10 bežných vecí v domácnosti, ktoré môžu deťom ublížiť

10 bežných vecí v
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-06-05 20:04:00 |

Niekedy je ťažké rozpoznať hrozbu, ktorú predstavujú bežné predmety v domácnosti pre bábätká a malé deti. Mnohé sa nachádzajú aj v ich bezprostrednej blízkosti.

Odborníci upozorňujú, že niektoré veci, ktoré sú priam samozrejmou súčasťou domovov bez detí, môžu po ich príchode na svet narobiť riadnu paseku a treba ich prehodnotiť. Všetci dospelí napríklad radi ležia na vankúšoch, v prípade potreby používajú osviežovače vzduchu a v noci používajú prikrývky. I keď na prvý pohľad sa to nezdá, tieto veci môžu reálne deťom ublížiť.

Vankúš

Dospelí ľudia majú obvykle skúsenosť s tým, že pri ležaní na rovnom povrchu bez vankúša bolí krk. Mladí rodičia si preto môžu myslieť, že aj pre bábätko je dobré, ak má pod hlavou vankúšik. Odborníci však tvrdia, že bábätko nemôže spať na vankúši až do doby, kým sa z neho nestane batoľa, teda dokáže meniť samo polohu podľa potreby. Dojčatá by mali spať na pevnom, rovnom povrchu, ktorý neobsahuje vankúše, prikrývky a inú mäkkú posteľnú bielizeň. Tieto sa môžu v postieľke objaviť, až okolo jedného roka veku, ideálne až od 18 mesiacov.

Bábätko môže v spánku omylom zaboriť tvár do mäkkého povrchu a nedokáže sa z tejto polohy samo dostať. Ak je vankúš či prikrývka naplnená perím, môže byť takáto bielizeň zdrojom silných alergénov.

Zvlhčovač

Zvlhčovač je veľmi užitočný pomocník, lebo vlhký vzduch má pozitívny vplyv na dýchanie a pokožku detí. Pri nesprávnom použití však môže toto zariadenie spôsobiť problémy. Najbežnejšími sú veľká vlhkosť a plesne.

Aby sa tomu zabránilo, pediatri odporúčajú kombinovať zvlhčovač so zariadením na meranie vlhkosti, teda vlhkomerom.

Magnety

Farebné magnetické písmekná a iné magnetické hračky priťahujú pozornosť detí, ale môžu byť skutočne nebezpečné, najmä ak magnety nie sú správne zaistené. Bez dozoru môže dieťa malé magnety ľahko prehltnúť. V prípade požitia môžu spôsobiť život ohrozujúce poškodenie tráviaceho systému.

Hniezda a nárazníky do postieľok

Napriek tomu, že ide o populárne pomôcky a rodičia sa často domnievajú, že nimi chránia deti pred úrazmi a modrinami, organizácie pre bezpečnosť detí odporúčajú nepoužívať ich. Hrozí totiž riziko zadusenia. Rovnako ako vankúš alebo prikrývka, môžu obmedziť dýchanie dieťaťa.Okrem toho, ak je nárazník hrubý, môže blokovať prúdenie vzduchu do postieľky a spôsobiť prehriatie dieťaťa.

Detské monitorovacie zariadenia

Každý vie o nebezpečenstve otvorených a prístupných zásuviek. Stojí však za to venovať pozornosť všetkým káblovým zariadeniam. To znamená, že by ste nemali prikladať monitorovacie zariadenia pre deti na vnútornú alebo vonkajšiu stranu postieľky. Dieťa sa môže káblom omylom omotať. Okrem toho deti milujú žuvanie predmetov. Najlepšie je preto používať bezdrôtové zariadenie alebo ho nainštalovať na miesto pre dieťa neprístupné, aby naň nedosiahlo.

Prikrývky a poťahy

Deka je zahrnutá do zoznamu zakázaných predmetov z rovnakých dôvodov ako nárazníky a vankúše do postieľky. Môže viesť k nedostatku vzduchu a možnému prehriatiu tela dieťaťa. V postieľke by nemali byť žiadne ďalšie predmety, kým dieťa nedosiahne vek 18 mesiacov, aby ste minimalizovali riziká a zaistila bezpečnosť spánku dieťaťa.

Hračky na batérie

Batérie sú chemicky aktívne cudzie telesá a po požití dokážu spáliť pažerák dieťaťa len za 2 hodiny. Vždy je nutný chirurgický zákrok a pravdepodobne vzniknú rôzne zdravotné komplikácie. Nepríjemnosti môže narobiť aj to, ak si dieťa batériu vloží do ucha alebo zasunie do nosa. Dbajte preto na to, aby boli batérie vo vnútri hračky pevne pripevnené a dieťa sa k nim nedostalo.

Nestabilný nábytok

Nábytok v detskej izbe musí byť bezpečne pripevnený, aby ste zabránili nehodám. Nejde len o veľké kusy nábytku, ako sú šatníky a komody, na ktoré sa môže dieťa snažiť vyliezať, ale aj o televízoroch, zrkadlách a ďalšom vybavení domovov.

Vonné sviečky a osviežovače vzduchu

Nie je žiadnym tajomstvom, že vonné sviečky a osviežovače vzduchu obsahujú chemikálie. Pri nedostatočnej cirkulácii vzduchu môžu dráždiť dýchacie cesty, dokonca aj u dospelých, najmä u alergikov a astmatikov. Preto sa všeobecne odporúča vyhnúť sa používaniu voňavých produktov v detských izbách a priestoroch, kde sa deti najčastejšie pohybujú. Ich pľúca sa stále vyvíjajú a vystavenie účinkom dráždivých látok nie je vhodné.

Veľké plyšové hračky

Okrem toho, že môžu spôsobovať alergie, lebo sa v nich zachytáva veľké množstvo prachu, pri výbere plyšákov by ste si mali všímať aj ďalšie aspekty:

  • oči a nos hračky by mali byť k nej pripevnené niťou. Gombíky sa veľmi ľahko odtrhávajú a dieťa ich môže prehltnúť
  • Mali by ste z etikety dokázať zistiť, čím je hračka zafarbená
  • dávajte pozor na švy: hračka by mala byť šitá veľmi pevne, aby sa náplň neuvoľňovala a nedostala sa do úst dieťaťa

To isté platí pre materiál hračky. Napriek kúzlu dlhosrstého leva je lepšie zdržať sa jeho nákupu, kým dieťa nedosiahne určitý vek. Okrem toho chĺpky začnú skôr alebo neskôr vypadávať a určite budú nakoniec v očiach, nose alebo ústach dieťaťa.

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia