Rodičia, ktorí majú 2 deti, žijú podľa štúdie dlhšie: Dôvod?

Rodičia, ktorí majú 2
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-06-08 13:30:00 |

Vedci zistili, že vo všeobecnosti mať deti je spojené s dlhovekosťou rodičov. Najmä vtedy, ak ich deti v dospelom živote podporujú a sú im nablízku.

Zdá sa, že dôvod je celkom prozaický. Stres starších rodičov je vďaka podpore detí nižší a ich život je spokojnejší. To vedie k dlhšiemu životu. Vyplynulo to zo skúmania mužov a žien narodených v rokoch 1911 až 1925. Samozrejme, neznamená to, že rodičom sa vyhýbajú choroby alebo ich obchádzajú tragédie.

Túto hypotézu podporuje aj ďalšia zaujímavá štúdia, ktorá zistila, že mamy s dvomi deťmi sa dožívajú vyššieho veku ako ženy, ktoré nemajú žiadne deti alebo majú iba jedného syna či dcéru.  Mať 2 deti je rovnako významné pre mužov, ako aj pre ženy. Rovnaká štúdia analyzovala a korelovala počet detí a dĺžku života muža. Výsledky ukázali, že v porovnaní s otcami bez detí alebo s jedným či viac ako dvomi deťmi žili muži s dvomi deťmi dlhšie.

Dôvod nie je celkom zrejmý, avšak predpokladá sa, že byť rodičom človeka prirodzene napĺňa viac ako byť bezdetný a dve deti sa javia ako ideálny počet pre zvládanie výchovy s minimom stresu. Kým pri jedináčikovi sa rodičia naňho fixujú a potrebuje viac ich pozornosti, dve deti sa od určitého veku zabavia spolu a finančne to „utiahnuť“ je menej náročné ako pri viacerých deťoch. Rodičia sa môžu viac venovať svojim záľubám a napĺňať svoje potreby. Čím viac detí, tým väčšie nároky sú kladené nielen na financie, ale aj na manažovanie času, logistiku, výchovu a podobne, takže stres sa s každým dieťaťom do istej miery zvyšuje. Samozrejme, závisí to od množstva faktorov, v tomto prípade brali vedci do úvahy „ideálny“ stav.

Adoptívni rodičia sa dožívajú viac rokov ako biologickí

Spomínaná štúdia priniesla aj ďalšiu zaujímavú informáciu. Ženy, ktoré si dve deti adoptovali, mali v porovnaní s biologickými mamami dokonca dlhšiu priemernú dĺžku života. Ešte kurióznejšie znie informácia, že pri porovnávaní počtu adoptovaných detí a dlhovekosti sa rodičia dvoch adoptovaných detí dožívajú vyššieho veku ako rodičia jedného alebo 4 a viac adoptovaných detí.

Z výsledkov štúdie vyplýva, že adopcia dieťaťa predlžuje očakávanú dĺžku života matky o 3 roky. Prijatím 2 alebo 3 detí im pribudlo ďalších 5 rokov života. To by sa dalo opäť vysvetliť aj pomocou podpory, ktorú deti poskytujú rodičom v starobe a naplnením sna o deťoch.

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia