Nechcený spoločník na leto: Vaginálna mykóza

Nechcený spoločník na leto:
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-07-18 10:30:00 |

Vaginálne mykózy aspoň raz za život potrápia až tri štvrtiny žien! Niektoré si nimi prejdú opakovane, niekoľkokrát do roka. Radia sa tak k najčastejším problémom, s ktorým navštevujú gynekológa.

Ako a prečo vznikajú, ako si zaručene pomôcť a dať týmto nepríjemnostiam raz a navždy zbohom?

Rizikové faktory

Intímne zdravie ženy závisí najmä od životného štýlu, ktorý preferuje. Je všeobecne známe, že sladké maškrty podporujú množenie kvasiniek rodu Candida albicans, ktorá je za vznik mykózy najčastejšie zodpovedná. Tie sú prirodzenou súčasťou pošvovej mikroflóry, no pri ich premnožení sa intímne partie menia na svrbivé, bolestivé a páliace peklo. Rizikovou skupinou sú teda aj diabetičky.

Kyslé prostredie či rapídnu zmenu pH v pošve však môže ovplyvniť viacero faktorov. Viacero žien sa s vaginálnou mykózou stretne pri užívaní antibiotík alebo hormonálnej liečbe, počas tehotenstva, svoje tiež spraví aj nadmerný stres a psychická záťaž. Častejší výskyt tohto ochorenia má však aj zmena ročného obdobia – konkrétne letné horúčavy, kúpanie v bazénoch alebo prírodných kúpaliskách, mokré plavky či nosenie nepriedušnej bielizne sú jeho častými spúšťačmi. Platí to aj v prípadoch opakovaných mykóz – v lete je oveľa vyššie riziko ich návratu, ako napr. v zime.

Príznaky

Prvým prejavom bakteriálneho zápalu alebo mykózy je nepríjemné pálenie a svrbenie v intímnej oblasti. To neskôr pokračuje začervenaním pošvy a vonkajších rodidiel, bielym tvarohovým výtokom z pošvy, opuchom rodidiel, pálením a rezaním pri močení, nepríjemným zápachom výtoku a bolestivým pohlavným stykom. Všetky tieto príznaky privádzajú mnohé ženy takmer do šialenstva. Veľa postihnutých dám vtedy rieši tento problém tzv. „babskými receptami“, ktorými si môžu viac uškodiť ako pomôcť. Známe je napr. potieranie postihnutých miest bielym jogurtom s probiotickými kultúrami, avšak pozor, lekári ho neodporúčajú! Naopak preventívna konzumácia jogurtov a mliečnych výrobkov je vítaná. Ak sa objavia prvé príznaky, žena by mala navštíviť gynekológa, ktorý jej určí správnu diagnózu a nasadí liečbu, zvyčajne antimykotikami (tablety, krémy, výplachy a pod.).

Opakovaná mykóza – skúška trpezlivosti

Mykotické zápaly „navštívia“ každú ženu aspoň raz za život. Tie šťastnejšie sa s ňou viac nestretnú, iným sa však vracia aj viackrát za rok. Vtedy nestačí liečiť iba samotnú mykózu, ale aj problém jej opakovania. Ten sa najčastejšie skrýva práve v oslabenej imunite. Ak liečba prebieha len pomocou krémov a vaginálnych čapíkov, pôsobí len na povrchu slizníc a nezasahuje kvasinky lokalizované v hlbších vrstvách tkaniva. Zlepšiť efekt štandardnej antimykotickej liečby môže užívanie enzýmov. Vyskúšať môžete napríklad Wobenzym.

 

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia