú deti robiť automaticky bez nároku na odmenu. Tú použite vtedy, keď deti vynaložia úsilie nad rámec svojich povinností. Saméybez vyzvania upracú, pomôžu vám prichystať večeru či si dôkladne upracú hračky.

11. Nechajte ich rozhodovať sa samostatne

Nechce sedieť dieťa pri stole a večerať? V poriadku, dajte mu možnosť vybrať si, buď bude sedieť s vami pri stole a dostane sladký dezert alebo môže odísť od stola a nedostane nič. Možno si na začiatku vyberie druhú možnosť, ale časom zistí, že tým nič nezískalo a v konečnom dôsledku je táto alternatíva oveľa menej atraktívna.

12. Spolupracujte

Namiesto toho, že deťom stroho oznámite, že do parku budete môcť ísť až vtedy, keď si upracú všetky pastelky, skúste použiť: „Keď si odložíte pastelky, ideme do parku.“ Nebudú to brať ako príkaz, ktorý je nutné okamžite splniť a oveľa ochotnejšie budú s vami spolupracovať.

13. Nechajte ich nudiť sa

Nie je vašou povinnosťou robiť deťom program 24 hodín denne. Uistite sa, že majú k dispozícii papier, pastelky, nožnice, niečo na vyrábanie. Zahrajú sa aj samy. A keď náhodou nie, nudiť sa môžu chvíľu tiež. Neublíži im to.

14. Púšťajte im hudbu

Hudba je liek. Púšťajte ju deťom. Nechcú sa obliekať? Pustite im obľúbenú pesničku. „Viete sa obliecť skôr ako skončí?“ Oblečené a nastúpené budú už v polovici.

15. Podporujte spoluprácu medzi súrodencami

Stáva sa to aj u vás? Deti bojujú medzi sebou o jednu hračku. Nedá sa to počúvať? Vyriešte to za nich. Zoberte hračku, dajte ju jednému dieťaťu a nastavte na časovači päť minút. Keď začne pípať, dieťa musí bez kriku a hádok podať hračku súrodencovi a počkať, až príde na neho opäť rad.

16. Nechajte dieťa riešiť malé hádky

Namiesto toho, aby ste sa snažili vyriešiť všetky spor za vaše deti, hoďte spiatočku a nechajte to na nich. Nebudete vždy s nimi, aby ste ich zakaždým ochránili.

 17. Presmerujte ich záujem

Ak vaše dieťa robí veci, ktoré nemá, skáče po gauči, berie veci staršiemu súrodencovi a chcete to vyriešiť bez veľkého kriku a hádok, skúste ho zaujať niečím iným. Opýtajte sa ho, či si nechce kresliť, ponúknite sa, že mu prečítate rozprávku. Alebo mu navrhnite, aby vám pomohlo s večerou. To zaberie vždy, deti sa rady cítia dôležito, keď môžu byť nápomocné.

18. Predíďte smútku za vami

Keď sa dieťa cíti neisto a nervózne, keď nie ste pri ňom, dajte mu niečo hmatateľné, čo vás mu pripomenie. Môže to byť vaša spoločná fotka, obrázok, ktorý ste pre potomka namaľovali. Alebo jednoducho vystrihnite z papiera srdiečko, vyfarbite ho a vložte dieťaťu do vrecka. Kedykoľvek sa bude potrebovať upokojiť, môže ho vytiahnuť a bude vedieť, že aj keď nie ste fyzicky prítomná, ste s ním v mysli stále.

19. Nech opravia, čo pokazili

Ak sa stane, že dieťa pokreslí steny, pravdepodobne sa veľmi nahneváte. Pokúste sa však ovládnuť a nekričte. Trvajte však na tom, že vám musí pomôcť stenu umyť. Keď naschvál zhodí kamarátovi vežu a tá sa rozpadne na veľa kúskov, namiesto toho, aby ste ho potrestali tým, že sa musí prestať hrať alebo odísť do inej izby a upokojiť sa, nástojte na tom, že musí kamarátovi postaviť novú.

20. Neodkladajte trest

Keď dieťa niečo vyvedie a chcete ho za to potrestať, urobte to hneď, nečakajte, kým prídete domov. Môže sa totiž stať, že za ten čas dieťa zabudne na to, čo sa vlastne stalo. Zrušenie sobotného výletu pretože sa dieťa správalo vo štvrtok nepekne, tiež nemá  význam. Nezabráni to budúcim výbuchom a bude to považovať za nezaslúžený trest.

 

gettyimages.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia