Nástrihy hrádze pri pôrode by nemali už byť takmer rutinou

Nástrihy hrádze pri pôrode
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-06-15 15:30:00 |

Budúce mamy na Slovensku sa často sťažujú na postupy pri pôrode, ktoré im nie sú príjemné a nepovažujú ich za nutné. Rezort zdravotníctva si na to posvieti.

Ministerstvo zdravotníctva pripravuje štandardný diagnostický a terapeutický postup v oblasti pôrodníctva. Zameria sa na tehotenstvo, pôrod a šestonedelie. Pre TASR to v reakcii na stretnutie ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nominant OĽANO) s verejnou ochrankyňou práv Máriou Patakyovou povedala hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová. Ombudsmanka poukázala na závažné zistenia vyplývajúce z jej správy o dodržiavaní práv žien počas pôrodov. Rezort sa zameria na riešenie tohto problému.

Patakyová informovala, že v rámci prieskumu sa jej podarilo vyzbierať 3164 výpovedí žien o skúsenostiach z pôrodov. "Zdravotnícky personál ženám napríklad stále vykonáva rutinné nástrihy hrádze, nezabezpečuje dostatočnú anestéziu pri šití, nerešpektuje intimitu a právo žien na súkromie a podobne. Vítam, že minister je naklonený presadzovať v tejto oblasti zmeny, dôležité bude ich premietnutie do praxe," povedala.

Ombudsmanka podľa Michaely Pavelkovej z Kancelárie verejného ochrancu práv odporúča, aby sa v pôrodníctve zaviedli jednotne aplikované štandardy zohľadňujúce vedecký a lekársky vývoj pri plnom rešpektovaní práv žien. Žiada školenia pre zdravotnícky personál. Poukázala na rešpektovanie práva na súkromie a intimity žien.

Rezort zdravotníctva tvrdí, že systematicky pracuje na tom, aby podmienky v pôrodniciach boli dôstojné a adekvátne pre matku a jej dieťa. Zvýšiť kvalitu poskytovania zdravotnej starostlivosti má podľa neho práve aj reforma nemocníc.

Ombudsmanka žiada aj o zmenu legislatívy s cieľom, aby ženy mali pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti právo na prítomnosť osoby blízkej alebo osoby určenej pacientom alebo pacientkou.

Eliášová reagovala, že pripravujú memorandum o porozumení a novom prístupe k zdravotnej starostlivosti. Jeho súčasťou je časť venujúca sa zdravotnej starostlivosti zameranej práve na propacientsky prístup. Rezort zároveň spustil diskusiu o legislatívnom ustanovení nároku pacientov na prítomnosť sprevádzajúcej osoby v nemocnici. V minimálnom štandarde určenom pre pôrodné asistentky je zahrnutá tiež edukácia sprevádzajúcej osoby pri pôrode a prípravy na účasť pri pôrode. V súčasnosti pripravuje ministerstvo inováciu obsahov ďalšieho vzdelávania zdravotníckych pracovníkov.  Štandardy chce doplniť o témy ako dodržiavanie práv žien pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti pri pôrodoch, o odstránenie diskriminačného zaobchádzania a o tému sprevádzajúcej osoby pri pôrode.

Pracovníci ministerstva postupne navštívia všetky nemocnice a vykonajú klinický audit.

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: TASR

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia