Desatoro pohodového záveru školského roka podľa rezortu školstva

Desatoro pohodového záveru školského
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-06-09 14:00:00 |

Známky nie sú všetko, odkazuje ministerstvo školstva učiteľom a školákom, ktorí po pár týždňoch v škole už zase finišujú a práve prežívajú najstresujúcejšie dni školského roka.

Ešte necelé dva týždne skúšania, písomiek, testovania a budú si môcť vydýchnuť. Po uzatvorení známok sa im bude do školy chodiť opäť ľahšie a s väčším úsmevom na perách. 

Po tom, ako sa pred pár týždňami školáci a študenti na celom Slovensku po vynútenej pauze a online vyučovaní pre koronavírusovú pandémiu postupne vrátili do školských lavíc, už klopú na dvere letné prázdniny. Nielen žiaci, ale aj učitelia majú za sebou naozaj netradičný školský rok. Také niečo nezažije každá generácia a určite na to budú celý život spomínať. Niektorí v dobrom, iní v zlom. Každý je iný a kým niekomu online vyučovanie sadlo a zvládal ho s ľahkosťou, pre ďalšie dieťa to bola nočná mora. Najdôležitejšie bolo to, ako sa k novej situácii postavili učitelia a ako dištančné vzdelávanie zvládali oni.  Významnú úlohu zohrávali tiež rodičia a to, či počas lockdownu pracovali z domu alebo museli chodiť do práce a školák zostal odkázaný sám na seba. 

Na blížiace sa ukončenie aktuálneho školského roka zareagovalo aj ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Desatorom pohodového záveru školského roka. Okrem iného v ňom pripomína, že známky nie sú všetko a v deťoch treba hľadať to, čo vedia a nie to, čo nevedia. Sú v ňom spomenuté aj letné školy, ktorú sú súčasťou opatrení ministerstva na zmiernenie dopadov dištančného vzdeávania na výsledky žiakov. 

"Bohužiaľ pri našom školskom systéme sú znamky dôležité. Pre mňa ako matku nehrajú veľkú úlohu, viem v čom sú moje deti výnimočné, ale to im nepomôže dostať sa na školu," pripomína sa v jednom z komentárov. "To prosím dajte do fólie a vyveste do každej triedy na každej škole. Toto nie je odkaz rodičom, ale učiteľom, dúfam ....," píše sa v ďalšom.  "Nuž, riadna výzva zaviesť toto do praxe, pán minister. Bohužiaľ realita je iná a mnoho komentárov to tu dokazuje. Musí sa splniť počet diktátov, pisomiek a pod. Netradičný rok, len sa ide podľa tradičných pravidiel," pripomína sa inom, ktorý reaguje na množstvo ďalších komentárov, v ktorých sa rodičia sťažujú na prístup učiteľov. Nie všetky vyjadrenia však boli iba kritické. "Rodičia sa naučili za tak krátku dobu, odkedy som zo školy von, obhajovať nepripravenosť a lenivosť svojich detí až sa mi rozum zastavuje... ja som dostala 5 za test lebo som sa neučila, doma som dostala ďalší trest a poslali ma učiť sa... dnes je to opačne... česť výnimkám. Nie každý je taký,ale veľa je takých," znie jeden z nich. 

 

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: minedu.sk

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia