Toto trojminútové pravidlo by mali dodržiavať všetci rodičia

Toto trojminútové pravidlo by
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-06-08 00:30:00 |

Koľko času trávite s deťmi po práci? Stačí pár minút alebo treba sa venovať potomkom omnoho dlhšie? Stačí, že sme pri nich v izbe či na ihrisku alebo je potrebné aj aktívne sa zapájať?

Z čisto technického hľadiska potrebujeme zhruba polhodinku na prípravu večere, 15 minút na prečítanie knihy a niekoľko sekúnd alebo pár minút na bozk na dobrú noc.  Podľa odborníkov sú však medzi týmito časovými obdobiami 3 minúty, ktoré môžu byť tou najdôležitejšou časťou dňa!

Psychologička Nataliya Sirotich vysvetľuje pravidlo troch minút, ktoré keď budete dodržiavať, nestratíte dôveru svojho potomka ani vtedy, keď sa dostane do citlivého tínedžerského veku. Toto pravidlo hovorí, že sa musíte každý deň počas troch minút správať k dieťaťu tak, ako keby ste sa dlhšiu dobu nevideli. A to aj vtedy, keď ste si napríklad iba odskočili na päť minút do obchodu. Keď sa s niekým stretneme po dlhšej dobe, obvykle je to naozaj emotívny a výnimočný okamih. A to isté si zaslúži aj vaše dieťa. Cítiť sa výnimočne!

 Veľmi dôležité je to, aby ste vtedy boli na rovnakej úrovni a pozerali si s dieťaťom z očí do očí a strávili tieto tri minúty v objatí, resp. aspoň v blízkom kontakte. Vždy sa pýtajte, čo sa udialo za ten čas, keď ste boli preč – či už to bol týždeň, deň, pol dňa, dve hodiny alebo päť minút. Obzvlášť veľký význam má dodržiavať toto pravidlo vtedy, keď beriete dieťa zo škôlky alebo zo školy, prípadne keď sa vrátite domov z práce. Podľa psychologičky v prvých troch minútach po tom, ako sa stretnete s dieťaťom, vám povie všetky informácie, ktoré je schopné si zapamätať.

Dôsledky ignorovania pravidla troch minút sú rôzne v závislosti od charakteru dieťaťa. Niekto, kto nemá šancu povedať rodičom všetko, prestane postupne s nimi hovoriť o dôležitých veciach. V tomto prípade môžu prísť o významné informácie, ktoré by mohli ovplyvniť budúcnosť dieťaťa. Iné dieťa zase bude rozprávať celý večer až mu z toho, čo sa reálne udialo, vznikne celkom nový príbeh. Rodičia takéhoto dieťaťa zase riskujú, že veľa vecí im ujde, lebo dieťa vnímajú len ako nejaký zvuk v pozadí. Možno to porovnať s tým, keď si pustíme televízor či rádio, len aby sme počuli nejaký zvuk.

Je dôležité poznamenať, že pravidlo troch minút neznamená, že by ste mali s dieťaťom stráviť len tri minúty denne. Znamená to len toľko, že s dieťaťom musíte stráviť 3 minúty hneď po tom, keď sa po nejakom čase stretnete, aby ste sa uistili, že vám neujde nič, čo je pre dieťa dôležité.

Ak sa chcete dopracovať k plnému porozumeniu s dieťaťom, dodržiavajte tieto odporúčania psychológov:

Každý deň strávte určitý čas pri činnosti, ktorá zaujíma vás aj deti spoločne.

Ukážte deťom, že ich počúvate. Môžete napríklad zopakovať informáciu, ktorú ste od nich počuli, aby ste sa uistili, že ste to správne pochopili.

Nepredstierajte falošný záujem, deti si to všimnú.

Vyhýbajte sa dlhým a zbytočným argumentom, aj keď vám sa zdajú úplne zrejmé. Dospelí vnímajú situácie inak ako deti. Stačí, ak poviete: „Dobre, chápem, že so mnou nesúhlasíš.“  

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia