Kráľovná patrila k prvým ľuďom, ktorí videli maličkú Lili

Kráľovná patrila k prvým
Ilustračné foto
Zdroj: Instagram
2021-06-10 12:15:00 |

Bohužiaľ, naživo sa zatiaľ nestretnú, no cez videohovor už kráľovná svoju pravnučku pozdravila. Pre princa Harryho bolo veľmi dôležité, aby bola na všetkom zainteresovaná.

I keď médiá po narodení Lilibet priniesli informácie, že princ Harry a jeho manželka Meghan odignorovali kráľovnú a dcérku pomenovali jej rodinnou prezývkou bez toho, aby sa s ňou poradili, skutočnosť je iná. „Vojvoda (Harry) pred oznámením hovoril so svojou rodinou - v skutočnosti bola jeho stará mama prvou členkou rodiny, ktorej zavolal. Počas tohto rozhovoru sa podelil o svoju nádej pomenovať dcéru Lilibet na jej počesť. Keby tomu nebola naklonená, meno by nepoužili," objavilo sa vysvetlenie na ich oficiálnom instagramovom účte. Aj Buckinghamský palác uviedol, že kráľovná a ďalší členovia kráľovskej rodiny boli o výbere informovaní. Zdá sa teda, že Harry a Meghan, ktorí opustili kráľovský dvor a odsťahovali sa do Ameriky, nie sú až takí ignoranti.

Lilibet je prezývka, ktorou začal kedysi kráľovnú oslovovať jej nedávno zosnulý manžel, princ Philip a môžu ju používať iba jej najbližší príbuzní. Nejde o oficiálne meno, preto mnohých prekvapilo, že Harry s Meghan ho dali dcérke ako prvé a meno po Harryho zosnulej mame, pricneznej Diane, je až druhé. Nie je však tajomstvom, že Harrymu sa meno Lilibet, skrátene Lili, vždy veľmi páčilo.

Kráľovná Alžbeta II. patrila zároveň k prvým ľuďom, ktorí novonarodené dievčatko videli. Podľa magazínu People sa s ňou virtuálne stretla už pár hodín po jej narodení. Lili je prvým dieťaťom z úskeho okruhu kráľovskej rodiny, ktoré kráľovnej predstavili prostredníctvom videohovoru. Vďaka tomu, že Alžbeta II. aj napriek pokročilému veku  výdobytky modernej techniky používa, nebol to pre ňu žiadny problém.Lili je jej jedenástou pravnučkou. Pohľad na ňu ju určite v ťažkom období, keď sa po vyše 70-ročnom manželstve rozlúčila so svojím manželom, zahrial pri srdci.

Harry je síce odjakživa rebel a po sobáši s americkou herečkou Meghan Markle sa jeho vzťahy s uhladenou a tradíciami zviazanou kráľovskou rodinou pokazili a odsťahoval sa do Ameriky, ku kráľovnej cíti veľký rešpekt. Tá sa po tragickej smrti jeho mamy, princeznej Diany v roku 1997, stala preňho a jeho brata Willima akousi druhou mamou a sú si veľmi blízki. "Všetci sa sústredili na jej vedenie Williama ako budúceho kráľa, no teraz si mnohí začínajú uvedomovať aj dôležitosť citových väzieb. Tie kráľovná dokázala s Harrym nielen nadviazať, ale sú schopní porozprávať sa priamo. Táto ich vzájomná náklonnosť pretrváva," povedal kráľovský historik Robert Lacey. Kráľovná si obľúbila aj Harryho manželku a často s úsmevom prehliadala jej prešľapy.

 

Lilibet Diana sa narodila v piatok 4. júna dopoludnia o 11:40 v nemocnici Santa Barbara Cottage Hospital v Santa Barbare v americkej Kalifornii. Vážila 3 480 g a princ Harry bol pri pôrode. Svetu ju ešte neukázali.

Doma na Lili čakal starší braček Archie, ktorý sa narodil 6. mája 2019 ešte v Británii v súkromnej londýnskej Portland Hospital. Aj vtedy stál po jej boku Harry. Zaujímavosťou je, že aj keď sa vtedy očakávalo, že kráľovná Alžbeta II bude patriť k prvým ľuďom, ktorí Archieho uvidia, nestalo sa tak. Na návštevu do rezidencie Frogmore Cottage vo Windsore, kde vtedy manželia bývali, dorazila (vtedy ešte s manželom) práve v čase, keď mladí ukazovali drobčeka svetu. Jeho meno však neprezradili hneď, najprv ho predstavili kráľovnej a až potom ostatným. 

 

Princ Philip by sa dnes dožil stovky

Dnešok nie je pre kráľovnú veselý. Spomína na svojho manžela, pinca Philipa, ktorý by oslavoval 100. narodeniny. V súvislosti s tým dostala minulý týždeň dojímavý darček, ktorým je ruža pomenovaná na pamiatku vojvodu a je vysadená v záhrade East Terrace Garden na hrade Windsor.

 

 


Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia