Soplík nie je pohroma: Netreba vždy bežať za odborníkom

Soplík nie je pohroma:
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-04-30 17:30:00 |

Ochorenia dýchacích ciest sú najčastejšou príčinou návštev u pediatrov. U detí do 5 rokov tvoria viac ako polovicu a u detí vo veku 5-12 rokov asi tretinu z celkovej chorobnosti.

Najčastejšie sú vyvolávateľom akútnych infekcií horných dýchacích ciest respiračné vírusy (až  80%), menej časté sú baktérie. Liečba antibiotikami u vírusových infekcií nemá opodstatnenie. Nemožno ich liečiť priamo, ale čo najskôr nasadiť symptomatickú liečbu a využiť silu účinných podporných preparátov.

Niekedy stačí zdravý rozum

Pediatri sa zhodujú, že rodičia chodia s deťmi k lekárovi prehnane často. Je to slovenské špecifikum, dieťa má soplík, zvýšenú teplotu a rodič hneď beží k lekárovi. Minca má však aj druhú stranu – rodič, ktorý ráno nemôže poslať dieťa do školy či do škôlky, potrebuje „papier“ do práce. V tomto ohľade priniesla pandémia určité pozitívum – OČR je zrazu možné vypísať aj elektronicky a mamičky sa naučili viac rozlišovať, kedy naozaj nie je potrebné okamžite navštíviť detského lekára. Mnohí starostliví rodičia pochopili, že to nie je nutné po troch kýchnutiach, dvoch zakašľaniach a niekoľkých vyfúkaniach nosa. Hovorí sa, že chrípka s pomocou lekára trvá týždeň, bez lekára sedem dní. Kedykoľvek si nie ste istí a máte potrebu s odborníkom niečo skonzultovať, neváhajte a obráťte sa naňho telefonicky. Väčšinou ľahkých stavov však s trochu sedliackeho rozumu (a najmä bez paniky) zvládnete aj doma.

Izolácia mala aj pozitívne stránky

Deti sa dlhší čas nestretávali v kolektíve, čo pre mnohé znamená, že sa ich imunita netrénovala. Druhej skupine detí to naopak prospelo. Deti so zvýšenou chorobnosťou, ktoré za normálnej školskej dochádzky prechádzajú z jedného infektu do druhého, mali teraz dostatok času, aby sa ich imunita plne zregenerovala. V čase zatvorených škôl a škôlok sa mohli poriadne doliečiť, lebo za bežných okolností rodičia nemajú možnosť nechať dieťa mesiac v kuse doma kvôli opakovanej slabej nádche. Ak ste sa v poslednom období sústredili na posilňovanie imunity, počas izolácie trávili deti veľa času vonku, pobytom na čerstvom vzduchu, je možné, že predtým chorľavé a neduživé dieťa sa do kolektívu vráti posilnené.  

Kedy sú soplíky dôvodom na návštevu lekára:

  • ak sú sprevádzané teplotou a kašľom
  • teploty nad 38°C trvajú viac ako 48 hodín
  • dieťa je apatické, slabé, spavé, odmieta jesť
  • má bolesti alebo výtok z uška

Kedy k lekárovi netreba:

  • keď sú prítomné iba soplíky bez teploty
  • ak je prítomný kašeľ najmä v noci, čo je spôsobené zatekaním hlienov
  • ak dieťa pije, papá a v norme je aj cikanie a vylučovanie stolice
  • ak idú zúbky – dieťa je síce predráždené a prechodne sa môže znížiť príjem potravy, ale je to znesiteľné a platí pravidlo vyššie – soplíky + teplota nad 38°C netrvá viac ako 48 hodín

Určite zbystrite pozornosť, ak teplota trvá tri dni, opakovane je vysoká a dieťa okrem toho nemá žiadne iné príznaky. Vtedy neváhajte a kontaktuje lekára. 

Odsávať, čistiť, preplachovať

Kašeľ väčšinou vzniká zo zatekajúcich soplíkov do hrdla, ak odstránite hlieny z nosa, vyriešite aj kašeľ. Keď zavediete správne opatrenia, za niekoľko dní by malo dôjsť k zlepšeniu stavu. Dôležité je naučiť dieťa poriadne fúkať nos, v prípade menších detičiek treba použiť odsávačku na vysávač. Následne  preplachovať nos a použiť kvapky alebo vhodné spreje (max. na 7 dní). Rozhodne sa neobávajte uľaviť dieťaťu od upchatého nosa s pomocou odsávačky! Akokoľvek sa pri tom metá a protestuje, podtlakom vysávača dieťaťu nemáte ako ublížiť. Je to jediný účinný spôsob, ako dôkladne odstránite hlieny napríklad bábätkám a treba ho použiť zakaždým, keď treba – či už je to každú polhodinu, alebo stačí 4-krát za deň. Po odsatí vstreknite do oboch nosných dierok dostatočné množstvo hypertonického roztoku.

Skôr ako zaklopete u pediatra...

K overeným spôsobom liečby infekcií dýchacích ciest patrí rastlinný liek so špeciálnym extraktom z koreňa juhoafrickej pelargónie (Pelargonium sidoides). Skúsenosti lekárov aj mnohé štúdie našich i zahraničných odborníkov potvrdzujú pozitívny účinok výťažku z Pelargionum sidoides (u nás známy pod názvom Kaloba) pri respiračných ochoreniach nielen u detí, ale aj u dospelých. Nasaďte ho hneď, keď pocítite prvé príznaky ochorenia horných dýchacích ciest, ako je nádcha, bolesti a škriabanie v hrdle, prípadne kašeľ. Kaloba podporí vašu imunitu pri infekciách dýchacích ciest. Má mierne antibakteriálne a prírodné antivirotické účinky. Je voľne dostupná v lekárni vo forme tabliet, kvapiek alebo sirupu, tekuté formy sú vhodné už pre deti od jedného roka. Pred použitím lieku si pozorne prečítajte písomnú informáciu a poraďte so o užívaní so svojím lekárom alebo lekárnikom.

 

 

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia