Žena netušila, že je tehotná, porodila v lietadle

Žena netušila, že je
Ilustračné foto
Zdroj: HAWAII PACIFIC HEALTH
2021-05-04 12:05:00 |

Lavinia Moungaová letela so Salt Lake City do Honolulu, keď zrazu pocítila veľké bolesti. Keď zistila, že rodí, zostala v šoku. Ani vo sne jej nenapadlo, že by mohla byť tehotná.

Znie to vždy dosť neuveriteľne, ale naozaj sa stáva, že žena o svojom tehotenstve vôbec nevie. To je aj prípad Lavinie, ktorá letela na dovolenku na Havaj.

„Neviem, ako je to možné, že som mala také šťastie a na palube boli tri novorodenecké sestry špecializujúce sa na predčasné pôrody, aj lekár,“ uviedla neskôr šťastná Lavinia. Tá vďaka nim priviedla v poriadku na svet synčeka Raymonda v 29. týždni tehotenstva. I keď to bol pre ňu neskutočný šok, je šťastná, že chlapček je aj napriek predčasnému príchodu na svet v poriadku.

Lekár a sestričky využili lekársky výcvik z divočiny

Ako opísal lekár Dale Glenn z Hawaii Pacific Health, ktorý sa nachádzal v lietadle, zhruba v polovici letu prišlo cez reproduktor „pomerne urgentné“ tiesňové volanie a jeho prišla o situácii informovať jedna z letušiek. Než sa dostal k Lavinii, už pri nej boli sestričky špeciálne vyškolené na predčasné pôrody. „Keď sme počuli, že niekto potrebuje lekársku pomoc, utekali sme sa pozrieť, čo sa deje. Mama už držala dieťa v rukách," spomína sestrička Lani Bamfield. Keďže nemali k dispozícii zvyčajné nástroje používané v nemocnici, doktor Glenn sa spoliehal na lekársky výcvik v divočine a spolu so sestričkami použili nie práve klasické postupy. Pupočnú šnúru zaviazali pomoc šnúrok a prestrihli. Vyrobili tiež ohrievač pre bábätko z plastových fliaš a pomocou hodiniek Apple Watch zmerali jeho srdcovú frekvenciu, vďaka čomu ho dokázali stabilizovať počas nasledujúcich troch hodín, než lietadlo pristálo.

„Doslova som odpočítaval čas na hodinkách, než novorodenca odovzdáme do Kapiolani (Lekárske centrum pre ženy a deti),“ uviedol Glenn. Po pristátí čakala na mamu s bábätkom sanitka, aby im mohla byť čo najrýchlejšie poskytnutá odborná pomoc v špecializovanom zariadení.  

Laviniu už prepustili, no drobček je ešte v rukách špecialistov a prepustia ho, až bude zdravotne úplne pripravený ísť domov. Novopečený otec Ethan Magalei zatiaľ prostredníctvom facebooku všetkým ďakuje a ako priznal, snaží sa túto informáciu stráviť. Zdá sa, že vzťah s Laviniou nebol práve v tej najlepšej fáze, no príchod synčeka na svet podľa Ethana všetko zmenil a teraz je malý Raymond najdôležitejší.

 

Life. It’s a crazy thing. It’s strange knowing that millions of people on the internet know about a birth that took...

Posted by Ethan Magalei on Sunday, May 2, 2021

Pasažieri letu spoločnosti Delta Airlines, ktorí boli svedkami tejto neuveriteľnej udalosti, na ňu určite nikdy nezabudnú. Po tom, ako po pristátí pristavili pre Laviniu invalidný vozík a bolo počuť plač bábätka, všetci boli dojatí a spustili veľký potlesk. Ako uviedol hovorca Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb pre Washington Post, ak dôjde k pôrodu niekde v „pohyblivom prostriedku“, napríklad v lietadle, ako miesto narodenia dieťaťa sa uvádza to, kde dopravný prostriedok po prvýkrát opustilo.

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia